Meny

EU innfører nye sanksjoner mot Iran for attentatplaner

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen (t.h.) og første visepresident i EU-kommisjonen Frans Timmermanns under møtet tirsdag. Foto: John Thys / AFP / NTB scanpix
EUs ministerråd har vedtatt sanksjoner mot en gren av etterretningstjenesten i Iran for attentatplaner i Danmark og flere andre europeiske land.

Sanksjonene innebærer at Irans direktorat for indre sikkerhet oppføres på EUs terrorliste, opplyser Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen.

I tillegg oppføres to iranske enkeltpersoner på terrorlisten.

Endringene trer i kraft onsdag.

– Dette sender et tydelig signal til Iran og andre land, sier Samuelsen.

Sanksjonene kommer som en reaksjon på flere hendelser de siste årene, deriblant attentatplaner som ble avslørt i Frankrike i juni og saken fra oktober i fjor der en norskiraner ble siktet for attentatplaner i Danmark.

I tillegg danner to drap på iranere i Nederland en del av bakteppet, ifølge Nederlands utenriksminister Stef Blok.

De to iranerne sto i opposisjon til det iranske regimet og ble drept i henholdsvis Almere i 2015 og Haag i 2017. Den nederlandske etterretningstjenesten AIVD har «sterke indikasjoner» på at Iran står bak drapene, skriver Blok i et brev til nasjonalforsamlingen, ifølge avisa de Volkskrant.

Saken har likevel vært vanskelig for EU på grunn av hensynet til atomavtalen med Iran. EU har lagt stor prestisje i arbeidet for å forsøke å redde avtalen etter at USA trakk seg fra den.

Bakgrunn: Danmark ber EU-land om støtte til sanksjoner mot Iran

Populært