Libya-utvalgets rapport:

Eriksen: – Den norske Libya-deltakelsen hadde solid grunnlag i FN og folkeretten

  • Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen redegjorde tirsdag om det norske bidraget til NATOs Libya-aksjon våren 2011.
  • Utgangspunktet var Libya-utvalgets rapport, offentliggjort i september 2018.
  • Blant annet SV har kritisert manglende åpenhet og debatt om krigsdeltakelsen. Rødt krevde åpen debatt i Stortinget om redegjørelsen før den sendes videre til komitébehandling. Forslaget ble nedstemt med stort flertall.
  • Libya-utvalget konkluderte med at den rødgrønne regjeringen ledet av daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i det store og det hele fulgte lover og regler da Norge besluttet å sette inn bombefly i konflikten.
  • I rapporten heter det likevel at den rødgrønne regjeringen hadde for dårlige kunnskaper om Libya i 2011: «Da opprøret startet i februar 2001, var kunnskapen om Libya svært begrenset hos norske beslutningstakere og i embetsverket.»
  • Krigen endte med at Muammar Gaddafi ble styrtet etter 40 år ved makten. Regimeendring var ikke Norges mål ved deltakelse, selv om det mot slutten av konflikten. Fra rapporten: «Det var imidlertid åpenbart at de forsto at Gaddafis fall var en mulig konsekvens og, mot slutten av operasjonen, et overveiende sannsynlig utfall.»
  • Norske kampfly slapp 588 bomber mot ulike mål i Libya.

Fra Eriksen Søreides redegjørelse: «Det var sterk skepsis til et langvarig engasjement i Libya, ikke minst etter USAs erfaring fra Irak og Afghanistan. Utfordringene i det libyske samfunnet viste seg å være langt mer krevende etter militæraksjonen etter operasjonen.»

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen uttrykte i sitt innlegg at han var tilfreds med utvalgets konklusjon om at den norske inngripen i Libya i 2011 «fulgte alle konstitusjonelle krav».

Regjeringen hadde et bredt flertall på Stortinget da det ble vedtatt at Norge skulle bidra til FN/NATO-oppdraget.

Bakgrunn:

Søreide vil ikke beklage drap, kaos og terror etter NATOs krig i Libya

Tybring-Gjedde: – Lærdommen fra Libya er at vi ikke kan bombe fram demokrati

Rødt: – Naivitet med katastrofale følger

Utvalg med dom over Norges 588 «SMS-bomber» over Libya

Se opptak.
Mer fra ABC Nyheter