FNs norske Syria-utsending på plass i Damaskus

Den norske diplomaten Geir O. Pedersen (t.v.) overtok ved årsskiftet som FNs spesialutsending i Syria etter svensk-italienske Staffan de Mistura (i midten). Her er de to sammen med daværende utenriksminister Børge Brende (t.h.) i 2014. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Den norske diplomaten Geir O. Pedersen (t.v.) overtok ved årsskiftet som FNs spesialutsending i Syria etter svensk-italienske Staffan de Mistura (i midten). Her er de to sammen med daværende utenriksminister Børge Brende (t.h.) i 2014. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs nye spesialutsending til Syria, Geir O. Pedersen, er på plass i Damaskus, der han har møtt landets utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha ankommet Damaskus tirsdag sa 63-åringen at han håper på konstruktive samtaler med representanter for president Bashar al-Assads regime.

En av de første representantene han fikk møte, var utenriksminister Walid al-Moallem. Pedersen gjorde det klart at FN respekterer Syrias nasjonale og territorielle enhet, uavhengighet og suverenitet, ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

Al-Moallem understreket at terrorisme må bekjempes og at alt «ulovlig internasjonalt nærvær» i Syria må ta slutt. Syrias regjering har ofte brukt denne formuleringen om amerikanske og tyrkiske styrker i landet.

Uklar tilnærming

Pedersen, som tidligere var Norges ambassadør til Kina, begynte i jobben som Syria-utsending i forrige uke. Forgjengeren var den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, som i drøyt fire år forgjeves forsøkte å mekle fram en fredsavtale i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tyrkia skal opprette sikkerhetssone i Syria

Pedersen har sagt lite offentlig om sin nye rolle etter at han ble utnevnt, og det er derfor uklart hvilken tilnærming han vil ha til oppgaven han nå går løs på.

Syriske myndigheter lover å samarbeide med FNs nye spesialutsending.

– Syria vil samarbeide med den nye FN-utsendingen Geir Pedersen, så sant han unngår de metoder forgjengeren benyttet, har landets viseutenriksminister Faisal al-Meqdad uttalt til den syriske avisa Al-Watan.

Aktuelt : Trump vil knuse tyrkisk økonomi om de angriper YPG

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Introduksjonsbesøk

– Dette vil bli et introduksjonsbesøk. Vi håper han vil oppnå det som andre ikke kunne oppnå, sa en talsmann for syrisk UD, Ayman Soussan, til samme avis mandag.

Den sju år lange borgerkrigen i Syria har kostet minst 360.000 mennesker livet og drevet over 12 millioner mennesker på flukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Assad har med hjelp fra Russland, Iran og Hizbollah gradvis gjenerobret tapte områder fra opprørerne og framstår i økende grad som krigens seierherre.

FNs rolle som mekler i krigen har de siste årene blitt overskygget av samtaler i regi av Russland, Tyrkia og Iran. USAs president Donald Trump varslet i forrige måned at alle amerikanske soldater i landet skal trekkes ut.

FN-utsending Geir O. Pedersen skal i denne omgang være i Syria i tre dager.