Danmark stanser våpeneksport til Emiratene

De forente arabiske emirater er tungt involvert i den brutale krigen i Jemen. Nå har Danmark besluttet å stanse våpeneksporten til landet. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB scanpix
De forente arabiske emirater er tungt involvert i den brutale krigen i Jemen. Nå har Danmark besluttet å stanse våpeneksporten til landet. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Danmark har besluttet å stanse våpeneksporten til Emiratene, som er involvert i krigen i Jemen. Samtidig fortsetter Norges militæreksport til føderasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen (LA) kunngjorde beslutningen til det danske Folketinget onsdag.

Utenriksdepartementet i Danmark har i tillegg bedt Rigspolitiet om å trekke tilbake eksportavtaler som allerede er utstedt til De forente arabiske emirater, såfremt det lar seg gjøre. Nyheten gleder Amnesty International.

– Det er veldig positivt. Danmark skal altså ikke lenger eksportere våpen til et land som er involvert i en konflikt der voldsomme overgrep, og sannsynligvis krigsforbrytelser, har blitt begått mot sivilbefolkningen, sier generalsekretær Trine Christensen til danske Information.

Danmark har tidligere stanset våpeneksporten til Saudi-Arabia, som også er i krigen i Jemen.

Emiratene, som er det landet i koalisjonen som har flest bakkestyrker i Jemen, får fortsatt kjøpe militært materiell fra Norge på bakgrunn av eksisterende kontrakter. Redd Barna har kalt kontraktene «en skam», mens Kirkens Nødhjelp har kalt de «urovekkende».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden