Polen tar farvel med knivdrept ordfører

I Mariakirken i Gdansk, en av verdens største mursteinskirker, ligger kisten til ordfører Pawel Adamowicz. Foto: Wojciech Strozyk / AP / NTB scanpix
I Mariakirken i Gdansk, en av verdens største mursteinskirker, ligger kisten til ordfører Pawel Adamowicz. Foto: Wojciech Strozyk / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tusenvis av polakker vil delta i begravelsen av den knivdrepte ordføreren Pawel Adamowicz. Stadig flere i landet frykter konsekvensen av politisk hatretorikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 3.500 mennesker er ventet å delta i seremonien, blant dem Polens president Andrzej Duda og EUs president Donald Tusk, som var en god venn av ordføreren. Duda har også erklært en nasjonal sørgedag.

Adamowicz, som har vært ordfører i Gdansk i 20 år, ble knivstukket i hjertet og magen under et veldedighetsarrangement søndag.

En 27 år gammel mann ble pågrepet på stedet. Mannen har sonet en fengselsdom for et bankran han hevder å ikke ha begått og gir det tidligere regjeringspartiet Borgerplattformen (PO) skylden for dette. Ordføreren i Gdansk tilhørte tidligere dette partiet.

Stadig flere polakker mener drapsmannen ikke er den eneste som har skyld i saken, men også forekomsten av netthat og polarisering mellom ulike politiske partier i landet.

Politikere fra PO og det høyreorienterte regjeringspartiet PiS har i mange år ført en fiendtlig retorikk mot hverandre, noe deres respektive tilhengere også har gjort. Polske medier har sammenlignet drapet på Adamowicz med drapet på Polens daværende president Gabriel Narutowicz i 1992, som ble drept av en fanatisk nasjonalist i en tid Polen var rammet av tøylesløs hat.

Les også: To munker skutt og drept i Thailand