Bolton: USAs tilbaketrekning i Syria avhenger av at IS bekjempes

<p>Sikkerhetsrådgiver John Bolton sier USA ikke har noen tidsplan for tilbaketrekning i Syria. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo</p>
Sikkerhetsrådgiver John Bolton sier USA ikke har noen tidsplan for tilbaketrekning i Syria. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo Foto: Kevin Lamarque / Reuters

USAs tilbaketrekning fra Syria avhenger av at IS bekjempes, og at Tyrkia garanterer for sikkerheten til de kurdiske allierte, sier John Bolton.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver er på besøk i Israel for å diskutere USAs planer om å trekke seg ut fra Syria, og skal ha møter med statsminister i Israel, Benjamin Netanyahu.

Til journalister i Jerusalem sa Bolton søndag at USA ikke har noen tidsplan for når tilbaketrekningen vil skje, men at tidspunktet avhenger blant annet av disse vilkårene.

Boltons uttalelser er første gang det bekreftes fra offentlig hold at planene om å trekke soldatene ut av Syria har blitt sakket ned.

Les også: Trump ryster Midtøsten med ny strategi

Klar advarsel

Han kom også med en klar oppfordring til Tyrkia.

– Vi mener Tyrkia ikke bør iverksette militæraksjoner som ikke er koordinert med USA, sa Bolton i Jerusalem.

Bolton reiser til Tyrkia mandag, og skal ta holde samtaler med president Recep Tayyip Erdogan.

USAs president Donald Trump måtte tåle kraftig kritikk da han i midten av desember meddelte at de om lag 2.000 amerikanske soldatene i Syria skal trekkes ut. Blant annet trakk forsvarsminister Jim Mattis seg i protest mot avgjørelsen.

Les også: USA vil hindre at Tyrkia «slakter» kurderne

Vil fjerne milits

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, har lovet å fjerne den kurdiske YPG-militsen fra Syria. Han anser gruppen for å være koblet til det kurdiske arbeiderpartiet PKK som har drevet et opprør mot Tyrkia i 35 år.

YPG er kjernen i koalisjonen Syrias forsvarsstyrker (SDF), som har kjempet mot IS med amerikansk støtte og som har tatt kontroll over rundt en firedel av Syria. Ifølge Syrias regjeringen har YPG nylig trukket seg ut fra Manbij nær den tyrkiske grensen, nettopp på grunn av USAs planer om å forlate Syria.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden