Ledende journalist og aviseier har flyktet fra Nicaragua

Journalisten Carlos Fernando Chamorro, som eier opposisjonsavisa Confidencial og har hatt sitt eget TV-program i Nicaragua, har flyktet fra landet. Foto: AP / NTB scanpix
Journalisten Carlos Fernando Chamorro, som eier opposisjonsavisa Confidencial og har hatt sitt eget TV-program i Nicaragua, har flyktet fra landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av Nicaraguas ledende journalister, Carlos Fernando Chamorro, har flyktet i eksil til nabolandet Costa Rica.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chamorro, som er sønn av Nicaraguas tidligere president Violeta Chamorro, eier opposisjonsavisa Confidencial og har også hatt sitt eget TV-program i Nicaragua.

I midten av desember slo politiet til mot redaksjonslokalene til Confidencial og tok med seg datautstyr og dokumenter. Mandag opplyste Chamorro at han har flyktet til nabolandet Costa Rica.

– Jeg har tatt en smertefull beslutning om å gå i eksil for å sikre min egen frihet og fysiske sikkerhet, samt for å kunne fortsette med uavhengig journalistikk fra Costa Rica, skriver han på Facebook.

Over 50 journalister har ifølge Chamorro flyktet fra Nicaragua det siste året, og fredag kom avisen La Prensa ut med en tom forside med teksten «Kan du forestille deg å leve uten å få informasjon».

President Daniel Ortegas regjering har de siste ukene slått til mot flere medier i landet og blant annet holdt tilbake leveranser av avispapir og trykksverte, noe som har tvunget La Prensa til å redusere sideantallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere journaliser er også fengslet, blant dem Miguel Mora og Lucia Pineda Ubau, som jobber for avisen 100 % Noticias.

Misnøyen med Ortega har lenge ulmet i Nicaragua, og det hele toppet seg da han i april i fjor varslet kutt i kutt i pensjoner og høyere skatt på inntekt.

Landet har siden opplevd omfattende demonstrasjoner og sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av regimet, og minst 325 mennesker er drept.