Stormen Jan feier over Sverige

Stormen Jan har gjort sitt inntog i Sverige, blant annet i Hemavan i Västerbotten. Foto: Jonas Berglund/TT / NTB scanpix
Stormen Jan har gjort sitt inntog i Sverige, blant annet i Hemavan i Västerbotten. Foto: Jonas Berglund/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stormen Jan feide inn over Sverige natt til fredag, og på det meste er det målt vindhastigheter på 49,7 meter i sekundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble målt i Stekenjokk i Jämtland. Vindene kan ha vært sterkere etter dette, men værstasjonen ble ødelagt, opplyser Aftonbladet.

Mest stormutsatt er fjellområdene i Jämtland og Västerbotten. Ifølge Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) vil vindstyrkene i gjennomsnitt ligge på minst 25 meter i sekundet. Her er det også stor snøskredfare.

Innbyggerne blant annet i Västerbotten fylke, som ligger på linje med Helgeland i Nordland, er bedt om å forberede seg på strømbrudd. Beredskapstjenesten lar seg imidlertid ikke vippe av pinnen av stormen.

– Akkurat nå sitter vi ganske stille i båten. Det ligger sikkert noen trær over veien, men folk her oppe la inn motorsager bak i bilene sine allerede onsdag, sier Lasse Rydstedt redningssjef.

Flere fjelloverganger og toglinjer er stengt, og i Åre i Jämtland evakueres personer som er avhengige av helseomsorg.

Vinden ventes å avta mot kvelden fredag.