Al-Shabaab etter hotellangrep: Ville hevne Trumps Jerusalem-beslutning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jihadistgruppa al-Shabaab sier Nairobi-angrepet var gjengjeldelse for Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, ifølge selskapet SITE.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets politisjef Joseph Boinnet fortalte onsdag kveld at det var funnet seks flere drepte i bygningen. Og arbeidet med å gjennomgå hotellet var ennå ikke ferdig.

– Folk må ikke få panikk hvis de hører eksplosjoner fra området, sa politisjefen.

Den somaliske væpnede islamistgruppa al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for angrepet, som begynte tirsdag ettermiddag. Politiaksjonen for å uskadeliggjøre angriperne pågikk i nesten et døgn.

– Nå begynner en hensynsløs jakt på hver eneste person som var involvert i finansieringen, planleggingen og gjennomføringen av denne grusomme handlingen. Vi er en nasjon som omfavner fred, og som aldri glemmer dem som skader våre barn, sa Kenyas president Uhuru Kenyatta etter at situasjonen omsider var under kontroll.

Gjemte seg på bad

Presidenten sa også at minst 700 mennesker ble reddet fra hotellkomplekset DusitD2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de fem angriperne skal være døde, og minst to mistenkte er pågrepet.

I tillegg til de drepte er 28 sårede innlagt på sykehus, ifølge politiet. Etter angrepet sa kenyansk Røde Kors at så mange som 50 mennesker ikke var gjort rede for – men det er uklart hvor mange av dem som faktisk var på hotellet.

Terroraksjonen startet med en eksplosjon utenfor en bank og et selvmordsangrep inne i hotellobbyen ved Dusit-komplekset.

Overlevende forteller at de i timevis måtte gjemme seg i redsel under pulter, på bad eller i biler mens beleiringen pågikk. 38 år gamle Ronald Ng'eno forteller at han var sikker på at livet hans var over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vær så snill å fortelle familien min at jeg elsker dem, skrev han på Twitter, i det han trodde var hans siste farvel til sin kone og sine to sønner.

– Skjøt vennene mine

Reuben Kimani, en barista som arbeidet på hotellet, sier at han kjente igjen minst en av angriperne fordi han hadde servert dem kaffe tidligere på dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kjente ham igjen fordi han hadde et stort arr på den ene hånden sin. Senere så jeg han og de andre skyte seks av vennene mine. Fire overlevde, men to ble drept, sier Kimani.

Blant de drepte ofrene for angrepet er det 16 kenyanere, én person med både britisk og sørafrikansk statsborgerskap, og én amerikaner.

Familien til amerikanske Jason Spindler forteller at han var nær ved å bli rammet av terrorangrepet i New York i 2001. Den gang jobbet han i et firma som hadde kontorer i World Trade Center.

11. september var han forsinket på vei til jobb da det første tvillingtårnet raste sammen, ifølge Spindlers mor, som er intervjuet av den amerikanske fjernsynsstasjonen KTRK-TV.

Flere store angrep

Angrepet fordømmes av FNs generalsekretær António Guterres, så vel som amerikanske og somaliske myndigheter.

Al-Shabaab har gjennomført flere store terrorangrep i Kenya etter at kenyanske styrker i 2011 ble sendt for å bekjempe islamistgruppa i Somalia. Det dødeligste angrepet var rettet mot Garissa-universitetet i 2015, da 147 mennesker ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdagens angrep skal ha vært rettet mot en konferanse organisert av amerikanere ved Dusit-hotellet. Møtestedet for konferansen ble imidlertid endret i siste øyeblikk.

Al-Shabaab hevder angrepet var gjengjeldelse for USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som hovedstad ble tatt i 2017 av president Donald Trump.