Forslag om strengere krav ved våpenkjøp i USA

Nancy Pelosi er en av dem som står bak forslaget om å skjerpe reglene for bakgrunnssjekk ved våpenkjøp. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Nancy Pelosi er en av dem som står bak forslaget om å skjerpe reglene for bakgrunnssjekk ved våpenkjøp. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Representantenes hus jobber med et tverrpolitisk forslag om obligatorisk bakgrunnssjekk ved nesten alle våpenkjøp i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere år har demokrater og noen republikanere etterlyst tiltak fra Kongressen for å skjerpe reguleringen av våpenkjøp, i kjølvannet av en rekke masseskytinger de siste årene.

Nå er demokratene i ferd med å forsøke å gjøre ord til handling etter at de denne uken tok over flertallet i Representantenes hus, skriver Washington Post.

Begrenser ikke våpentyper

Tirsdag er det ventet at det nye forslaget, som blant annet Husets nyvalgte leder Nancy Pelosi står bak, legges fram. Peter King er den fremste republikaneren bak det tverrpolitiske forslaget.

Kings talsmann sier det nye forslaget vil forsøke å innføre bakgrunnssjekk for alle som kjøper eller overtar et våpen, men med visse unntak for jaktvåpen og for overdragelser innenfor familien. Forslaget går ikke inn på hva slags våpens om skal kunne kjøpes og selges: Det tar dermed ikke for seg utfordringen med våpen som i praksis er sivile varianter av militære kampvåpen, en våpenkategori som er brukt ved mange masseskytinger.

Tidligere kongressmedlem Gabrielle Giffords, demokraten som selv overlevde et attentat med skytevåpen, planlegger å være i Washington når det nye forslaget legges fram.

– Det amerikanske folket har talt. Det er på tide å ta tak i epidemien av væpnet vold her i landet, og den nye Kongressen kommer ikke til sitte stille, skriver hun på Twitter.

Stanses i Senatet?

Med demokratisk flertall i Representantenes hus og enkelte republikanske stemmer – et lignende forslag i 2017 fikk støtte fra 14 republikanere – vil forslaget trolig få flertall i Huset. Det er derimot mer usikkert om det vil komme forbi de formelle hindrene i Senatet. I 2013 kom Senatet nærmere et vedtak om utvidet bakgrunnssjekk enn noensinne, men manglet fortsatt fire stemmer for å få det nødvendige flertallet på 60 av 100 representanter.

Våpenlovene reguleres først og fremst av de enkelte delstatene. I tillegg debatterer politikere, jurister og legfolk om tolkingen av det andre grunnlovstillegget, som sikrer retten til å ha våpen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden