Sør-Afrika: Tidligere innsatte vil ikke forlate fangeøya Robben Island

Steinbruddet der fanger på Robben Island ble tvunget til å jobbe. NTB Scanpix/AP.
Steinbruddet der fanger på Robben Island ble tvunget til å jobbe. NTB Scanpix/AP.

Den tidligere fangeøya Robben Island, ligger utenfor Cape Town i Sør-Afrika. Flere av de tidligere fangene og noen av vokterne bor og jobber på øya. Nå må de flytte til fastlandet, frykter de.

CAPE TOWN (Bistandsaktuelt): – Velkommen om bord, sier Kevin Diamand.

Han kaster loss og sørger for at båten, som på xhosa heter «vi er fri», tar oss gjennom bølgene og til den lille klippeøya, Robben Island.

– Da det ble åpnet museum her, ble alle tidligere fanger invitert til å komme tilbake for å jobbe og bo på øya til de ble pensjonerte. Det har vært en stor suksess. Men nå har dessverre administrasjonen sagt at folk ikke lenger får bo her. Det er en katastrofe for mange, forteller Christo Brand, Nelson Mandelas tidligere fangevokter.

Les mer om Christo Brand her: Han var Mandelas fangevokter

Brand påpeker at flere tidligere fanger var relativt gamle da de slapp ut av fengselet og startet å jobbe på museet. De hadde verken opparbeidet seg solid økonomi eller hus hjemme. Derfor fikk de lov å fortsette å bo på fangeøya.

– Hvis de nå må leie et sted eller kjøpe seg hus på fastlandet, så vil de ikke ha noe igjen til pensjonisttilværelsen. Det er uverdig, slår Brand fast.

Meldte seg frivillig

Vuzumzi Mcongo, var en av de siste fangene på Robben Island. Han er en av dem som valgte raskt å komme tilbake på øya.

– Samholdet på øya var godt, og det er vi tidligere fanger som har satt premissene for museet som i dag er en av de mest populære turistattraksjonene i Sør-Afrika. Øya forteller en historie som ikke bare er viktig for landet, men for hele verden. Øya er et sted der folk fra hele verden kan minnes og reflektere over det som skjedde under raseskilleperioden.

– For oss er det viktig å formidle det grusomme som skjedde, men også advare mot rasismen som skjer i verden, sier han mens vi vandrer rundt grotta på øya som ble kalt «universitetet».

Fange 46664

Robben Island er først og fremst kjent for fengselet hvor politiske fanger satt arrestert i flere tiår under apartheid. Den aller mest berømte er fange 46664, Nelson Mandela. Fangenummeret hans ble senere brukt i en stor aids-kampanje. Men også andre kjente ANC-politikere hadde som Walter Sisulu, Govan Mbeki, Raymond Mhlaba og Ahmed ”Kathy” Kathrada satt fengslet på øya.

Øya har siden 1999 stått på UNESCOs verdensarvliste. For ikke bare er bygningene fortsatt der som et sterkt minnesmerke over øyas dystre historie. Øya og fengselet symboliserer også en seier for frihet og demokrati og kamp mot undertrykkelse.

– Det var her vi i pausene utvekslet erfaringer med hverandre. Men grotta ble også brukt som toalett og lunsjsted. Så det var ikke så idyllisk her da som nå, forteller han.

Cella til Mandela på Robben Island. NTB Scanpix/AFP.
Cella til Mandela på Robben Island. NTB Scanpix/AFP.

Les også: Ekspresident Zumas musikkplaner slaktes: – Dette er sløseri

Forventer opprør

Beslutning om at de tidligere fangene ikke lenger skal få bo i fangevokterhusene på øya har skapt opprørsstemning bland de tidligere fangene.

Brand håper at regjeringspartiet ANC og presidenten i flere år framover vil sørge for at de tidligere fangene kan fortsette å gjøre en god jobb med å formidle den viktige historien. Og tror de mister mange gode guider om de blir tvunget til å flytte på fastlandet og må reise med kollektivtransport for å komme seg på jobb.

– Vi må huske at mange av disse tidligere fangene nesten ikke har opplevd noe annet liv enn her ute, og det vil både bli vanskelig økonomisk og mentalt for dem hvis de ikke kan få bo her til de blir pensjonerte og kan flytte hjem, sier han.

