Polen mistenker kinesisk Huawei-ansatt for spionasje

Illustrasjonsbilde: Tyrone Siu / NTB Scanpix
Illustrasjonsbilde: Tyrone Siu / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kinesisk forretningsmann er arrestert i Polen, mistenkt for spionasje. Statlige medier identifiserer ham som en høytstående ansatt i skandalerammede Huawei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er en polsk statsborger arrestert på bakgrunn av samme mistanke.

Talsperson Stanislaw Zaryn for Polens sikkerhetstjeneste sier imidlertid til Reuters at anklagene mot den kinesiske mannen ikke kan tilknyttes Huawei.

– Denne saken dreier seg kun om hans enkelthandlinger, og har ikke noe med selskapet å gjøre, sier Zaryn.

Kinas utenriksdepartement sier i en uttalelse at de er svært bekymret over saken og oppfordrer Polen til en rettferdig håndtering av saken.

Maclej Wasik, visedirektør for Polens sikkerhetstjeneste, sier at arrestasjonen av de to, som fant sted tirsdag, har vært planlagt lenge.

– En polakk og en kinesisk statsborger har blitt arrestert, mistenkt for spionasje. Kineseren er en forretningsmann som jobber for et viktig telekommunikasjonsforma, sier Wasik.

Polens statlige TV-kanal identifiserer den kinesiske mannen som Weijing W., og sier at han var direktør i Polen for Huawei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den polske mistenkte er ifølge Wasik kjent i kretser tilknyttet datakriminalitet. TV-kanalen identifiserer ham som Piotr D, og sier at han tidligere var en høytstående ansatt ved byrået for innenrikssikkerhet, en statlig etat som etterforsker spionasje og terrorisme.

Om de blir dømt, må de tilbringe opp til ti år i fengsel.