Dette er al-Shabaabs egentlige slagmark

I oktober 2017 ble Mogadishu rammet av det dødeligste terrorangrepet i somalisk historie. Al-Shabaab påtok seg ansvaret for udåden der mer enn 350 mennesker ble drept. Bare dette ene året ble nær 1900 mennesker drept i 573 ulike terrorhandlinger i Somalia.
I oktober 2017 ble Mogadishu rammet av det dødeligste terrorangrepet i somalisk historie. Al-Shabaab påtok seg ansvaret for udåden der mer enn 350 mennesker ble drept. Bare dette ene året ble nær 1900 mennesker drept i 573 ulike terrorhandlinger i Somalia. Foto: Mohammed Abdiwahad / AFP / NTB scanpix

Gang på gang er det meldt at al-Shabaab er nedkjempet, men så smeller det igjen. Hvorfor?

15. januar ble minst 21 mennesker drept i et grufullt terrorangrep i Nairobi. De siste årene er flere tusen sivile drept av den samme islamistgruppa i Somalia.

Om man passerer de tungt bevæpnede sikkerhetsvaktene, forbi piggtråden og sandsekkene, ut fra Aden Adde internasjonale lufthavn, befinner man seg i en by der befolkningen er blant de som har sett flest terrorangrep det siste tiåret.

Mogadishu har et relativt åpenlyst nærvær av soldater og sikkerhetsfolk.

Men tross alt, har det vært framskritt. Etter mer enn to tiår med borgerkrig, er det blant annet gjennomført valg til nasjonalforsamling og presidentskap – og stadig flere somaliere vender hjem etter årevis i utlendighet.

Les også: Optimisme etter blodige tiårog Første steg mot «et nytt Somalia»

Men utenfor byen, eller andre større byer – har lite endret seg.

På den somaliske landsbygda lever mange fortsatt som de har gjort i generasjoner. Der har ikke landets myndigheter samme kontroll, og her ligger noe av forklaringen på at al-Shabaab fortsatt eksisterer, mener professor Stig Jarle Hansen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

– Landsbygda i Somalia er ikke sikret. Dét gir al-Shabaab fritt spillerom. De kontrollerer områder uten særlig infrastruktur – og der innhenter de skatter og avgifter fra lokalbefolkningen, sier Hansen til Bistandsaktuelt.

Afrikanske frontlinjer

Denne våren kommer professoren med «Horn, Sahel and Rift – Fault lines of the African jihad» der han trekker linjer fra øst til vest gjennom Sahel, og ser på likheter og ulikheter ved de afrikanske terrororganisasjonene.

Et av hovedfunnene i boka er at organisasjoner som Boko Haram i Nigeria og al-Shabaab i Somalia har kunnet bestå fordi myndighetene i disse landene ikke har klart å sikre kontroll utenfor de store byene.

Les også: I ruinene, etter Boko Haram

Mennesker flykter fra åstedet etter et angrep mot et hotell i Nairobi. Foto: Ben Curtis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Mennesker flykter fra åstedet etter et angrep mot et hotell i Nairobi. Foto: Ben Curtis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– At Mogadishu er en relativt sikker by er en sannhet med modifikasjoner, men utenfor byens grenser har Den afrikanske unions Amisom-styrker og landets myndigheter svekket kontroll. Det betyr at det finnes et sikkerhetstomrom som utnyttes av al-Shabaab, sier Hansen.

De siste årene er det stadfestet av ulike FN-organer, organisasjoner og forskere at de somaliske terroristene tjener penger til sin virksomhet gjennom ulik og velorganisert miljøkriminalitet. Men Hansen mener viktigheten av dette er overvurdert i det internasjonale samfunnets forsøk på å forstå terrorgruppa.

– Al-Shabaab, og flere av terrorgruppene jeg har sett på i Afrika, tjener mesteparten av sine penger på svært enkelt vis. De har semiterritoriell kontroll, de har makt til å komme tilbake til områder etter at regjeringstropper eller internasjonale styrker har dratt. I disse områdene krever de penger, mat og rekrutter fra lokalbefolkningen. De skattlegger virksomhet og krever betaling ved veisperringer. Det er ikke slik at de ikke driver med smugling med ulovlige varer, men dette er mindre viktig enn mange tror, sier Hansen.

NMBU-professoren advarer likevel mot å tro at en primitiv innhøsting av ressurser, gjør al-Shabaab til en primitiv terrororganisasjon.

– De har vist at de har slagkraft, gang på gang – og deres styrke ligger hos oss.

Les også: FNs sikkerhetsråd anerkjenner klimaendringer som destabiliserende faktor i Somalia

Hansen mener at terrorangrepet i Nairobi, tar noe av fokuset vekk fra det området der al-Shabaabs «viktigste» slag står – nemlig på hjemmebane, i Somalia. Ifølge Global Terrorism Database var det nemlig 573 terrorangrep med nær 1900 drepte i Somalia – bare i 2017. (Tallene for 2018 foreligger ikke enda)

– De får stor internasjonal oppmerksomhet når de lykkes med et angrep som det i Nairobi i går. Det var det blodigste siden Garissa angrepet i 2015. Når de presser Amisom-styrkene ut av en landsby i Somalia – med mange sivile sårede og drepte – er det ingen her hjemme som hever et øyebryn, sier Hansen.

