Erdogan og Putin møtes for samtaler om Syria

Russlands president Vladimir Putin får besøk fra Tyrkia onsdag. Arkivfoto: Alexei Druzhinin / AP / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin får besøk fra Tyrkia onsdag. Arkivfoto: Alexei Druzhinin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans russiske motpart Vladimir Putin møtes onsdag i Moskva. Tyrkia er opptatt av en såkalt sikker sone nord i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to landene spiller sentrale roller i det krigsherjede landet, men lederne representerer hver sin side i konflikten. Russland har sammen med Iran støttet den syriske regjeringen, mens Tyrkia har stilt seg bak opprørsgrupper i kampen mot president Bashar al-Assads styrker.

Til tross for dette har Putin og Erdogan jobbet tett sammen for å finne en politisk løsning på den sju år lange konflikten. Russland og Tyrkia er blitt enige om å koordinere bakkeoperasjoner i Syria etter president Donald Trump overraskende melding om at han trekker de amerikanske styrkene ut av landet.

Omstridt sone

Erdogan og Putin møttes forrige gang i begynnelsen av desember, på sidelinjen av G20-møtet i Buenos Aires. I en tale mandag sa Erdogan at han onsdag vil ta opp med Putin etableringen av en sikkerhetssone som Tyrkia vil ha kontrollen over nord i Syria, etter et forslag fra Trump. Kurderne, som USA har støttet, er skeptiske til ideen om en såkalt sikker sone og frykter en tyrkisk offensiv mot områdene hvis de får kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har lenge vært alliert med Assads regime og vil etter all sannsynlighet ikke gå med på planen. Utenriksminister Sergej Lavrov sa sist uke at det bør være Syria som har kontrollen over landets nordlige områder.

Ny fase

Det nærmer seg snart åtte år med konflikt i landet, og USAs tilbaketrekning av styrker har ført krigen inn i en ny fase med nye spørsmål, blant annet om Tyrkia vil ta over kampen mot ekstremistgruppa IS i landet.

Russland planlegger å organisere et trepartsmøte med Tyrkia og Iran i begynnelsen av året, som en del av fredsprosessen fra Astana fra 2017.

– Så langt er ikke datoen fastsatt ennå, men etter forhandlinger med Erdogan, vil vi begynne forberedelser, sier utenrikspolitiske rådgiver for Putin, Jurij Usjakov.

Forrige møte mellom Putin, Erdogan og Irans Hassan Rouhani fant sted i Iran i september.