– Mange kommer fra Durban, Johannesburg og andre steder i landet og vil ikke ha noen forbindelser på fastlandet i Cape Town, sier han mens han viser oss cellen der Nelson Mandela satt mesteparten av tiden.

Brand er fengselsbetjenten som hadde mest kontakt med Nelson Mandela og var den som fulgte den aller siste politiske fangen på Robben Island i 1991. Fem år senere ble hele fengselet lagt ned, og det ble åpnet et museum.

Sør-Afrikas daværende president Nelson Mandela hugger stein i et steinbrudd der han tidligere måtte utføre tvangsarbeid i 12 av de 19 årene han satt fanget på øya Robben Island. NTB Scanpix/AFP.
Sør-Afrikas daværende president Nelson Mandela hugger stein i et steinbrudd der han tidligere måtte utføre tvangsarbeid i 12 av de 19 årene han satt fanget på øya Robben Island. NTB Scanpix/AFP.

Les også: Gullbillettens byrde - et oppgjør med norsk godhet og norske holdninger

Paradoksalt

Brand mener det er viktig at myndighetene sørger for at de tidligere fangene kan få gode arbeidsvilkår de siste yrkesaktive årene.

– Før kjempet fangene her for å komme seg bort fra Robben Island, og paradokset er at i dag kjemper mange av disse for å få lov til å bli på øya, sier han.

Mcongo kjenner fortsatt at minnene fra cella og årene innestengt gjør vondt. Sengene var harde å ligge i, og de frøs veldig mye særlig på vinteren. Han viser oss stedet der han tilbrakte de mange kalde nettene. Og forteller at han fryser på ryggen når han ser de svære lenkene som de måtte ha rundt foten når de skulle transporteres. Han kjenner fortsatt smerten fra sårene som de kalde kjettingene laget på kroppen.

Les også: Solberg: – Angolas president har tatt lovende skritt

(Artikkelen fortsetter under bildet)

USAs daværende president Bill Clinton besøker Robben Island sammen med Nelson Mandela 27. mars 1998. NTB Scanpix/AFP.
USAs daværende president Bill Clinton besøker Robben Island sammen med Nelson Mandela 27. mars 1998. NTB Scanpix/AFP.

Refleksjon og håp

– Historien som vi formidler her gir både rom for refleksjon og håp for både Sør-Afrika og verden. Jeg tenker det er et enda større potensiale til å lage flere arbeidsplasser her. Da vi satt inne, hadde vi mange arbeidsplasser. Fangene sydde sine egne uniformer, og vi produserte mange ting. Kanskje kunne vi satt i gang produksjon og få arbeidsledige ungdommer til å komme hit også, sier Mcongo.

Som mener det viktigste er at eks-fangene kan fortsette å formidle sine personlige historier til turister.

– Mange av oss som har opplevd dette på kroppen lever fortsatt og er en betydelig ressurs fordi vi kan formidle dette personlig. Vi bør belønnes og ikke straffes av myndighetene med dårlige arbeidsforhold og lønn. Vi må sørge for at historien ikke dør, sier han.
Mcongo husker spesielt det siste døgnet på øya før han selv ble løslatt.

– Vi satt og så på fotballkamp på TV da vaktene kom og fortalte oss at vi skulle løslates dagen etter. Vi ble i ekstase og danset rundt på øya og fortalte alle hva som skulle skje. Etter legevisitten fikk vi ta båten til Cape Town. I havna sto det tusenvis av mennesker og jublet for oss. Det var så sterkt. Så ringte jeg min familie som nesten ikke trodde det var sant.

Mcongo fullførte studier i barnepsykologi.

– Min kone og mine barn på 21 og 26 år har flere ganger besøkt Robben Island og er stolte over at jeg formidler denne historien for verden, sier han og er glad for at så mange besøker øya hele året. Men han er bekymret for utviklingen i Sør-Afrika der mange er utålmodige og hvor det er mye kriminalitet.

Les også: Hun skal lede Sør-Afrikas fagbevegelse

Tidligere publisert i Bistandsaktuelt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge
Siste nytt
08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge
Populært