Meny

Tidligere Bush-tjenestemann:

«Dette er min spådom om en eventuell Trump-avgang»

PÅ VEI UT? USAs president Donald Trump lytter under en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag 3. januar. NTB Scanpix/AFP.
Tidligere tjenestemann i Bush’ regjering: – President Donald Trump felles ikke i riksrett, men vil likevel måtte gå av i 2019.

«Donald Trump vil gå av som president før utgangen av 2019. Han vil gjøre dette i forbindelse med en avtale med justisdepartementet, den nye presidenten Mike Pence, og statsadvokater i New York og på Manhattan.

Trump går av, og blir benådet av Pence. Statsadvokatene i New York avstår fra siktelser mot ham eller hans familie, og det blir ikke konfiskert midler fra Trump-organisasjonen», spår den tidligere Bush-rådgiveren Alan J. Steinberg i en kronikk hos det lokale New Jersey-nettstedet NJ.com 1. januar.

NÅDEFULL? USAs visepresident Mike Pence kan komme til å benåde sin tidligere sjef hvis en avtale med justismyndighetene kommer på plass, skriver den tidligere Bush-rådgiveren i sin kronikk for NJ.com. NTB Scanpix/AFP.

Han begrunner dette med de juridiske flokene Trump og hans rådgivere er innviklet i.

Han tror imidlertid ikke Trump vil felles i en riksrettssak, da republikanerne fortsatt har betydelig overvekt i det amerikanske senatet. Det demokratisk dominerte representantenes hus kan ta ut riksrettstiltale, men en eventuell dom må godkjennes med to tredjedels flertall i Senatet.

Snarere enn å felles i riksrett tror Steinberg Trump vil inngå en avtale med føderale myndigheter om å gå av frivillig i bytte mot å slippe straffesak mot ham selv, hans barn eller Trump-organisasjonen.

Les også: Pelosi utelukker ikke riksrett mot Trump

Trump-advokat dømt til fengsel

HENGER MED NEBBET: Trumps tidligere «fikser» og advokat Michael Cohen. NTB Scanpix/AFP.

Blant Trumps juridiske problemer er:

 • Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen ble 12. desember dømt til tre års fengsel for blant annet ulovlig valgkampfinansiering. Han har også erkjent å ha betalt folk for å holde munn om forhold som berører presidenten.
 • Delstaten New York saksøkte i juni president Trump, hans sønner og datter. Den ideelle Trump-stiftelsen Foundation anklages for «omfattende ulovlig koordinering med Trumps presidentvalgkamp, gjentatte pengeoverføringer gjort med overlegg til fordel for Trumps personlige og forretningsmessige interesser, og brudd på grunnleggende juridiske krav som stilles til idealistiske stiftelser».
 • I tillegg lurer spesialetterforsker Robert Muellers gransking av eventuelle bånd mellom Trump-valgkampen og russiske interesser i bakgrunnen. Flere av Trumps forretningsforbindelser, politiske rådgivere, ministre og familiemedlemmer er under etterforskning eller i granskernes søkelys (se oversikt nederst i artikkelen).
Stemmer: USA forbereder en tid uten Trump

«Juridiske mareritt»

MER PÅ LUR?: Spesialetterforsker Robert Muellers Russlands-gransking fortsetter, to år inn i Trumps første presidentperiode. Arkivfoto: NTB Scanpix/AFP.

«Utover disse juridiske marerittene virker det omtrent umulig for Trump å vinne gjenvalg i 2020. Økonomien later til å være på vei mot en resesjon, som man ser av skredet i aksjemarkedet i desember», skriver Steinberg.

Også handelskonflikten mellom USA og Kina - igangsatt av Trumps regjering - har vært en sentral og medvirkende faktor til den globale usikkerheten på børsene. Nedgangen til Dow Jones-indeksen siste uke før jul var den største siden finanskrisen i 2008.

Trump har to år igjen som president. Hans popularitet på meningsmålinger er elendige, og den kommende knekken i økonomien vil gjøre det svært tungt for ham å komme på fote politisk, mener Steinberg.

Steinberg tjenestegjorde under regjeringen Bush som regional administrator for den amerikanske miljøetaten for region 2, som blant annet inkluderer New York og New Jersey.

Øvrige kilder: NTB.

Les også:

Kronologi om Russland-etterforskningen i USA

 • I januar 2017 konkluderte amerikanske etterretningsorganisasjoner med at russiske myndigheter forsøkte å hjelpe Donald Trump i valgkampen året før. Dataangrep og lekking av informasjon som var politisk skadelig for Hillary Clinton, var blant metodene som angivelig ble brukt. Russlands regjering har gjentatte ganger avvist anklagene.
 • Samme måned besluttet Representantenes hus i Kongressen å granske påstander om kontakt mellom Russland og Donald Trump og hans medarbeidere i forkant av presidentvalget i USA.
 • I februar 2017 skrev New York Times at avlyttede telefonsamtaler viste at valgkampmedarbeidere og andre tilknyttet Trump gjentatte ganger i 2016 hadde kontakt med høytstående russiske etterretningsagenter.
 • I februar 2017 viderebrakte CNN og New York Times ubekreftede opplysninger om at russerne skal ha forsøkt å påvirke Trump i minst fem år, blant annet ved å tilby ham lukrative forretningsavtaler.
 • Trump måtte samme måned sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn da det kom fram at han hadde hatt kontakt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak i desember, uten å informere om dette.
 • I mars 2017 ble justisminister Jeff Sessions anklaget i Washington Post for å ha hatt kontakt med Russlands ambassadør to ganger i 2016 uten å ha opplyst om det.
 • Samme måned bekreftet FBI-sjef James Comey for første gang at FBI etterforsket Russland for innblanding i valget og de påståtte forbindelsene mellom russerne og Trumps medarbeidere. 10. mai ble Comey avsatt av Trump.
 • 17. mai 2017 ble tidligere FBI-direktør Robert Mueller utpekt som spesialetterforsker for å granske den antatte russiske innblandingen i valget.
 • I juli 2017 ble det kjent at Trumps sønn, Donald junior, i juni året før hadde et møte med en russisk advokat, etter å ha blitt lovet ødeleggende informasjon om Hillary Clinton. Informasjonen skulle stamme fra russiske myndigheter. Trump seniors svigersønn og nåværende rådgiver Jared Kushner deltok også på møtet. Presidenten sier han ikke kjente til møtet.
 • I oktober 2017 ble Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates tiltalt av Mueller for en rekke forhold, blant annet for å ha mottatt store beløp fra Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj og for å ha skjult dette for myndighetene.
 • En tidligere medarbeider i Trumps valgkampstab, George Papadopolous, innrømmet samtidig å ha løyet til FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen.
 • 1. desember 2017 ble det kjent at Michael Flynn siktes av spesialetterforsker Robert Mueller for å ha løyet til FBI om sin Russland-kontakt, noe Flynn har innrømmet.
 • 16. februar 2018 opplyste Mueller at en storjury hadde reist tiltale mot 13 russiske statsborgere og tre russiske selskaper for en rekke lovbrudd, deriblant innblanding i valget.
 • 13. juli 2018 opplyste justisdepartementet at en storjury på Muellers anmodning hadde tiltalt tolv agenter fra den russiske militære etterretningstjenesten for blant annet hacking av Demokratene før valget.
 • 21. august 2018 ble Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort dømt for fem tilfeller av skattesvindel, to tilfeller av banksvindel og for ikke å ha oppgitt en utenlandsk bankkonto. Hans forretningspartner Rick Gates, som hadde erklært seg skyldig i to forhold, vitner mot ham under rettssaken.
 • 21. november 2018 bekrefter Trump at han har gitt skriftlige svar på spørsmål fra spesialetterforsker Robert Mueller om Russlands antatte valginnblanding.
 • 12. desember ble Trumps tidligere advokat Michael Cohen dømt til tre års fengsel i en separat sak. Cohen skal ha inngått en avtale med Mueller og er blitt avhørt av teamet en rekke ganger siden FBI ransaket hans kontor i april.
 • 18. desember ble straffeutmålingen i saken mot Michael Flynn utsatt.
Kilde: NTB.
Populært