Sudans etterretningssjef løslater demonstranter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen for Sudans mektige etterretningstjeneste har gitt ordre om at alle som er pågrepet i de siste ukene med demonstrasjoner mot regjeringen, skal løslates.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordren fra Salah Ghosh kom samtidig som den internasjonale kritikken øker etter etterretningens omfattende forsøk på å hindre spredning av demonstrasjonene som startet i desember.

Parallelt med at regjeringen kunngjorde løslatelsesordren, fortsetter demonstrantene å planlegge nye mønstringer. Organisasjonen som leder protestene, SPA, fester ikke mye lit til beskjeden fra myndighetene.

– Vi stoler ikke på løgnene til dette regimet, ettersom myndighetene hittil bare har pågrepet folk som var frie, heter det i en uttalelse fra SPA, som varsler nye demonstrasjoner de to kommende dagene.

Ifølge rettighetsgrupper har den nasjonale sikkerhets- og etterretningstjenesten (NISS) pågrepet over 1.000 personer, inkludert demonstranter, opposisjonsledere, aktivister og journalister.

Det har vært en rekke demonstrasjoner med dødelig utfall siden 19. desember. Den utløsende faktoren var at myndighetene besluttet å tredoble prisen på brød. Demonstrasjonene har utviklet seg til et landsdekkende krav om at president Omar al-Bashir må gå av.

Tjenestemenn sier 30 mennesker er drept i volden i forbindelse med demonstrasjonene, mens rettighetsgrupper mener over 40 er drept.