Letingen gjenopptas etter demningsbruddet i Brasil

Rundt 300 mennesker er savnet etter at en demning brast fredag. Søndag advarte myndighetene om at enda en demning kan briste. Foto: AP / NTB scanpix
Rundt 300 mennesker er savnet etter at en demning brast fredag. Søndag advarte myndighetene om at enda en demning kan briste. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasilianske myndigheter har gjenopptatt letingen etter de om lag 300 personene som er savnet etter at en demning brast fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningsarbeidet ble avbrutt fordi det var frykt for at en annen, nærliggende demning også kunne komme til å briste.

Alarmen gikk klokken 5.30 lokal tid søndag morgen da vannstanden i demningen ble faretruende høyt, heter det i en uttalelse fra gruveselskapet Vale.

Myndighetene beordret rundt 24.000 beboere i nærliggende nabolag til å komme seg opp på høyere grunn.

Demningen er del av gruvekomplekset Córrego do Feijão i delstaten Minas Gerais sørøst i landet.

Arbeidet fortsetter

En annen demning tilknyttet det samme gruveanlegget brast fredag. Flere millioner tonn gjørme veltet utover og dro med seg både bygninger og mennesker i massenes vei.

Søndag virker det som områder med bløt gjørme er i ferd med å tørke, noe som kan gjøre letingen enklere.

– Kom dere ut og let! De kan være der ute i bushen, ropte en kvinne til brannmannskaper ved et hjelpesenter satt opp i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulig varslingsfeil

Flere sier de ikke ble varslet ordentlig før ulykken skjedde fredag.

Caroline Steifeld, var blant de evakuerte, sier hun hørte sirener da det ble beordret evakuering søndag, men at det ikke var tilfellet fredag.

– Jeg hørte kun roping, og folk som sa at vi måtte komme oss ut. Jeg måtte løpe med familien min for å komme oss opp i høyden, men det var ingen sirene, sier hun til AP.

Nyhetsbyrået melder at de har intervjuet flere som sier det samme. Vale har ikke svart på mailer sendt av byrået om disse påstandene.

Myndighetene senket antallet døde fra 40 til 37 søndag, uten å gi noen forklaring, men det antas at antallet vil stige betraktelig når redningsmannskapene får tilgang til de hardest rammede områdene.