Amnesty: Tortur av kvinnelige fanger fortsetter i Saudi-Arabia

Kong Salman (t.h.) med sønnen, kronprins Mohammed bin Salman.
Kong Salman (t.h.) med sønnen, kronprins Mohammed bin Salman. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnelige aktivister utsettes stadig for tortur og overgrep i fengsel i Saudi-Arabia, ifølge Amnesty. De krever at observatører får tilgang til landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskerettsorganisasjonen har mottatt nye konkrete meldinger om tortur og seksuelle overgrep mot til sammen ti menneskerettsaktivister som har vært vilkårlig fengslet i Saudi-Arabia siden mai 2018.

En kvinnelig aktivist skal blant annet ha fått falsk informasjon om at familiemedlemmene hennes var døde, og blitt etterlatt til å tro på dette i en hel måned. Et annet vitne forteller at to kvinner ble tvunget til å kysse mens fengselsvaktene så på. Et tredje vitne oppgir at fengselsvakter spylte vann i munnen på en kvinnelig aktivist da hun skrek under tortur, og flere opplyser at aktivistene har blitt utsatt for elektrosjokk.

Aktuelt: Vergemål i Saudi-Arabia får kritikk etter at kvinne rømte fra landet

De nye vitneopplysningene følger en rekke andre lignende meldinger Amnesty mottok i november i fjor om behandlingen av aktivistene, og organisasjonen gjentar sin sterke kritikk mot Saudi-Arabia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er ekstremt bekymret for tilstanden til disse aktivistene, som har vært vilkårlig fengslet i nærmere ni måneder bare for å ha forsvart menneskerettighetene, sier Amnestys Midtøsten-direktør Lynn Maalouf.

– Saudiarabiske myndigheter har gjentatte ganger bevist at de ikke er villige til å tilby fanger effektiv beskyttelse mot tortur, eller til å gjennomføre upartiske etterforskninger av påstander om tortur under varetekt. Derfor ber vi Saudi-Arabia om å la uavhengige observatører få umiddelbar og uhindret tilgang til de pågrepne aktivistene, fortsetter hun.

Aktuelt: Saudi-Arabia nekter for å ha tatt passet til kvinne som flyktet