Meny

Reynders ønsker kompromiss om Russland i Europarådet

Didier Reynders vil kjempe for å beholde Russland som medlem hvis han blir ny generalsekretær i Europarådet etter Thorbjørn Jagland.

– Jeg foretrekker en jobb som byr på skikkelige utfordringer, sier Didier Reynders til NTB.

Den belgiske utenriksministeren kunngjorde denne uka at han er kandidat til overta som generalsekretær i Europarådet når Thorbjørn Jagland går av i høst.

I alt tre kandidater har meldt seg. De to andre er Litauens tidligere statsminister Andrius Kubilius og Hellas' tidligere utenriksminister Dora Bakoyannis. Sistnevnte stiller nå som kandidat for Kypros.

Organisasjon i krise

Reynders beskriver Europarådet som en organisasjon i krise, med korrupsjonsavsløringer i parlamentarikerforsamlingen PACE og vanskelige konflikter med både Russland og Tyrkia.

Men de store utfordringene gjør bare oppgaven mer interessant, mener belgieren, som viser til at han har lang erfaring med krisehåndtering, både som finansminister under bankkrisen og som utenriksminister de siste sju årene.

I dag fungerer han som utenriks- og forsvarsminister i en regjering som er blitt sittende som forretningsministerium etter at regjeringskoalisjonen brøt sammen i fjor. Planen er å bli sittende fram til valget i Belgia i slutten av mai.

Samtaler om Russland

Reynders sier han allerede har hatt en dialog gående med Jagland i flere måneder for forsøke å finne en vei ut av konflikten med Russland.

Jagland har sagt at Russland kan bli suspendert fra Europarådet så tidlig som i juni i år hvis ingen løsning kommer på plass.

Konflikten oppsto i 2014 da PACE bestemte seg for å frata russerne stemmeretten i parlamentarikerforsamlingen. Sanksjonsvedtaket var en reaksjon på Russlands annektering av Krim og støtte til det væpnede opprøret øst i Ukraina.

Russland har svart ved å fryse pengebidrag til Europarådet på mer enn 300 millioner kroner i året.

Frykter konsekvensene av utestengelse

Reynders sier han har full forståelse for at PACE så det som nødvendig å reagere på den russiske annekteringen av Krim.

Men en situasjon der Russlands medlemskap suspenderes vil ikke være holdbar, mener belgieren. Han påpeker at Europarådet i så fall vil kunne utnevne nye dommere til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg uten at Russland får et ord med i laget.

– Og det er veldig farlig, for da kan konsekvensen bli at Russland nekter å rette seg etter domstolens beslutninger.

Det Reynders nå ønsker, er et kompromiss der PACE finner en «bedre balanse» overfor russerne.

Vil ha flere inn

Ifølge ham er det behov for en institusjon i Europa der man kan snakke med alle. Han trekker parallellen til FN i New York, der man diskuterer med Russland «dag og natt».

– Jeg er tilhenger av sterke europeiske institusjoner med evne til å gå i dialog med alle krefter på kontinentet, sier Reynders.

Han legger til at han også ønsker å få inn Hviterussland, som foruten Vatikanstaten er det eneste europeiske landet som ikke er med i Europarådet i dag.

(©NTB)

Populært