Trump vurderer muligheter for talen om rikets tilstand

President Donald Trump planlegger å holde sin tale om rikets tilstand 29. januar, men møter veggen hos flertallsleder Nancy Pelosi i Representantenes hus.
President Donald Trump planlegger å holde sin tale om rikets tilstand 29. januar, men møter veggen hos flertallsleder Nancy Pelosi i Representantenes hus. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump vil holde sin tale om rikets tilstand i neste uke, til tross for at flertallsleder Nancy Pelosi i Representantenes hus har bedt ham utsette den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke sendte Pelosi et brev til Trump der hun foreslo at han enten leverer talen skriftlig, eller utsetter den til nedstengningen av offentlig sektor er avsluttet. Hun viste til sikkerhetshensyn.

– Hun har ikke avlyst talen hans. Hun har bedt oss om å utsette den, sa Det hvite hus' talsmann Hogan Gidley i et intervju med Fox News tirsdag.

– Vi har ingen kunngjøring på nåværende tidspunkt. Men Nancy Pelosi dikterer ikke presidenten på når han kan og ikke kan tale til folket, sa Gidley.

Alternativer

Trump har ikke tillatelse til å tale for en samlet Kongress uten samtykke fra både Senatet og Representantenes hus. Begge kamrene må vedta en resolusjon der det spesifiseres dato og tidspunkt for en slik tale.

Det hvite hus fortsetter nå derfor arbeidet med å finne alternativer, i tilfelle det fortsatt ikke lar seg gjøre å holde talen i Representantenes hus. Samtidig lager Det hvite hus flere utkast til talen, tilpasset ulike steder der den kan holdes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foruten Det ovale kontor i Det hvite hus, kan en mulighet være at Trump holder talen i Senatet, der republikanerne har flertall, melder CNN.

Andre alternativer kan være mer symboltunge – grensen mot Mexico eller valgdistrikter der demokrater nylig vant i mellomvalget og hvor Trump vant i 2016-valget.

Analyse: Trump kan gjøre Putins drøm til virkelighet

Tidligere Bush-topp: «Dette er min spådom om en eventuell Trump-avgang»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnloven

I sitt brev til Trump viste Pelosi til maktfordelingsprinsippet som er nedfelt i grunnloven. Der påpekes det at den lovgivende, utøvende og dømmende myndighet skal utøve kontroll over hverandre.

Og på spørsmål fra The New York Times tidligere denne måneden, om hun ser på seg selv som jevnbyrdig med Trump, svarte hun:

– Grunnloven gjør det.

Grunnloven slår kun fast at presidenten «fra tid til annen» skal informere Kongressen om rikets tilstand. Det betyr at presidenten kan tale hvor han vil, eller presentere sitt budskap skriftlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men en tale i plenum i Representantenes hus, foran kongressmedlemmer fra begge partier, høyesterettsdommere og gjester, danner et høytidelig bakteppe som ikke like enkelt kan gjenskapes andre steder.

Analyse: To år med Trump – muren har møtt veggen

Maktkamp

Trump og Pelosi er de mektigste i amerikansk politikk. Pelosi står steilt på Demokratenes krav om at han ikke må få de 5,7 milliarder dollarene han ønsker til bygging av mur på grensen mot Mexico.

Muren har vært blant Trumps store valgløfter. Saken førte 22. desember til at Trump stengte deler av statsapparatet, etter at hans krav om bevilgninger først var blitt avslått av Republikanerne i Representantenes hus, og deretter av Demokratene da de overtok flertallet.

Urix-Hansen: – Trump vil gradvis gå i oppløsning som president

Rundt 800.000 offentlig ansatte er rammet. Hvis nedstengningen fortsatt vedvarer fredag denne uken, har de gått glipp av to lønnsutbetalinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedstengningen ble brukt som begrunnelse da Trump i forrige uke satte foten ned for Pelosis planlagte reise med regjeringsfly til Belgia og Afghanistan. Beslutningen var tilsynelatende gjengjeldelse for at hun hadde bedt ham utsette sin tale om rikets tilstand på grunn av budsjettkaoset.

Aktuelt: Slutt på pressekonferansene i Det hvite hus