Meny

Spirene på månen døde

Flere grønne frøspirer vokste på baksiden av månen, etter at en kinesisk romsonde landet på månen tidligere denne måneden. Nå er spirene døde. Foto: Chongqing University.

Kinas plantespirer på månen døde i natt.

Det var menneskehetens første hage på et annet himmellegeme. Nå er plantespirene som vokste i et lukket økosystem på baksiden av månen døde, melder CNN.

CNN siterer professor Xie Gengxin, som har ledet utformingen av forsøket, som sier til kanalen at eksperimentet endte etter ni dager da kontrollteamet slo av strømmen.

Ifølge Xie hadde temperatuen inni beholderen hvor frøene vokste, nådd temperaturer som var så høye at de ville drepe alt liv.

– Selv om vi har to kontrollpanel for å regulere temperaturen, var det fortsatt over 30 grader varmt rundt klokken 10.30 på månen. Plantene kunne ikke spire i den temperaturen, sier Xie til CNN.

Les også: Nå spirer det på Månens bakside

ABC Nyheter har tidligere skrevet om spirene som vokser i verdensrommet etter at den kinesiske månesonden Chang'e-4 landet på baksiden av månen 3. januar i år. Med seg hadde Chang'e-4 en beholder på rundt én liter med forskjellige frø, jord, vann og næringsstoffer som sammen med fruktflueegg og gjær skulle utgjøre et økosystem.

Selv om forsøket med å få planter til å vokse på månen nå formelt er avsluttet, ser professor Xie Gengxin på forsøket som en suksess.

Den kortvarige månehagen markerer en viktig milepæl på veien mot en permanent månebase, skriver nettstedet New Scientist.

For at mennesker i fremtiden skal kunne overleve på Månen eller Mars, kreves det at vi kan få planter til å vokse, slik at vi på den måten kan få mat og eventuelt brennstoff og tøy.

Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua skulle spire-eksperimentet opprinnelig vare i 100 dager.

Les også: Kina vil dyrke poteter på månen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært