Kona til voldtektsdømt kulturtopp vil inngå forlik med Svenska Akademien

Katarina Frostenson vil inngå forlik med Svenska Akademien, der hun er medlem. Hun er gift med den voldtektsdømte teaterregissøren Jean-Claude Arnault.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et utdrag av Frostensons forslag til forlik kommer det fram at hun kan tenke seg å forlate den ærverdige institusjonen, men at hun da ønsker å bli kompensert, slik at hun kan livnære seg som lyriker.

Hennes advokat skriver i utdraget at Frostenson ikke mener hun har brutt med institusjonens vedtekter, og at hun således har rett til å være medlem resten av livet. Hun skal imidlertid være forberedt på å gå frivillig da hun «ikke vil stå i veien for» gjenopprettelsen av tilliten til Akademien.

Les også: Fransk-svensk kulturprofil dømt for enda en voldtekt

I desember offentliggjorde Akademien en advokatutredning som konkluderte med at Frostenson burde forlate Akademien, da hun skal ha lekket informasjon om nobelprisvinnere, og på grunn av situasjonen rundt hennes mann.

I utdraget skriver hennes advokat at Akademien har begått avtalebrudd mot Frostenson, og at hennes anseelse som yrkesperson har lidd «irreversibel skade».

Jean-Claude Arnault er i svenske hovretten, som tilsvarer lagmannsretten, dømt til to og et halvt års fengsel for to voldtekter. Like før nyttår anket han saken til høyesterett.

Skandalen rundt Svenska Akademien blusset opp da 18 kvinner sto fram i Dagens Nyheter i november 2017 og fortalte at de var blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann med nære bånd til Svenska Akademien.

Mannen ble først omtalt som «kulturprofilen», og ble senere identifisert som Jean-Claude Arnault.

Les også: Dommen mot Arnault feires som seier for metoo-bevegelsen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden