Nigerias president suspenderer høyesterettsjustitiarius før valg

Nigerias president Muhammadu Buhari.
Foto: AP / Olamikan Gbemiga / NTB scanpix
Nigerias president Muhammadu Buhari. Foto: AP / Olamikan Gbemiga / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nigarias president Muhammadu Buhari blir møtt med sterk kritikk for å suspendere landets høyesterettsjustitiarius tre uker før presidentvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til anklager om korrupsjon som årsak til suspensjonen. I en uttalelse sier presidenten at det er blitt registrert overføringer på «millioner av dollar» til Onnoghens kontoer.

Høyesterettsjustitiarien, Walter Nkanu Samuel Onnoghen, ville spilt en viktig rolle i en eventuell etterforskning av presidentvalget. Buhari stiller til gjengvalg for sin andre periode 16. februar.

Suspensjonen blir bredt kritisert i Nigeria, og stemplet som grunnlovsstridig. USA sier Buhari handlet «uten støtte fra det lovgivende apparatet».

Storbritannia sier tidspunktet for suspensjonen er «årsak til bekymring», og at man risikerer å påvirke både det nasjonale og internasjonale inntrykket av presidentvalgets kredibilitet.

Buharis fremste motkandidat i valget, tidligere visepresident Atiku Abubakar, sier suspensjonen er ulovlig, og kaller det «en diktatorisk handling». Onnoghen ble suspendert like før han skulle edfeste medlemmer i valgklagenemnder. Buhari sier suspensjonen vil vare til saken har fått sin konklusjon i retten.

Det er første gang en høyesterettsjustitiarius blir stilt for retten i Nigeria. Korrupsjon er utbredt i landet. Onnoghens forsvarere mener anklagene er grunnløse.