Tyrkia skal opprette sikkerhetssone i Syria

President Recep Tayyip Erdogan sier at Tyrkia i forståelse med USA vil opprette en sikkerhetssone i det nordlige Syria. Foto: AP / NTB scanpix
President Recep Tayyip Erdogan sier at Tyrkia i forståelse med USA vil opprette en sikkerhetssone i det nordlige Syria. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia skal opprette en sikkerhetssone nord i Syria, i tråd med et forslag fra USA, sier president Recep Tayyip Erdogan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump kunngjorde rett før jul at USA henter hjem de 2.000 soldatene de har hatt i det nordlige Syria, der de har bistått den kurdiske YPG-militsen i kampen mot den ytterliggående islamistgruppa IS.

Tilbaketrekkingen har ført til frykt for tyrkiske angrep blant kurderne i området, ettersom Tyrkia ser på YPG som terrorister.

Mandag kveld diskuterte Trump og Erdogan utviklingen og kom ifølge den tyrkiske presidenten fram til enighet.

– Jeg hadde en ganske positiv telefonsamtale med Trump sent mandag, der han bekreftet at den 30 kilometer brede sikkerhetssonen skal opprettes av oss, sa Erdogan tirsdag.

Trump truet i en Twitter-melding i helga med «å knuse Tyrkia økonomisk» om landet går til angrep mot kurderne i Nord-Syria, noe som vakte reaksjoner i Ankara.

– Det gjorde meg og mine venner triste, sier Erdogan, som understreker at han og Trump kom fram til enighet under mandagens telefonsamtale.

– Vi har kommet fram til en avtale av historisk betydning, sier Erdogan.