Meny

Sør-Afrika: Tidligere innsatte vil ikke forlate fangeøya Robben Island

Steinbruddet der fanger på Robben Island ble tvunget til å jobbe. NTB Scanpix/AP.
Steinbruddet der fanger på Robben Island ble tvunget til å jobbe. NTB Scanpix/AP.

Den tidligere fangeøya Robben Island, ligger utenfor Cape Town i Sør-Afrika. Flere av de tidligere fangene og noen av vokterne bor og jobber på øya. Nå må de flytte til fastlandet, frykter de.

CAPE TOWN (Bistandsaktuelt): – Velkommen om bord, sier Kevin Diamand.

Han kaster loss og sørger for at båten, som på xhosa heter «vi er fri», tar oss gjennom bølgene og til den lille klippeøya, Robben Island.

– Da det ble åpnet museum her, ble alle tidligere fanger invitert til å komme tilbake for å jobbe og bo på øya til de ble pensjonerte. Det har vært en stor suksess. Men nå har dessverre administrasjonen sagt at folk ikke lenger får bo her. Det er en katastrofe for mange, forteller Christo Brand, Nelson Mandelas tidligere fangevokter.

Les mer om Christo Brand her: Han var Mandelas fangevokter

Brand påpeker at flere tidligere fanger var relativt gamle da de slapp ut av fengselet og startet å jobbe på museet. De hadde verken opparbeidet seg solid økonomi eller hus hjemme. Derfor fikk de lov å fortsette å bo på fangeøya.

– Hvis de nå må leie et sted eller kjøpe seg hus på fastlandet, så vil de ikke ha noe igjen til pensjonisttilværelsen. Det er uverdig, slår Brand fast.

Meldte seg frivillig

Vuzumzi Mcongo, var en av de siste fangene på Robben Island. Han er en av dem som valgte raskt å komme tilbake på øya.

– Samholdet på øya var godt, og det er vi tidligere fanger som har satt premissene for museet som i dag er en av de mest populære turistattraksjonene i Sør-Afrika. Øya forteller en historie som ikke bare er viktig for landet, men for hele verden. Øya er et sted der folk fra hele verden kan minnes og reflektere over det som skjedde under raseskilleperioden.

– For oss er det viktig å formidle det grusomme som skjedde, men også advare mot rasismen som skjer i verden, sier han mens vi vandrer rundt grotta på øya som ble kalt «universitetet».

Fange 46664

Robben Island er først og fremst kjent for fengselet hvor politiske fanger satt arrestert i flere tiår under apartheid. Den aller mest berømte er fange 46664, Nelson Mandela. Fangenummeret hans ble senere brukt i en stor aids-kampanje. Men også andre kjente ANC-politikere hadde som Walter Sisulu, Govan Mbeki, Raymond Mhlaba og Ahmed ”Kathy” Kathrada satt fengslet på øya.

Øya har siden 1999 stått på UNESCOs verdensarvliste. For ikke bare er bygningene fortsatt der som et sterkt minnesmerke over øyas dystre historie. Øya og fengselet symboliserer også en seier for frihet og demokrati og kamp mot undertrykkelse.

– Det var her vi i pausene utvekslet erfaringer med hverandre. Men grotta ble også brukt som toalett og lunsjsted. Så det var ikke så idyllisk her da som nå, forteller han.

Cella til Mandela på Robben Island. NTB Scanpix/AFP.
Cella til Mandela på Robben Island. NTB Scanpix/AFP.

Les også: Ekspresident Zumas musikkplaner slaktes: – Dette er sløseri

Forventer opprør

Beslutning om at de tidligere fangene ikke lenger skal få bo i fangevokterhusene på øya har skapt opprørsstemning bland de tidligere fangene.

Brand håper at regjeringspartiet ANC og presidenten i flere år framover vil sørge for at de tidligere fangene kan fortsette å gjøre en god jobb med å formidle den viktige historien. Og tror de mister mange gode guider om de blir tvunget til å flytte på fastlandet og må reise med kollektivtransport for å komme seg på jobb.

– Vi må huske at mange av disse tidligere fangene nesten ikke har opplevd noe annet liv enn her ute, og det vil både bli vanskelig økonomisk og mentalt for dem hvis de ikke kan få bo her til de blir pensjonerte og kan flytte hjem, sier han.

