Meny

USA advarer om Kinas militære kapasitet

Kinesiske krigsskip under øvelse i det vestlige Stillehavet i april 2018. Foto: China Stringer Network / Reuters/Scanpix

– Kina er i ferd med å utvikle noen av verdens mest moderne våpensystem. På noen områder er Kina allerede verdensledende.

Slik konkluderer lederen for USAs militære etterretningstjeneste (DIA), general Robert Ashley, i en ny rapport.

Kinas storstilte opprustning og utvikling av stadig mer avanserte våpen, vekker økende bekymring i det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon.

Ifølge økonomiske beregninger DIA har foretatt skal kinesernes forsvarsbudsjett ha passert 1700 milliarder norske kroner i 2018 – en tredobling siden 2002, skriver CNN.

Atskilt siden 1949

I rapporten trekkes det spesielt frem Kinas ambisjoner om å posisjonere seg i det sensitive og omstridte Sør-Kinahavet og den uløste striden om Taiwan.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet.

Kina insisterer fortsatt på at Taiwan skal underlegges Beijing og har truet med å invadere øya hvis Taiwan formelt erklærer selvstendighet, til tross for at Taiwan i praksis har fullt selvstyre.

Taiwans president Tsai Ing-wen har flere ganger gjort det klart at landet aldri vil akseptere å bli underlagt Kina.

Kinesisk kontreadmiral: – Vi får se hvor redde USA er

Kinesiske trusler

I den engelskspråklige nettavisen chinamil.com.cn vises det til en nylig uttalelse fra general Li Zuocheng, som er medlem av China's Central Military Commission.

Uttalelsen skal ha kommet i forbindelse med et møte med USAs sjef for maritime operasjoner, admiral John Richardson, som er på et fire dagers besøk i Kina.

– Dersom noen forsøker å splitte Taiwan fra Kina, så vil det kinesiske militæret gjør alt som står i dets makt for å ivareta og beskytte nasjonal gjenforening, nasjonal suverenitet og territorial integritet, sa general Li Zuocheng.

Han skal ha understreket at Kina aldri vil tillate noen innblanding av fremmede makter på Taiwan.

(VIDEO: Avis: Kina har landet bombefly i Sør-Kinahavet for første gang)

Kinas formidable militære oppbygging får USA til å anse risikoen for at Kina på et tidspunkt vil kunne føle seg sterke nok til å gjennomføre et angrep på Taiwan.

– Kinas store militære satsing gir landet avanserte muligheter i luften, til havs, i verdensrommet, i cyberspace, noe som vil kunne gjøre Kina i stand til å få sin vilje igjennom i regionen, heter det i rapporten, gjengitt i The Guardian.

Taiwan og Kina:

* Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

* I praksis har Taiwan fullt selvstyre. Men Kina insisterer fortsatt på at Taiwan skal underlegges Beijing og har truet med å invadere øya hvis Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

* Det spente forholdet mellom Kina og Taiwan er bedret de siste tiårene. Taiwan har enorme investeringer i Kina, og Kina er Taiwans største handelspartner. I november 2015 møttes presidentene for de to landene for første gang siden 1949.

* Taiwan har en befolkning på rundt 23,5 millioner mennesker, mens Kina har nesten 1,4 milliarder innbyggere.

* USA regnes som en uformell alliert av Taiwan, som har innført en demokratisk styreform med valg og flerpartisystem.

* I 1979 anerkjente USA at Taiwan er en del av «ett Kina», og at regjeringen i Beijing representerer hele Kina.

(Kilder: NTB, Ritzau, DPA)

Kan gå seirende ut av konflikt

USAs største frykt er at kinesiske generaler vil forsøke å overbevise det politiske lederskapet om at det vil være mulig å gå seirende ut av en militær konfrontasjon og invadere Taiwan.

I rapporten fra USAs militære etterretningstjeneste vises det blant annet til Kinas arsenal av moderne raketter som vil kunne brukes i et mulig angrep på Taiwan. Dette gjelder avanserte våpensystem som H-6 langdistanse bombefly og CJ-20 krysserraketter, som også skal være i stand til å nå USAs militære installasjoner på Guam i det vestlige Stillehavet.

Aktuelt: Russisk forsvarsanalytiker frykter Kina mer enn Nato

Avanserte våpensystem

Kineserne skal dessuten ha kommet langt i utviklingen av langdistanseflyet Stealth, som vil kunne utfordre det amerikanske hegemoniet og luftherredømme. Den kinesiske utgaven av det avanserte kampflyet skal etter planen være på vingene i 2025.

– Kina har bygd opp en militær kapasitet i form av ubåter, slagskip og raketter beregnet på angrep og forsvar av mål til lands og til havs. Kina har også utviklet et mobilt våpensystem, det første i sitt slag, som kan brukes i krig mot fly og skip, heter det i rapporten.

(VIDEO: Kina: – Kan senke amerikanske skip i Sør-Kinahavet)

Langtrekkende bombefly med atomvåpen

USAs sjef for maritime operasjoner, admiral John Richardson, har forsikret sin kinesiske motpart om at USA vil fortsette å patruljere i internasjonalt farvann, inkludert militære tokt nær de omstridte havområdene i Sør-Kinahavet som flere land gjør krav på.

Han advarte samtidig kineserne om å foreta militære manøvre som kan føre til misforståelser og unødvendige provokasjoner.

Allerede i mars i fjor advarte amerikanske militær etterretning om at Kina var i ferd med å utvikle langtrekkende bombefly med atomvåpenkapasitet. I tillegg jobbes det med å utvikle raketter som kan gå i opptil 20 ganger lydens hastighet og gjøre raske unnamanøvrer for på unngå forsvarssystemer.

– Utviklingen av hypersonisk framdrift vil revolusjonere krigføringen ved at de nå kan ramme langt raskere, lenger unna og med større ildkraft, uttalte general Robert Ashley.

(VIDEO: Xi: – Gjenforening med Taiwan «uunngåelig»)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært