Meny

Indiske forskere avviser Einstein

Den verdensberømte fysikeren Albert Einstein i et arkivfoto fra 1954. Forskere trekker stadig hverandres teorier i tvil, det er slik vitenskapen drives fremover, men teoriene som ble lagt frem ved den indiske konferansen regnes som i overkant kreative av mange. NTB Scanpix/AP.
Forskningsmiljøet i India reagerer på «irrasjonelle uttalelser» under en større konferanse nylig, inkludert påstanden om at hinduer oppfant stamcelleforskning for flere tusen år siden.

India har noen av verdens fremste vitenskapsmenn, men pseudovitenskap inspirert av hinduistisk mytologi og religiøst funderte teorier har blitt vanligere de siste årene.

Lederne av den store forskningskonferansen Indian Science Congress Eksperter mener bidrag ved årets konferanse var særlig fjollete.

Konferansen varer fra 3-7. januar, og ble åpnet av statsminister Narendra Modi. Kongressen ble i år avholdt ved Lovely Professional University i delstaten Punjab.

Lederen for et universitet sør i landet siterte en gammel hinduistisk tekst som bevis for at stamcelleforskning ble oppdaget i India for flere tusen år siden. G Nageshwar Rao, visekansler ved Andhra-universitetet, uttalte også at en demonkonge fra den religiøse teksten Ramayana hadde 24 forskjellige fly og en rekke rullebaner i dagens Sri Lanka, skriver BBC News.

– Den hinduistiske Herren Vishnu brukte også selvdrevne missiler kjent som «Vishnu Chakra» til å ramme mål i bevegelse, sa Rao, som er professor i kjemi.

– Uheldig

Kritikere i India sier det er tøv å hevde at de antikke religiøse tekstene bør forstås som vitenskap. Foreningen som driver kongressen uttrykte «sterk bekymring» etter uttalelsene.

– Vi deler ikke disse synspunktene, og tar avstand fra bemerkningene. Dette er uheldig, sier generalsekretær for foreningen som driver kongressen, Premendu P Mathur, til AFP.

En annen forsker fra et universitet i delstaten Tamil Nadu, Kannan Jegathala Krishnan, sa at Isaac Newton og Albert Einstein begge tok feil, og at gravitasjonsbølger bør omdøpes «Narendra Modi-bølger». Dr KJ Krishnan skal ha sagt at Newton «ikke forsto gravitasjonsmotstandskrefter» og at Einsteins teorier er «villedende», skriver BBC.

Indias statsminister Narendra Modi fotografert ved en annen anledning i år. NTB Scanpix/AFP.

– Jeg er en bedre fysiker enn disse, fordi min forskning vil besvare alle spørsmål om fysikk, sier Krishnan til Indian Express.

Les også: – Funn av gravitasjonsbølger bekrefter Einstein-teori

«Hvorfor trenger man en grad?»

Han forsker for tiden på «universets opprinnelse» ved den religiøse skolen Maharishi Vethathri. Den 42 år gamle australske statsborgeren har en doktorgrad i fornybare energisystemer fra Victoria-universitetet i Melbourne, men ikke noen grad i fysikk. «Hvorfor skulle man behøve en universitetsgrad for å ha kunnskap?», sier han til den indiske avisen. Krishnan var hovedtaler ved Barnas virenskapskongress, som avholdes i forbindelse med konferansen.

En hinduistisk Sadhu, hellig mann, gnir aske i ansiktet i forbindelse med en pilegrimsferd til øya Sagar 7. januar. NTB Scanpix/Reuters.

Nobelprisvinnere er blant deltakere på kongressen, men de siste årene har religiøst funderte teorier kommet med blant programpostene, skriver The Guardian.

Les også: Fremdeles ingen spor etter mørk materie

Sterke forskningsmiljøer

India har en rekke fremragende forskere. Higgs-bosonet er for eksempel delvis navngitt etter Einsteins samtidige, Satyendra Nath Bose. Partikkelfysikeren Ashoke Sen vant I 2012 «The Breakthrough Prize in Fundamental Physics», verdens mest innbringende akademiske utmerkelse, for sin forskning på strengteori. Men landet har også fått en tradisjon for å erstatte vitenskap med myter, noe som har ført til et randsonemiljø for pesudovitenskap.

Den indiske guden med elefanthodet, Ganesha, kan ha vært et tidlig eksempel på kosmetisk kirurgi, uttalte Indias statsminister foran en forsamling leger og helsepersonell ved et sykehus i Mumbai i 2014. NTB Scanpix/AP.

Mange mener slike teorier har blitt mer fremtredende under hindunasjonalist-regjeringen Narendra Modi leder. Den indiske statsministeren hevdet selv i 2014 at kosmetisk kirurgi fant sted i India for flere tusen år siden, og trakk fram guden Ganesha - som har elefanthode - som argument for denne eksotiske teorien.

Sammenblandingen av vitenskap og forestillinger om en hinduistiske gullalder brukes til å fremme BJP-partiets religiøse nasjonalisme, skriver BBC i en kommentarartikkel.

I fjor uttalte viseutdanningsminister Satyapal Singh ved en ingeniørkonferanse at flymaskiner først er nevnt i det hinduistiske verket Ramayana.

Vitenskap kan ofte være eksotisk nok uten religiøs bistand: Hawkings siste studie: – Kan finnes flere univers enn vårt eget

Populært