Fagforeningsledere oppfordrer til streik i Ungarn

Demonstranter blokkerer trafikken på Nyugati-plassen i Budapest lørdag. Fagforeningsledere i landet tar til orde for en nasjonal streik 19. januar hvis ikke regjeringen vil endre nye regler som er innført i arbeidslivet. Foto: Zoltan Balogh / AP / NTB scanpix
Demonstranter blokkerer trafikken på Nyugati-plassen i Budapest lørdag. Fagforeningsledere i landet tar til orde for en nasjonal streik 19. januar hvis ikke regjeringen vil endre nye regler som er innført i arbeidslivet. Foto: Zoltan Balogh / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fagforeninger i Ungarn tar til orde for en nasjonal streik i Ungarn 19. januar i protest en ny arbeidsmiljølov som de omtaler som en «slavelov».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen demonstranter samlet seg lørdag utenfor nasjonalforsamlingens bygning i Budapest i en ny protest mot loven som ble vedtatt i desember. Den åpner blant annet for at arbeidsgivere kan kreve opptil 400 timer overtid årlig fra de ansatte, og at lønnsutbetalinger kan utsettes i opptil tre år.

Statsminister Viktor Orbans høyrenasjonalistiske regjering mener imidlertid at loven er nødvendig for å takle mangelen på arbeidskraft i landet.

Les også: Politisk drama i Ungarn - opposisjonspolitikere prøver å trenge seg inn i TV-studio

Fagforeningslederen Laszlo Kordas sier de vil legge fram sine krav, som omfatter høyere lønn og et mer fleksibelt pensjonssystem, for statsministeren. Nekter regjeringen å forhandle, blir det streik.

Regjeringens talsmann Istvan Hollik gjentok på sin side udokumenterte påstander om at den ungarskfødte jødiske forretningsmannen George Soros, som bor i USA, finansierer protestene mot regjeringens politikk.

Aktuelt: 2330 advokater og dommere protesterer mot uteligger-forbud i Ungarn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden