Amerikanske diplomater forlater ikke Venezuela

Demonstranter i Venezuela med liten plakat med påskriften «ikke drep oss» under demonstrasjoner mot president Nicolás Maduros regime onsdag. USA har gjort det klart at de ikke etterkommer kravene om å forlate landet og advarer mot å true amerikanske liv. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB scanpix
Demonstranter i Venezuela med liten plakat med påskriften «ikke drep oss» under demonstrasjoner mot president Nicolás Maduros regime onsdag. USA har gjort det klart at de ikke etterkommer kravene om å forlate landet og advarer mot å true amerikanske liv. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA anerkjenner ikke Nicolás Maduro og vil derfor ikke etterkomme Venezuelas presidents krav om at amerikansk personell forlater landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maduro sa i en TV-tale onsdag at han bryter Venezuelas diplomatiske forbindelser med USA og ga samtidig amerikansk personell 72 timer på å forlate landet.

I en uttalelse fra USAs utenriksminister timer senere sier Mike Pompeo at USA ikke anerkjenner Maduro som Venezuelas rettmessige president. USA mener derimot Venezuelas opposisjonsleder, Juan Guaidó som har utropt seg selv til fungerende president, er landets leder nå.

– Derfor anser USA ikke at tidligere president Nicolás Maduro har den juridiske myndighet til å bryte diplomatiske forbindelser med USA eller å erklære våre diplomater persona non grata, skriver Pompeo.

Advarer

Pompeo advarer samtidig om konsekvensene om noen truer amerikanere eller USAs aktivitet i Venezuela.

– USA vil iverksette nødvendige tiltak og stille til ansvar enhver som setter sikkerhet og trygghet i fare for vårt formål og våre ansatte, sier Pompeo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han oppfordrer videre militæret og sikkerhetsstyrkene i landet til å sørget for sikkerheten i landet, både for folket og for amerikanerne.

Canada stenger

Canada har i likhet med USA, flere stater i Latin-Amerika og EU erklært sin støtte til Guaidó på Twitter.

Samtidig la de onsdag ut melding om at de fra torsdag vil stenge sine kontorer i Venezuela, på grunn av demonstrasjonene i områdene. De henviser canadiske borgere til å ringe ambassaden i Caracas om de trenger hjelp med noe i Venezuela.