– Mange kommer fra Durban, Johannesburg og andre steder i landet og vil ikke ha noen forbindelser på fastlandet i Cape Town, sier han mens han viser oss cellen der Nelson Mandela satt mesteparten av tiden.

Brand er fengselsbetjenten som hadde mest kontakt med Nelson Mandela og var den som fulgte den aller siste politiske fangen på Robben Island i 1991. Fem år senere ble hele fengselet lagt ned, og det ble åpnet et museum.

Sør-Afrikas daværende president Nelson Mandela hugger stein i et steinbrudd der han tidligere måtte utføre tvangsarbeid i 12 av de 19 årene han satt fanget på øya Robben Island. NTB Scanpix/AFP.
Sør-Afrikas daværende president Nelson Mandela hugger stein i et steinbrudd der han tidligere måtte utføre tvangsarbeid i 12 av de 19 årene han satt fanget på øya Robben Island. NTB Scanpix/AFP.

Les også: Gullbillettens byrde - et oppgjør med norsk godhet og norske holdninger

Paradoksalt

Brand mener det er viktig at myndighetene sørger for at de tidligere fangene kan få gode arbeidsvilkår de siste yrkesaktive årene.

– Før kjempet fangene her for å komme seg bort fra Robben Island, og paradokset er at i dag kjemper mange av disse for å få lov til å bli på øya, sier han.

Mcongo kjenner fortsatt at minnene fra cella og årene innestengt gjør vondt. Sengene var harde å ligge i, og de frøs veldig mye særlig på vinteren. Han viser oss stedet der han tilbrakte de mange kalde nettene. Og forteller at han fryser på ryggen når han ser de svære lenkene som de måtte ha rundt foten når de skulle transporteres. Han kjenner fortsatt smerten fra sårene som de kalde kjettingene laget på kroppen.

Les også: Solberg: – Angolas president har tatt lovende skritt

(Artikkelen fortsetter under bildet)

USAs daværende president Bill Clinton besøker Robben Island sammen med Nelson Mandela 27. mars 1998. NTB Scanpix/AFP.
USAs daværende president Bill Clinton besøker Robben Island sammen med Nelson Mandela 27. mars 1998. NTB Scanpix/AFP.

Refleksjon og håp

– Historien som vi formidler her gir både rom for refleksjon og håp for både Sør-Afrika og verden. Jeg tenker det er et enda større potensiale til å lage flere arbeidsplasser her. Da vi satt inne, hadde vi mange arbeidsplasser. Fangene sydde sine egne uniformer, og vi produserte mange ting. Kanskje kunne vi satt i gang produksjon og få arbeidsledige ungdommer til å komme hit også, sier Mcongo.

Som mener det viktigste er at eks-fangene kan fortsette å formidle sine personlige historier til turister.

– Mange av oss som har opplevd dette på kroppen lever fortsatt og er en betydelig ressurs fordi vi kan formidle dette personlig. Vi bør belønnes og ikke straffes av myndighetene med dårlige arbeidsforhold og lønn. Vi må sørge for at historien ikke dør, sier han.
Mcongo husker spesielt det siste døgnet på øya før han selv ble løslatt.

– Vi satt og så på fotballkamp på TV da vaktene kom og fortalte oss at vi skulle løslates dagen etter. Vi ble i ekstase og danset rundt på øya og fortalte alle hva som skulle skje. Etter legevisitten fikk vi ta båten til Cape Town. I havna sto det tusenvis av mennesker og jublet for oss. Det var så sterkt. Så ringte jeg min familie som nesten ikke trodde det var sant.

Mcongo fullførte studier i barnepsykologi.

– Min kone og mine barn på 21 og 26 år har flere ganger besøkt Robben Island og er stolte over at jeg formidler denne historien for verden, sier han og er glad for at så mange besøker øya hele året. Men han er bekymret for utviklingen i Sør-Afrika der mange er utålmodige og hvor det er mye kriminalitet.

Les også: Hun skal lede Sør-Afrikas fagbevegelse

Tidligere publisert i Bistandsaktuelt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump revurderer økt handelskrig med Kina10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen
Siste nytt
13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump revurderer økt handelskrig med Kina10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen
Populært