Kinesisk advokat dømt for undergravende virksomhet

Den kinesiske menneskerettighetsadvokaten Wang Quanzhang er dømt til fire og et halvt års fengsel for undergravende virksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen mot Wang falt mandag, opplyser en domstol nord i landet.

– Wang ble funnet skyldig i å undergrave staten og ble dømt til fire år og seks måneder i fengsel. Han er fradømt sine politiske rettigheter i fem år, heter det i en uttalelse fra retten i Tianjin.

Den 42 år gamle advokaten ble pågrepet i en større politiaksjon rettet mot over 200 menneskerettighetsaktivister og advokater i august 2015. Etter nesten tre år i fengsel uten å kunne kommunisere med omverdenen, fikk han tildelt en forsvarer i fjor sommer og ble stilt for retten i romjulen. Wang var den siste av de pågrepne i aksjonen som ble stilt for retten. Den meste av tiden han satt i varetekt, har ikke familien visst hvor han var.

Wang forsvarte politiske aktivister, personer som hadde fått eiendommer beslaglagt og medlemmer av den forbudte åndelige bevegelsen Falun Gong.

Dommen mot advokaten har ført til kraftige reaksjoner, blant annet fra Amnesty International.

– Dommen er grovt urettferdig. Det er forferdelig at Wang Quanzhang straffes for å ha jobbet fredelig for menneskerettigheter i Kina. I de tre årene fram til rettssaken, har myndighetene fått ham til å forsvinne i et svart hull, og han har trolig blitt torturert, sier Doriane Lau, Kina-forsker i Amnesty.

– Inntil nylig visste ikke familien hans engang om han var i live. At han fortsatt skal sitte i fengsel, forlenger deres lidelse, sier Lau.

Personvernpolicy