Norge vil bidra til løsning i Venezuela

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide oppfordrer til en politisk løsning i Venezuela som omfatter utlysning av nyvalg. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide oppfordrer til en politisk løsning i Venezuela som omfatter utlysning av nyvalg. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge vil bidra til en politisk løsning i Venezuela, dersom partene ønsker det, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søreide snakket søndag med både opposisjonslederen Juan Guaidó, som har utropt seg som president i Venezuela, og Jorge Arreaza, som er utenriksminister i regjeringen til president Nicolás Maduro.

Søreide sier hun er hyppig i kontakt med partene og andre aktører i Venezuela. Hun er sterkt bekymret for situasjonen i landet.

– Det er mitt håp at det skal være mulig for partene å finne en politisk løsning som inkluderer utlysning av nye valg og at man unngår en eskalering av konflikten. Norge er villig til å bidra til en slik politisk løsning, dersom og når partene måtte ønske det, sier hun.

– Norge har gjentatte ganger lagt vekt på retten til fredelige demonstrasjoner og demokratiske rettigheter, inkludert frie og rettferdige valg. Voldsbruk mot fredelige demonstranter er uakseptabelt, sier Eriksen Søreide i kommentarer sendt på epost til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Håp om fredelig løsning

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sa lørdag at EU vil anerkjenne Guaidó som president i Venezuela dersom Maduros regjering ikke erklærer nyvalg innen åtte dager.

Både Maduro og Arreaza har så langt avvist å utlyse nyvalg.

Pave Frans tar også til orde for en løsning på krisen, og ba for en «rettferdig og fredelig løsning» da han besøkte Panama søndag.

Vatikanet har foreløpig ikke tatt stilling til om de støtter Guaidó eller Maduro.

Droppet krav

Etter at USA var tidlig ute med å anerkjenne Guiadó som midlertidig president ga Maduros regjering amerikanske diplomater i Venezuela 72 timer på å forlate landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag trakk regjeringen tilbake ordren, og i stedet satt de en frist på 30 dager for å forhandle med amerikanerne om å etablere et «kontor for amerikanske interesser» i Venezuela og vice versa.

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton advarte søndag om at USA vil svare kraftig dersom om amerikanske diplomater eller Guaidó blir truet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentral rolle

Både Maduro og Guaidó forsøker å vinne støtten til den venezuelanske hæren.

– Alltid lojale, aldri forrædere, ropte soldater under Maduros besøk på militærbasen Fort Paramacay i byen Naguanagua, der Maduro marsjerte sammen med sin forsvarsminister Vladimir Padrino López under en øvelse.

Guaidó forsøkte på sin side å vinne soldatenes gunst ved å kunngjøre en amnestilov godkjent av nasjonalforsamlingen som garanterer straffrihet for militæret om de støtter ham og blir med i «gjenopprettelsen av den demokratiske orden».

– Del dette med soldatene i familien din, og med dine venner og naboer, skriver han på Twitter.

Opposisjonens representanter i nasjonalforsamlingen og studentledere har delt ut dokumentet til ledere i nasjonalgarden.