Amnesty anklager Iran for «skamløs undertrykkelse»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 7.000 mennesker ble pågrepet i Iran i 2018, viser en rapport fra Amnesty. Organisasjonen anklager Iran for å drive med «skamløs undertrykkelse».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 2018 vil gå inn i historien som et skammens år for Iran, sier Philip Luther, som er Midtøsten- og Nord-Afrika-direktør hos Amnesty International.

Av de 7.000 som ble pågrepet i 2018, var det en rekke demonstranter, studenter, journalister, aktivister og rettighetsforkjempere. Drøye 50 av de pågrepne var journalister, og minst 20 av disse ble dømt til pisking eller fengsel under svært tøffe forhold etter urettferdige rettssaker, viser rapporten fra Amnesty.

– Det sjokkerende antallet pågripelser, fengslinger og tilfeller av pisking viser hvor langt myndighetene er villig til å gå for å undertrykke fredelig motstand, fortsetter Luther.

Iran er på randen av en finanskrise og har hatt flere protester innad i landet det siste året grunnet landets skakkjørte økonomi. I tillegg får statskanalen i Iran kritikk for å vise forklaringene til aktivistene Esmail Bakhshi og Sepideh Gholian, som begge sitter fengslet, på TV. De skal ha uttalt seg etter trusler om tortur hvis de ikke sa det statskanalen ønsket de skulle si.

Amnestys rapport ble offentliggjort dagen etter at en iransk TV-journalist ble løslatt i USA. Marzieh Hashemi ble pågrepet i St. Louis onsdag forrige uke, men ble onsdag løslatt.

Årsaken til at Hashemi ble pågrepet, er forløpig ikke kjent.