«De gule vestene» vil stille i EU-valg

Ingrid Levavasseur er en av de ledende figurene i bevegelsen «de gule vestene». Hun er bevegelsens toppkandidat til EU-valget i mai.
Foto: François Mori / AP / NTB scanpix
Ingrid Levavasseur er en av de ledende figurene i bevegelsen «de gule vestene». Hun er bevegelsens toppkandidat til EU-valget i mai. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

«De gule vestene» har nominert ti kandidater til EU-valget i mai. Innen 10. februar ønsker de å ha 79 kandidater på lista, ifølge flere medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både britiske BBC BBC og svenske SVT melder om den planlagte valgdeltakelsen.

Bevegelsen kaller seg «Ralliement d'initiative citoyenne», forkortet RIC. Det betyr «borgerlig ledet bevegelse» og henspiller på et slagord med samme forkortelse: référendum d’initiative citoyenne (folkeavstemning på borgernes initiativ). Valgkampen skal ledes av aktivisten Hayk Shahinyan.

Toppkandidaten er Ingrid Levavasseur, som har blitt en av bevegelsens mest fremtredende talspersoner. Hun er en 31 år gammel omsorgsarbeider og alenemor til to.

Borgernes talerør

RIC må ifølge den franske avisa Le Figaro samle inn minst 700.000 euro, eller om lag 6,78 millioner kroner, for at deres kandidater skal få stille.

Kampanjeleder Shahinyan sier de så langt har samlet inn rundt 10 prosent av målet, og at de vil be om donasjoner og muligens vurdere innsamlingsaksjoner.

Det er noe uklart hva bevegelsens politiske plattform vil inneholde, men RIC sier de tar avstand fra «avgjørelsene til europeiske institusjoner og ordre fra finansfolk og teknokrater som har glemt hva som egentlig teller: menneskelighet, solidaritet og planeten».

Bevegelsen lover videre å være «talspersonen for borgerne, som vil bli konsultert jevnlig under mandatet».

Intern splittelse

Avgjørelsen om å stille til valg har ført til splittelse innad i bevegelsen, og flere frontfigurer har tatt avstand fra Levavasseur og kandidatlisten da de mener det ikke er riktig vei videre for bevegelsen.

– Tro ikke at dere kan forandre noe som helst gjennom valg, sier Maxime Nicole, en av bevegelsens mest fremtredende personer, i en Facebook-video.

Personvernpolicy