Syria: «Sand og død» for Trump og «sandkasse» for Putin

Video: Syria betegnes både som «sand og død» og som et «førsteklasses testområde».

Russland bruker slagmarken i Syria som testområde for sine nye våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært mange teorier og spekulasjoner om hvorfor Russland er så tungt engasjert i Syria. En del av svaret gis av president Vladimir Putin og militærindustrien selv - Syria-konflikten er uvurderlig for Russland for å modernisere militæret.

Syria - omtalt av president Donald Trump som «sand og død», som han vil trekke seg ut av - kan like gjerne kalles Putins «sandkasse» der nye og eksisterende våpensystemer får sin definitive ilddåp.

Vladimir Putin (i midten) og forsvarsminister Sergej Sjojgu (t.h.) har fått testet både våpen, operatve evner og strategi i konflikten i Syria, landet til Bashar al-Assad (t.v.). Foto: Sputnik / Reuters / NTB scanpix
Vladimir Putin (i midten) og forsvarsminister Sergej Sjojgu (t.h.) har fått testet både våpen, operatve evner og strategi i konflikten i Syria, landet til Bashar al-Assad (t.v.). Foto: Sputnik / Reuters / NTB scanpix

I det aktive konfliktområdet, der det skytes med skarpt og der inntil nylig døden ventet rundt hvert hushjørne, fikk både russiske våpen og personell bryne seg mot opprørere utstyrt med amerikanske våpen - og russiske.

Les også:

NATO gjør siste forsøk på å redde INF

Russland hevder USA rekrutterer personell for å utføre aksjoner mot Russland fra Norge

– Bruken av forsvarsstyrker i strid gir unik erfaring

Russiske og syriske soldater står vakt i Idlib der al-Assad og Putin møttes i august 2018. Foto: George Ourfalian / AFP / NTB scanpix
Russiske og syriske soldater står vakt i Idlib der al-Assad og Putin møttes i august 2018. Foto: George Ourfalian / AFP / NTB scanpix

En stor mengde russiske offiserer fått erfaring i hva moderne militær konflikt handler om, viktigheten av kommunikasjon, etterretning og samarbeid mellom luft, bakke, sjø- og spesialstyrker.

– Bruken av våre forsvarsstyrker i strid gir unik erfaring og unik mulighet til å forbedre våre stridende styrker. Ingen øvelser kan sammenlignes med det å faktisk bruke styrkene i strid, sa Vladimir Putin på en pressekonferanse i juni i fjor.

Les også: Trekker USA seg ut av NATO?

Russiske kampfly kolliderte under øvelse

48.000 russere

Rundt 48.000 russisk personell har vært innom Syria mellom 2011 og 2017, ifølge russiske kilder. I tillegg har russiske våpeneksperter blitt sendt til Syria for å forbedre våpnene - gjerne rett ute i slagmarken.

– Hele avdelinger fra den russiske våpenindustrien dro til Syria og jobbet på stedet - dette er ekstremt viktig for oss - der de polerte dem og fant ut hva vi kan og ikke kan stole på i stridssituasjoner, sa Putin.

I mai 2016 møtte Putin og forsvarsdepartementet toppene i russisk militærindustri der den foreløpige evalueringen var stort sett positiv, men kampene i Syria avslørte mangler og ulemper i det russiske militæret som måtte gjøres noe med.

Syria: Førsteklasses testområde

Dette bekreftes langt på vei av konsernsjefen for våpenprodusenten Kalasjnikov, Vladimir Dimitriev, i et intervju med RIA Novosti torsdag. Han bekrefter at både Kalasjnikov og andre russiske våpenprodusenter har dratt til Syria.

– Syria er et førsteklasses testområde som lar deg forstå styrkene og svakhetene til ethvert våpen. «Siste finish» utføres overalt og av alle. Vi er intet unntak, sier Dimitriev.

Uran-9 ubemannet stridsvogn. BIlde fra 2016. Foto: Boevaya mashina / CC 4.0
Uran-9 ubemannet stridsvogn. BIlde fra 2016. Foto: Boevaya mashina / CC 4.0

Russland har besluttet at en tredjedel av deres kinetiske våpen skal være ubemannet i løpet av 2025. Et av de siste våpnene som Kalasjnikov har testet, er en landbasert kampdrone av typen Uran-9. Dronen implementeres nå i de russiske styrkene, avslører Dimitriev.

