Situasjonen i Nairobi skal være under kontroll etter dødelig angrep

Tirsdag kveld kom det ut bilder fra overvåkningskameraene som tilsynelatende viser øyeblikker  minst fire væpnede personer går til angrep på hotellkomplekset.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallet på drepte fryktes å bli høyt etter at et hotell- og kontoranlegg i Kenyas hovedstad Nairobi ble rammet av et koordinert angrep som pågikk i timevis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innenriksminister Fred Matiang'i kunngjorde sent tirsdag kveld at alle bygningene i hotellanlegget som var rammet av angrepet fra ekstremistene, er blitt sikret, og at sikkerhetsstyrker var i gang med en avsluttende opprydningsaksjon.

– Jeg gjentar at situasjonen er under kontroll og at landet er trygt, sier han.

Innbyggere i området tvitret likevel om det var hørt skudd også etter ministerens erklæring.

Bakgrunn : Minst fem er drept i angrepet.

(Artikkelen fortsetter under)

Sikkerhetsstyrker hjelper sivile å flykte fra området under terrorangrepet mot et hotell- og kontorkompleks i Nairobi. Foto: Ben Curtis/Ap/ NTB scanpix. Foto: Ben Curtis / AP
Sikkerhetsstyrker hjelper sivile å flykte fra området under terrorangrepet mot et hotell- og kontorkompleks i Nairobi. Foto: Ben Curtis/Ap/ NTB scanpix. Foto: Ben Curtis / AP

Ytterliggående islamister

Den ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for angrepet, som startet ved 15-tiden.

– De kriminelle handlingene skjedde på en koordinert måte. Det startet i I&M Bank med en eksplosjon rettet mot tre biler på parkeringsplassen og en eksplosjon i lobbyen til Dusit hotell, opplyser den nasjonale politisjefen i Kenya, Joseph Boinett, i en TV-sendt uttalelse i 19-tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aksjonen pågikk i flere timer før sikkerhetsstyrkene fikk kontroll tirsdag kveld.

Mange fryktes drept

Boinett sier mange gjester ble alvorlig såret da en selvmordsbomber utløste eksplosiver i hotellobbyen.

Ifølge nyhetsbyrået AFPs fotograf på stedet, skal minst fem være drept i angrepet. Ubekreftede meldinger antyder imidlertid langt høyere dødstall. Nyhetsbyrået Reuters setter tallet på drepte til minst sju.

Bilder fra åstedet viser personer som ligger skutt og drept ved bordene i en uterestaurant. En anonym politimann oppgir til nyhetsbyrået AP at det er observert drepte både i hotellets restaurant i første etasje og i kontorer i etasjene oppover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kenyanske sykehus ber tirsdag kveld om at folk melder seg som blodgivere etter angrepet.

Les også : Mange alvorlig skadd i selvmordsangrep i hotellet i Nairobi

Tvitret fortvilet om hjelp

Angrepet var rettet mot det såkalte Dusit-komplekset i 14 Riverside i den velstående bydelen Westlands nord i Nairobi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bygningen huser en rekke kontorer, femstjernershotellet DusitD2, banker og parkanlegg. Det norske statlige investeringsfondet Norfund har også kontorer i bygningen. Selskapet opplyser at alle de sju ansatte er gjort rede for.

Bilder fra starten av angrepet viste mennesker som løp for livet og via Twitter og sosiale medier ba personer i bygningen fortvilet om hjelp.

– Vær så snill, hjelp oss, vi gjemmer oss. Det er svartkledde og tungt bevæpnede terrorister her, tvitret en person som befant seg i bygningskomplekset.

– Det var en bombe, det er mye skyting, hvisker en mann som AFP har fått kontakt med på et kontor i bygningskomplekset.

Nytt al-Shabaab-angrep

En talsmann for den somaliske islamistgruppen al-Shabaab sa tidligere tirsdag til Al Jazeera at de hadde en «pågående operasjon i Nairobi».

I september 2013 ble 67 mennesker drept da al-Shabaab angrep Westgate-kjøpesenteret, som ligger i det samme området av Nairobi.

En av angriperne den gang var en 23 år gammel norsksomalier som ble drept. Al-Shabaab har siden gjennomført flere angrep i Kenya.