Ytterliggående islamister tar over syrisk provins

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jihadistalliansen HTS har gjennom en avtale med andre opprørere befestet sin kontroll over Idlib, Syrias siste store opprørskontrollerte provins.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ledes av Al-Qaidas tidligere Syria-fløy og anslås å ha rundt 10.000 krigere i Idlib.

Etter ni dager med blodige kamper inngikk HTS torsdag en avtale med den Tyrkia-støttede opprørsgruppa NLF, som innebærer en våpenhvile og en fangeutveksling. Det melder eksilgruppa Syrian Observatory of Human Rights.

– Hele Idlib er nå administrativt sett under HTS' kontroll, sier SOHR-direktør Rami Abdel-Rahman.

Idlib nordvest i Syria er opposisjonens siste bastion etter at president Bashar al-Assad med støtte fra Russland, Iran og den libanesiske Hizbollah-militsen har gjenerobret store deler av landet.

HTS' propagandanettsted Ebaa skriver at avtalen innebærer en slutt på kampene og at gruppa tar over kontrollen over alle områder.

Idlib-provinsen har siden september i fjor vært forskånet fra regimets angrep etter at Russland og Tyrkia framforhandlet en våpenhvile for å stanse en varslet storoffensiv.

Provinsen er hjem for rundt 3 millioner mennesker, rundt halvparten av dem internflyktninger og mange av dem opprørere og deres familiemedlemmer som er tvangsevakuert fra områder som det siste året er gjenerobret av syriske regjeringsstyrker.