Elendige forhold for barn og spedbarn som er internert i Libya

Mange av migrantene og flyktningene som blir stanset av den libyske kystvakten ender i interneringsleirer i landet der forholdene er svært elendige og vold er en del av hverdagen. Foto: AP / NTB scanpix
Mange av migrantene og flyktningene som blir stanset av den libyske kystvakten ender i interneringsleirer i landet der forholdene er svært elendige og vold er en del av hverdagen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vold og elendige forhold preger de overfylte interneringsleirene i Libya, rapporterer Human Rights Watch. EU innrømmer at de kjenner til situasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Human Rights Watch besøkte fire leire i Tripoli, Misrata og Zuwara i juli. Forholdene som ble registrert er beskrevet i rapporten «No Escape from Hell: EU Policies Contribute to Abuse of Migrants in Libya».

Den beskriver overfylte anlegg, uhygieniske forhold, feilernæring, mangel på nødvendige helsetjenester, overgrep, samt bruk av slag og pisk fra vaktenes side.

Mange barn

18 år gamle Abdul fra Darfur ble internert av den libyske kystvakten i mai. Han ble plassert i al-Karareem-senteret i Misrata der det blant annet er elendige sanitære forhold. Han forteller at vaktene slo ham under fotsålene med en gummislange for å få ham til å tilstå å ha hjulpet tre andre med å rømme.

– Abduls historie viser hvordan forholdene er og lidelsene mange migranter og asylsøkere i Libya opplever, skriver Human Rights Watch i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tre av de fire leirene er det observert et stort antall barn og nyfødte under svært uhygieniske forhold og mangel på skikkelig mat. Det gjelder også mødrene som ammer og steller barna. Det er heller ikke egne områder der barn kan oppholde seg og leke eller noen form for skole.

Heller ikke barn slipper unna overgrepene. Det er rapportert anklager om voldtekt av barn og vold mot barn, voktere og menneskesmuglere angis å være de skyldige.

Det er anslått av nesten 20 prosent av dem som ankom Europa fra Libya er barn.

Aktuelt: – Libya-bombingen var et svik

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store utfordringer

– Migranter og asylsøkere, og barn, som er internert i Libya, er fanget i en veldig vanskelig situasjon. Samtidig som EUs politikk forsterker bruken av internering, sier Judith Sunderland som er assisterende direktør i Human Rights Watch i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun karakteriserer tiltakene som EU gjør for å få noen mennesker ut av sentrene, som pinlig dårlig, og at det ikke fratar EU medansvar for at interneringssystemet opprettholdes.

I november 2017 uttalte EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos at de ikke er fornøyd med forholdene.

– Vi er klar over de forferdelige og nedverdigende forholdene som mange av migrantene som blir holdt i Libya lever under.

EU har senere opplyst til Human Rights Watch at de er i dialog med Libya og myndighetene om at menneskerettighetene må respekteres. Enkelte forbedringer skal ha skjedd, men at det fortsatt er store utfordringer.

Aktuelt: Politiets utlendingsenhet nedbemanner på grunn av få asylsøkere

Euro til Libya

Det er libyske myndigheter som kontrollerer og organiserer leirene. Siden 2016 har EU og EU-landene brukt millioner av euro på den libyske kystvakten som skal stanse båter med migranter og flyktninger som forsøker å krysser over til det europeiske fastlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skjer til tross for at det er en kjent sak at flyktninger som stoppes automatisk blir fengslet og satt i leirene uten noe form for domstolsavgjørelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Human Rights Watch krever at libyske myndigheter må stoppe interneringen og finne andre alternativer, forbedre forholdene og sikre at det får konsekvenser når det skjer brudd på menneskerettighetene.

Aktuelt: 2.654 asylsøkere til Norge i fjor – 900 færre enn året før

100 intervjuet

Over 100 flyktninger og migranter er blitt intervjuet av Human Rights Watch om forholdene, blant dem var åtte enslige barn.

De har besøkt sentrene Ain Zara og Tajoura i Tripoli, al-Karareem i Misrata og interneringsleiren i byen Zuwara

I tillegg organisasjonen snakket med ledelsen i alle sentrene, møt en av lederne i den libyske kystvakten som er kontrollert av den FN-støttede regjering i Tripoli (GNA) og fått informasjon av internasjonale organisasjoner og diplomater.

Aktuelt: Søreide vil ikke beklage drap, kaos og terror etter Natos krig i Libya