Mer enn 4000 «soldater»

NMBU-forskeren anslår at terrorgruppa nå har mellom 4000 og 6000 «soldater» i sine rekker, og at mange av disse er såkalte fremmedkrigere fra blant annet Kenya.

Militære og sivile i dekning under terrorangrepet i Nairobi 15. januar 2019. Foto: Brian Iganga / AP
Militære og sivile i dekning under terrorangrepet i Nairobi 15. januar 2019. Foto: Brian Iganga / AP

– De har hatt tilbakeslag, for eksempel siden Westgate-angrepet i Nairobi i 2013, men det er også nå kommet en ny generasjon Shabaab-ledere. De er ikke nødvendigvis så unge, men de er heller ikke gamle Afghanistan-veteraner, som vi har sett tidligere – og de er fortsatt ganske velorganiserte.

Hansen antar at de som stod bak angrepet denne uka har kommet inn til den kenyanske hovedstaden fra Somalia. Han mener det ikke er snakk om en «sovende kenyansk shabaab-celle».

– Alle tidligere angrep – i Uganda, Tanzania, Djibouti og Kenya – har vist at terroristene har kommet inn fra Somalia, og for Shabaab blir nok angrepet i går ansett som vellykket. De oppnådde mye av det samme som under kjøpesenterangrepet i 2013 og angrepet mot universitetet i Garissa i 2015, nemlig stor internasjonal oppmerksomhet.

– Samarbeider al-Shabaab med andre grupper i Afrika?

– Det har tidligere vært en god del nigerianere i Somalia. Både Boko Haram og al-Shabaab har sagt at det første Boko Haram-selvmordsangrepet i Nigeria ble utført av en som var opplært i Somalia, men jeg vil kanskje ikke kalle det et samarbeid.

Hansen forklarer at Boko Haram – som for tiden er «den dødeligste terrororganisasjonen i Afrika» – nok fikk mer direkte støtte fra maliske islamister i starten. deler av Boko Haram har også sverget troskap til Islamsk stat IS, i motsetning til al-Shabaab.

– IS har nok sprekt store deler av den ideologiske plattformen som mange av disse gruppene hadde felles tidligere. Samtidig er det nok slik at mange av disse gruppene inspireres av hverandre. Om vi skal snakke om samarbeid, er det nok mer at al-Shabaab har en viss dialog med al-Qaida på den arabiske halvøy, spesielt i Jemen, forklarer Hansen.

Les også: Historier fra den andre siden (av Middelhavet)

Propagandaseier

– Men mer overordnet: Hva vil al-Shabaab egentlig?

Et bygningskompleks som blant annet huser et luksushotell ble angrepet i Nairobi. Det ble utløst to bomber før angripere stormet inn. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Et bygningskompleks som blant annet huser et luksushotell ble angrepet i Nairobi. Det ble utløst to bomber før angripere stormet inn. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Al-Shabaab er al-Qaidas sterkeste affilierte i Afrika og har Afrikas Horn som nedslagsfelt for sine operasjoner. At Shabaab var lojale og sa nei til IS har vært en viktig propagandaseier for al-Qaida. Shabaab vil ha en islamsk stat i Somalia, men de sier også at de vil ha et kalifat i hele Øst-Afrika. Budskapet har vært litt ulikt opp gjennom årene, sier Hansen.

Han er enig i at gruppa er ganske langt unna å nå et slikt mål om et kalifat i Somalia, men påpeker at al-Shabaab nylig vant en liten propagandaseier.

– Den tidligere Shabaab-kommandanten Mukhtar Robow ønsket å stille til valg, men ble i desember avvist som politisk kandidat. Så ble han fengslet – og ingen vet hvor han nå er. Det har vist at de som søker mer moderate veier for å nå sine mål blir avvist, som igjen undergraver somaliske myndigheters amnestiordning.

– Hva må til for å nedkjempe al-Shabaab?

– Man er helt nødt til å ta sikkerheten på landsbygda på alvor. Al-Shabaab vil ikke bli slått i store slag, og så lenge det er et sikkerhetstomrom vil de klare å overleve. Gang på gang har vi sett at de trekker seg tilbake til landsbygda, slikker sine sår og utnytter lokalbefolkningen. De er spådd nord og ned en rekke ganger, men de har kommet tilbake igjen og igjen, sier Stig Jarle Hansen, og konkluderer:

– Jeg tror Shabaab vil være med oss også i årene fremover.

Les også: En av Afrikas viktigste litterære stemmer om et kosmopolitisk Mogadishu som forsvant, tapte svømmeferdigheter, og hvor trist det er å vandre gjennom «den hvite perlen ved Det indiske hav»

(Artikkelen er først publisert i Bistandsaktuelt)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet
Siste nytt
04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47NorgeStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37NorgeStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet
Populært