India: I Sagar Gram er seksuelt misbruk av barn normen

Illustrasjonsfoto viser en ung indisk kvinne i en annen landsby. Foto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto viser en ung indisk kvinne i en annen landsby. Foto: NTB scanpix

I landsbyen Sagar Gram skaper fattigdom og diskriminering grobunn for seksuelt misbruk av jentebarn. Allerede fra barnsben læres de opp til prostitusjon.

SAGAR GRAM, INDIA ( The Guardian): Mange familier i India sørger fortsatt om det er en jente blir født. Da Leena ble født, ble det likevel feiret. Landsbyen hennes, Sagar Gram i Sentral-India, er unik på den måten. Her er det flere jenter enn gutter. Når en kvinne gifter seg her, er det brudgommens familie som betaler medgift. Det er kvinnene som skaffer mat på bordet i Sagar Gram.

Når de anses som gamle nok, gjerne rundt 11-årsalderen, forventes det nemlig av de fleste at jentene begynner med sexarbeid.

Offisielt avskaffet India kastesystemet og dets diskriminerende tankegang for nesten 70 år siden, men århundrer med tradisjoner forsvinner ikke med et pennestrøk.

For indere flest spiller fortsatt kaste en avgjørende rolle i en rekke deler av livet – fra hva de spiser, til hvem de gifter seg med.

Les også: Indisk hindutempel åpner dørene for kvinner

– Det er kaste- og lønnsslaveri

I tillegg bidrar kastesystemet til å undertrykke millioner av mennesker. Blant av de mest alvorlige resultatene av tankegangen er menneskehandel og misbruk av barn og unge, en praksis som eksisterer i Sagar Gram og dusinvis av andre landsbyer over hele India.

– Det er kaste- og kjønnsslaveri, sier Ashif Shaikh.

Han er en del av gruppen Jan Sahas som arbeider rettighetene for medlemmene av det som tidligere var Indias laveste kaster, tradisjonelt kjent som «the untouchables».

– Vi anslår at det per i dag er 100.000 kvinner og jenter som befinner seg i denne situasjonen. Men problemet er sannsynligvis større enn det vi har klart å kartlegge. Det er mye mørke tall her.

Sagnet om dronningen

Jenter i Sagar Gram vokser opp med et sagn. Den hinduistiske myten fra forgangne tider beretter om en konge som forelsket seg i en danser. Hans rasende dronning ga kvinnen en prøve: Hvis hun klarte å balansere over en elv på en line, fikk hun bli en del av den kongelige familien, og dermed øke sin kastes status på permanent basis.

Da kvinnen nærmet seg elvens bredd på den andre siden og var kun få skritt fra suksess, kuttet dronningen tauet.

Til nå har vi lokket mennene deres gjennom dans. Fra nå av skal vi ta deres menn fra dere med våre kropper, sa kvinnen til dronningen.

Leena på 22 år husker da hun hørte historien. Hun husker frykten hun følte da de eldre jentene i hennes kaste, Bacchara, plutselig hadde penger nok til fine klær og sminke. Hun husker hva de voksne i landsbyen fortalte henne da hun var 15 år, og familien hennes kom i pengeproblemer.

– Foreldrene dine går gjennom en veldig vanskelig tid, fortalte de henne.

– Hvordan kan du gå i skole? Du må jobbe.

Det var da hun begynte.

– Resten av jentene i landsbyen min gjorde det, så jeg følte at jeg også måtte gjøre det, sier hun.

– Det var mitt ansvar, legger hun til.

Jenter i Sagar Gram, landsbyen langs motorveien, blir forberedt på dette livet nærmest fra fødselen. Foreldre bestemmer hvilke av døtrene som vil gi best fortjeneste. Eldre jenter lærer dem hvordan de skal tiltrekke seg kunder fra vogntog og biler. Det hender yngre jenter noen ganger gjemmer seg under sengene, for å se hvordan de gjøres og lære.

Sex var likevel et mysterium for Leena.

– Da jeg var ung, var det viktigste å se at kunden hadde pengene, sier hun.

– Jeg forsto ikke hva de gjorde med meg. Jeg forsikret meg bare om at pengene kom inn.

Les også: En million indere innkvartert i leire under flommen

Høyt verdsatt jomfruelighet

Hennes jomfruelighet var høyt verdsatt. Hun tjente inn 5.000 rupier (rundt 600 norske kroner) den første natten. Siden falt prisen hennes. En annen Bacchara-kvinne på 29 år sier det meste hun kan tjene, er 200 rupier. Hun kan ha fem eller seks kunder på en dag.

Indias preferanse for guttebarn har skapt en dyp ubalanse mellom kjønnene. Blant Bacharene i Sagar Gram-landsbyen, har problemet motsatt fortegn:

Ifølge den siste folketellingen, er det 3.595 kvinner i distriktet sammenlignet med 2.770 menn.

På tross av dette er det få kvinner eller jenter å se om du besøker landsbyen ved solnedgang.

– De har alle gått til et hotell eller for å stoppe biler, sier en eldre mann som spaserer langs den nærliggende motorveien. Omtrent for hver hundre meter langs veien er det jentene å finne på sine hampsenger, hvor de vinker på ethvert kjøretøy som sakker farten.

Mennene jobber ikke

Lovlig alder for seksuelt samtykke i India er 18 år. I Madhya Pradesh-distriktet, hvor Sagar Gram ligger, er det nylig innført dødsstraff for alle som voldtar barn under 12 år. I tillegg økes straffene for voksne som har sex med individer under 18 år. Politiet sier at sju personer ble arrestert for seksuelt misbruk av barn i Sagar Gram i det siste året. Fem av disse var kvinner som solgte sine mindreårige døtre. Loven er tydelig, men har liten innvirkning hva gjelder å påvirke denne normen med dype sosiale og økonomiske røtter.

– Det er en tradisjonell virksomhet, sier politiinspektør Nagendra Singh Sikarwar, på Jeeran politistasjon i nærheten.

– Selv jenter vi prøver å rehabilitere kommer tilbake. Hovedproblemet er at vi ikke har alternative jobber for dem. I tillegg ønsker familiene deres at de fortsetter arbeidet.

De fleste menn i Bacchara-kasten jobber ikke. Bare de dårligst betalte eller mest nedverdigende jobbene er uansett tilgjengelige for dem. Derfor setter de sin litt til sine barn.

De tilbringer tiden på sine verandaer med resten av familien mens deres døtre er inne med kundene.

En landsbyboer, Balram Chauhan, burde være en rik mann. Han har fem døtre. I stedet har han pengeproblemer. Chauhan på 52 er nemlig den eneste faren i landsbyen som nekter å tvinge barna sine til sexarbeid.

Hans mor var prostituert. Og til tross for hans innsats ble fire av søstrene hans det samme.

– Fra det øyeblikket jeg skjønte hva de gjorde, prøvde jeg å stoppe dem, sier han.

– Men mine foreldre var mot meg. De sa at det var en kultur som hadde eksistert i årevis. Hvem var jeg som skulle stoppe det?

Å forsøke å bryte denne syklusen har vært en livslang kamp. Hans foreldre saboterte forsøket hans på å bli helsearbeider, sier Chauhan. Da han giftet bort to av sine to døtre for å skåne dem fra et liv i prostitusjon, kuttet familien båndene til ham.

– Snakker ondt om mine døtre

Han kan ikke flytte sin familie utenfor en Bacchara-landsby. Ingen vil nemlig leie ut eiendom til noen fra hans kaste. De «høyere» kastesamfunnene i nærheten oppfatter hans blotte nærvær som forurensning. Derfor har han åpnet en liten butikk i Sagar Gram som selger kjeks og konditorvarer, og prøver i det lengste å tyne ut nok penger til å betale for sin døtres utdanning.

– Mange mennesker her snakker ondt om mine døtre, sier han.

– Hvis de ser dem snakke med mobiltelefon kommer 10 personer til min butikk og forteller meg: «Datteren din snakker med den og den.» De prøver å sverte dem på alle mulige vis og påstå at de er lette på tråden.

– Hvis jeg hadde hatt en datter, kunne jeg kanskje taklet det. Men når jeg har fem ... Det er ikke lett.

(Denne artikkelen er en del av serien moderne slaveri i fokus. The Guardian har fått støtte fra den amerikanske veldedige organisasjonen Humanity United for å sette fokus på moderne slaveri og menneskerettigheter. Innholdet er redaksjonelt uavhengig. Du kan lese mer om prosjektet her (på engelsk))

Oversatt av Inge Kvivik/ ABC Nyheter /Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne
Siste nytt
23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne
Populært