Meny

Fagforeningsledere oppfordrer til streik i Ungarn

Demonstranter blokkerer trafikken på Nyugati-plassen i Budapest lørdag. Fagforeningsledere i landet tar til orde for en nasjonal streik 19. januar hvis ikke regjeringen vil endre nye regler som er innført i arbeidslivet. Foto: Zoltan Balogh / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Fagforeninger i Ungarn tar til orde for en nasjonal streik i Ungarn 19. januar i protest en ny arbeidsmiljølov som de omtaler som en «slavelov».

Flere tusen demonstranter samlet seg lørdag utenfor nasjonalforsamlingens bygning i Budapest i en ny protest mot loven som ble vedtatt i desember. Den åpner blant annet for at arbeidsgivere kan kreve opptil 400 timer overtid årlig fra de ansatte, og at lønnsutbetalinger kan utsettes i opptil tre år.

Statsminister Viktor Orbans høyrenasjonalistiske regjering mener imidlertid at loven er nødvendig for å takle mangelen på arbeidskraft i landet.

Les også: Politisk drama i Ungarn - opposisjonspolitikere prøver å trenge seg inn i TV-studio

Fagforeningslederen Laszlo Kordas sier de vil legge fram sine krav, som omfatter høyere lønn og et mer fleksibelt pensjonssystem, for statsministeren. Nekter regjeringen å forhandle, blir det streik.

Regjeringens talsmann Istvan Hollik gjentok på sin side udokumenterte påstander om at den ungarskfødte jødiske forretningsmannen George Soros, som bor i USA, finansierer protestene mot regjeringens politikk.

Aktuelt: 2330 advokater og dommere protesterer mot uteligger-forbud i Ungarn

Populært