Venezuelansk høyesterettsdommer fordømmer Maduro

Nicolás Maduro blir torsdag denne uken tatt til ed som president for seks nye år. Flere har bedt ham om å tre av, blant annet Lima-gruppen og en tidligere høyesterettsdommer. Foto: AP / NTB scanpix
Nicolás Maduro blir torsdag denne uken tatt til ed som president for seks nye år. Flere har bedt ham om å tre av, blant annet Lima-gruppen og en tidligere høyesterettsdommer. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nicolás Maduro blir denne uken innsatt som Venezuelas president for andre gang. Tidligere høyesterettsdommer Christian Zerpa har flyktet til USA i protest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har bestemt meg for å forlate Venezuela fordi jeg nekter å godta Nicolás Maduros regjering. Jeg synes ikke Maduro fortjener en ny sjanse fordi valget han sier han vant var ikke fritt, sier Christian Zerpa til den Miami-baserte TV-kanalen EVTV, skriver Reuters.

Etter at Zerpa forlot landet, kom høyesterett i Venezuela med en uttalelse om at den har startet etterforskning av påstander om at Zerpa seksuelt trakasserte kvinner som jobbet på kontoret hans. Etterforskningen skal ha startet i november 2018. Anklagene ble først offentliggjort etter at det ble kjent at Zerpa hadde dratt til Florida.

Seks nye år

Torsdag blir Maduro tatt til ed som president på nytt, hvor seks nye år ved makta venter ham. Valget ble imidlertid boikottet av opposisjonen og bredt avvist i det internasjonale samfunnet.

Lørdag tok flere opposisjonspolitikere til orde og erklærte Maduros presidentskap for ulovlig og oppfordret til at man burde ha en overgangsregjering for å organisere et nytt demokratisk valg.

Maduro fikk sterk kritikk fra flere land for å nekte flere opposisjonspolitikere å stille som presidentkandidat under valget i fjor. Han ble også anklaget for å sette flere politiske motstandere i husarrest rett før valget.

Bes tre av

Fredag ba en gruppe latinamerikanske land, den såkalte Lima-gruppen, Maduro om å ikke avlegge ed. I en uttalelse sa medlemmene at de ikke vil anerkjenne hans mandat for en ny periode.

Lima-gruppen består av Argentina, Brasil, Chile, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Peru, Guyana og Saint Lucia, i tillegg til Canada.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden