Meny

Her er Kenyas nye superhelt

Video: Han var til stede under terrorangrepet på Westgate kjøpesenter i 2013. I går dukket han opp igjen.

For fem år siden reddet han sivile fra terroren på kjøpesenteret Westgate. I går dukket Kenyas nye superhelt, Inayat Kassam, opp igjen.

Da terroristene i går slo til mot hotell- og forretningskomplekset i Kenyas hovedstad, var sivilisten Inayat Kassam en av de første som løp inn i den farlige situasjonen.

Lokale media kaller ham allerede landets nye superhelt.

ABC Nyheter var onsdag formiddag i kontakt med Kassams private selskap, og de kunne onsdag bekrefte at alt sto bra til med ham etter gårsdagens angrep.

Det er to forhold som gjør handlingen hans svært spesiell. For det første er han ikke tilknyttet landets myndigheter, men jobber som privat sikkerhetsekspert i Nairobi.

For det andre er det ikke første gang han griper inn. I september 2013 var det kjøpesenteret Westgate som ble angrepet. Også den gangen var Inayat Kassam på plass, kun bevæpnet med en pistol og uten sikkerhetsvest.

2013: Westgate-terroren

Tilsammen 71 personer skal den gangen ha blitt drept av terrorister som også var tilknyttet den somaliske gruppen al-Shabaab. I flere timer gikk de da rundt og skjøt og drepte uskyldige som bare var på handletur.

Bildene fra Westgate viser meningsløse drap og ren ondskap.

Inayat Kassam inne på kjøpesenteret Westgate da dette ble utsatt for et eterrorangrep i 2013. Han bruker samme bilde på hjemmesiden til sitt selskap, «Elite Defence Agency». Foto: NTB scanpix

Så slo altså tilhengere av den samme terrorgruppen til i går, i et angrep som ved første øyenkast ligner på terroren fra 2013. Også denne gangen var det rettet mot uskyldige sivile i et stort forretningskompleks.

Selv om Kassams inngripen fremstår som ren galskap og et eklatant brudd på all sikkerhetstenkning, har han en bakgrunn som kan forklare opptredenen.

Han er direktør for Scorpio Africa Ltd, og driver selskapet «Elite Defence Academy» i Nairobi. De tilbyr selvtrening og sikkerhetskurs. På selskapets nettsider opplyses det lite om ham som person, men Kassam presenteres blant annet som ekspert på selvforsvarsmetoden Krav Maga, en kampsport som som skal være utviklet av det israelske forsvaret.

I lokale media heter det også at han skal være den eneste i Afrika – utenfor Sør-Afrika – som har lisens for opplæring i håndtering av rifler. Det finnes få konkrete opplysninger om Kassam.

Det har så langt blant annet ikke vært mulig å finne ut hvor gammel han er, men et lokalt medium – TUKO – omtaler ham som en israelsk sikkerhetsekspert som har hatt tilhold i Nairobi et par tiår. Andre media knytter ham også til den israelske etterretningstjenesten Mossad, men uten å opplyse om kilder.

Hylles i sosiale media

På Twitter hylles også Inayat Kassam. En kaller ham for «en ekte nabo», men en annen kenyaner mener han er «selve definisjonen på en helt»:

Onsdag morgen ble det meldt om minst 15 drepte i tirsdagens hotell-angrep. Det er fortsatt uklart hvor mange som ble drept, men 700 skal ha blitt reddet ut av den dødelige situasjonen som også rammet ansatte ved norske Norfund som har adresse i komplekset.

Angrepet begynte med at fire væpnede menn rundt klokken halv fire på ettermiddagen kastet bomber mot biler på parkeringsplassen, før de gikk inn i lobbyen. Her skal en av dem ha sprengt seg, ifølge politiet.

Deretter fulgte en nesten 20 timer lang beleiring. I den perioden erklærte myndighetene flere ganger angrepet for avsluttet, mens skyting og eksplosjoner fortsatt kunne høres. Først på kvelden var alle angriperne uskadeliggjort.

al-Shabaab sier angrepene er hevn for de kenyanske troppene som er utstasjonert i Somalia, som har vært herjet av borgerkrig siden 1991.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært