Canada hever risikonivået for Kina etter dødsdom

Video: Canadiske Robert Lloyd Schellenberg dømt til døden i Kina.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina anklager Canadas statsminister Justin Trudeau for uansvarlighet etter at han kalte dødsdommen mot en narkodømt canadier vilkårlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble den 36 år gamle canadieren Robert Lloyd Schellenberg dømt til døden for narkotikasmugling i Kina.

Statsminister Justin Trudeau kalte dødsdommen «vilkårlig», og Canada skjerpet samtidig reiserådene for Kina. I de nye rådene advares canadiere mot «risikoen for vilkårlig håndheving av lokale lover» i Kina. Canadiere bes videre om å utvise en «høy grad av forsiktighet» i landet.

Tirsdag slo kinesiske myndigheter tilbake mot Trudeau.

– Vi oppfordrer den canadiske siden til å respektere rettsvesenet og Kinas juridiske suverenitet, samt til å korrigere sine mistak og til å slutte å komme med slike uansvarlige uttalelser, sier en talskvinne for kinesisk UD, Hua Chunying.

Bakgrunn: Canadisk 36-åring dømt til døden for narkotikasmugling i Kina

Forholdet mellom Canada og Kina er svært anspent etter at Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou ble pågrepet under en mellomlanding i Vancouver 1. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meng, som også er styremedlem og datter av den kinesiske telegigantens grunnlegger Ren Zhengfei, ble senere løslatt mot kausjon, men er etterlyst av USA for brudd på Iran-sanksjoner og får ikke forlate Canada.

13 canadiere er siden pågrepet i Kina, men åtte av dem er alt løslatt. Blant dem som fortsatt sitter fengslet, er den tidligere diplomaten Michael Kovrig, som er tilknyttet tankesmia International Crisis Group, og forretningsmannen Michael Spavor.

Kina nekter for at pågripelsene har en sammenheng med pågripelsen av Meng i Canada.

Aktuelt: – Kan senke amerikanske skip i Sør-Kinahavet