Uran-9 er en selvdrevet og pansret kampvogn utrustet med en 30mm maskinkanon og anti-tanks-missiler. Siden den er ubemannet, kan den brukes med høyere risiko i stridssoner.

– Den første produksjonsserien fullføres nå. Uranus er et godt vitenskapelig og teknisk grunnlag for å videreutvikle produkter, sier Dimitriev til RIA.

Det er kjent at Russland ønsker å robotisere sine eldre T-72 tanks. Russland har ca. 10.000 av dem, hvorav 1000 er moderniserte til moderne krigføring per år 2016.

Les også: – Russiske leiesoldater aktive i Afrika

Hviterussisk «sexinstruktør» erklærte seg skyldig

Testområde og reklame

Lederen av Dumaens forsvarskomité, Vladimir Sjamanov, har flere ganger skrytt av at Russland har testet over 200 våpensystemer i Syria. Det skal gjelde både kjente og nye systemer. Sjamanov har fortid som offiser i de russiske fallskjermstyrkene.

En avansert variant av T-90, T90CM, under en utstilling i 2016. Foto: Vitalij V. Kuzmin / CC 4.0
En avansert variant av T-90, T90CM, under en utstilling i 2016. Foto: Vitalij V. Kuzmin / CC 4.0

Ifølge Sjamanov er det bra reklame for russiske våpen, som selges til nye kunder verden over.

Russland har blant annet latt styrkene til president Bashar al-Assad teste både T-90 og T-90A -tanks, en videreutvikling av den standard T-90.

En berømt video viser opprørere i Syria forsøke å drepe en T-90 med en amerikansk laget panserbrytende missil av typen BGM-71 TOW, men beskyttes av tanksens reaktive panser - selv om skytteren hopper ut av tårnet og løper for livet i etterkant. Russerne antar at det er missiler, snarere enn prosjektiler, som antakelig blir stridsvognenes største trussel i moderne krigføring.

I fjor bestilte den irakiske hæren flere titalls tanks av typen T-90S som skal erstatte amerikanske M1 Abrams. Russerne er nå i gang med produksjonen av den siste avanserte typen, T-90AM.

Les også: Bakke-Jensen sier Russland opptrer konfronterende, mer selvsikkert og tar seg til rette

Iran og Russland planlegger felles øvelse for marinestyrker

Nymotens «Stalinorgel»

Et annet våpen som har vært mye observert i Syria, er bakke-til-bakke rakettsystemet TOS-1 MLRS «Buratino», som kan minne om det berømte «Stalin-orgelet» fra den andre verdenskrig.

TOS-1 MLRS rakettvåpensystem under en parade i Moskva. Foto: Goodvint / CC 3.0
TOS-1 MLRS rakettvåpensystem under en parade i Moskva. Foto: Goodvint / CC 3.0

De 230mm rakettene er fyllt med et såkalt «terombarisk» sprengstoff, som er det kraftigste russerne har, bort sett fra taktiske atomvåpen. Rakettene teppebomber et stort område og får selve lufta til å ta fyr i en massiv ildkule som suger opp all oksygenet i nærheten. Rakettbatteriene er som regel festet på chassiset til de eldre T-72-tanksene.

I tillegg utvikler Russland «MARS» - et seksseters pansret personellkjøretøy.

Nyhetsbyrået Tass meldte nylig at den nye russiske tanksen T-14 «Armata» vil være i full produksjon i løpet av 2020. Disse skal utplasseres i det vestlige og sørlige militærdistriktet og erstatte T-90A. Tanksen har også et ytterligere modernisert aktivt forsvarssystem mot anti-tanksvåpen.

T-14 har så langt ikke vært testet i Syria, det er enda for tidlig. Den innledende testfasen i Russland vil begynne i løpet av 2019 i forsvarsdepartementets vitenskapelige avdelinger, ifølge TASS.

Les også: Putin advarer mot nytt våpenkappløp

Stoltenberg: – Vi ønsker ikke et nytt våpenkappløp