Taiwan frykter denne grisen mer enn kinesiske missiler

En kinesisk gris smittet av pest på stranden i Taiwan setter konflikten i Asia på spissen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2019 er grisens år etter den kinesiske kalenderen. Svin er blitt det mest populære kjøttproduktet både på Taiwan og i Kina. Skjebnen sørget for at det nettopp er en død gris som vil innlede året der det allerede er et anspent forhold mellom Taiwan og Kina.

Kina anser Taiwan som en del av Kina og har intensivert forsøkene på å innlemme Taiwan på samme måte som Hong Kong.

Grisen skylte i land i Kinmen, en øygruppe som kontrolleres av Taiwan. Den ble raskt isolert og tatt hånd om av helsemyndighetene i beskyttelsesdrakter. Den omkomne grisen testet positivt på viruset afrikansk svinepest, svineverdenens svar på ebola.

«Taiwan har alltid vært på vakt over kinesiske forsøk på å annektere Taiwan, spesielt med tanke på oppbyggingen av militæret og varsel om å bruke det for å bringe Taiwan under sitt kontroll. Men for tiden frykter Taiwan svinepesten mer enn kinesiske missiler», skriver den taiwanske regjeringen i et notat.

Den stakkars døde grisen skaper større frykt enn kinesiske missiler og har havnet midt i konflikten mellom Taiwan og Kina. Foto: Den taiwanske kystvakten.
Den stakkars døde grisen skaper større frykt enn kinesiske missiler og har havnet midt i konflikten mellom Taiwan og Kina. Foto: Den taiwanske kystvakten.

Taiwans status er fortsatt uavklart, 48 år etter borgerkrigen, der Folkerepublikken Kina (dagens fastlands-Kina) vant og tok Republikken Kinas (dagens Taiwan), sete i FN.

– Skitten bombe?, spør Kolas Yotaka, den taiwanske regjeringens talsperson, på Facebook, etter at enda en gris ble funnet skylt i land.

– Den kinesiske regjeringen har hele tiden holdt tilbake informasjon om epidemien fra Taiwan, skriver Yotaka.

Kald front

I sin nyttårstale til folket krevde den taiwanske presidenten Tsai Ing-wen oppdateringer fra Kina, verdens største svineprodusent, om utbruddet, for å verne om sin egen enorme svineindustri. Et utbrudd på øyene vil være katastrofal for næringen, varsler myndighetene.

TaTaiwan's President Tsai Ing-wen avviser kontant kinesiske ønsker om «Ett land-to systemer» doktrinen som vil formelt innlemme Taiwan ben la dem beholde noe selvstyre, som Hong Kong og Macao. Foto: Sam Yeh / AFP / NTB scanpix
TaTaiwan's President Tsai Ing-wen avviser kontant kinesiske ønsker om «Ett land-to systemer» doktrinen som vil formelt innlemme Taiwan ben la dem beholde noe selvstyre, som Hong Kong og Macao. Foto: Sam Yeh / AFP / NTB scanpix

– Motpartens regjering har aldri gitt ærlige og hurtige svar på spørsmål om slike utbrudd, sa hun under talen.

Særlig Tsais parti DPP har kommet med harde anklager mot Kina.

Talsperson for kinesiske myndigheter, Ma Xiaoguang, uttalte 26. desember at utbruddet er under kontroll og vil ha seg frabedt «overlagt opphausende omtale» som forsøk på å skape fiendtlighet mot fastlands-Kina.

Dermed kontrer Taiwan med et importforbud av svineprodukter fra fastlands-Kina.

Kina mener helsemyndighetene hos de to partene hadde et godt samarbeid fram til 2017. I 2017 øvde Taiwan på å forsvare seg mot «invasjon fra Kina». De ga opp det såkalte 1992-kompromisset om at partene er enige om det fins bare ett Kina, men uenige om hva det egentlig betyr.

Voice of America skriver at Kina vil ikke diskutere med Taiwan før landet aksepterer Kinas syn.

Kan koste milliarder

I alle fall 100.000 griser har blitt sanert siden utbruddet i august i fjor. Mørketallene kan likevel være større. Like etter svine-episoden 31. desember, har kinesiske myndigheter advart om at å ikke varsle om smitten og å drepe grisene privat skal straffes.

Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker, men for svin finnes det ingen vaksine og ingen kur, og dyra lider en smertefull død. Smitten overføres gjennom kontakt, også gjennom mennesker, transport og virvelløse dyr. Et utbrudd er en stor trussel mot industrien i Taiwan med 7.240 svinegårder som aler opp griser som omsettes for 40 milliarder kroner årlig.

Det er påvist svinepest i både Øst-Europa, og midt- og sør-Afrika. Taiwanske myndigheter har hevet boten for å ta med seg ufortollet kjøtt inn i landet fra 830 til 2.800 norske kroner. De som ikke betaler, slipper heller ikke inn i landet, skriver Taiwan news.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden