Meny

Venter kollisjon med Melkeveien – om 2,5 milliarder år

Melkeveien går mot to kraftige kollisjoner de nærmeste 2-4 milliarder år. Foto: NASA.
Kollisjonen mellom Melkeveien og Den store magellanske sky vil gi «et kosmisk fyrverkeri», men ikke før om 2,5 milliarder år.

Astronomer har fastslått at en galakse i kosmisk nærhet til vår egen vil kollidere med Melkeveien, en hendelse som kan sende vårt solsystem ut i det store intet.

Oppdagelsen ble gjort etter at forskere gjennomførte en datasimulering av bevegelsene til den store magellanske sky, en av de mange galaksene som går i bane omkring Melkeveien.

Snarere enn å holde trygg avstand til oss, eller å rive seg løs fra Melkeveiens gravitasjon, har forskerne konstatert at skyen vil ryke rett inn i vår egen galakse.

Vil snu og kollidere

For øyeblikket er den magellanske skyen 163.000 lysår fra Melkeveien, og driver vekk fra oss i 400 km per sekund. Men simuleringene astrofysikerne ved Durham-universitetet i England har gjort viser at galaksen vil sakke fart og vende tilbake i vår retning før den til sist kolliderer med Melkeveien om 2,5 milliarder år.

Selv om enkeltstjerner og planeter neppe vil støte sammen vil ankomsten av en galakse med vekt opp mot 250 milliarder soler fortsatt være ødeleggende.

– Hele Melkeveien vil rystes, og hele solsystem kan fyke ut i tomrommet, sier direktør for Institutt for datakosmologi ved Durham, Carlos Frenk.

– Om så skjer vet jeg ikke hvordan våre eventuelle etterkommere kan motstå det.

Men alt er ikke bare sorgen. Oddsene for at sammenstøtet driver solsystemet ut av galaksen er små, skriver forskerne i tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Marius Cautun, studiens ledende forfatter, sier sannsynligheten for kosmisk eksil er nede på 1-3 prosent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den store magellanske sky. Foto: NASA/ESA.

Snål galakse

I en forstand kommer kollisjonen på overtid. Melkeveien er en snåling blant spiralgalaksene. Skyen av stjerner som omgir den galaktiske skiven har langt færre stjerner enn sammenlignbare galakser. Det sorte hullet i sentrum av Melkeveien er også stusselige saker, en tiendedel av massen man finner ved hjertet av tilsvarende galakser.

Det galaktiske sammenstøtet vil forandre på alt dette.

– Når den store magellanske sky blir spist opp av Melkeveien vil vår galakse bli en vakker, normal spiral, sier Frenk.

– Mesteparten av stjerneskyen omkring galaksen vil stamme fra den magellanske, og det sorte hullet vil gumle opp nytt brenselet og gå berserk.

Den store magellanske sky inneholder enorme mengder gass som vil bli slukt av det supermassive sorte hullet inntil det når ti ganger dagens masse. Mens det fôres vil det sorte hullet bli «aktivt» og sende ut kraftige stråler av radioaktivitet. Selv om intense gammaglimt kan føre til masseutryddelser, vil strålingen fra det sorte hullet neppe utgjøre en trussel mot eventuelt liv på jorden, skriver forfatterne.

– Blir faktisk dommedag

Tidligere har astronomer som forsker på Melkeveiens undergang fokusert på den forestående kollisjonen med Andromeda-galaksen. Den har fem ganger massen til den magellanske sky, og kan ødelegge Melkeveien fullstendig når de to kolliderer. Denne komiske katastrofen er ventet om en fire milliarder års tid.

Men sammensmeltningen med den magellanske sky kan faktisk utsette undergangen, sier Frenk.

– En av effektene av kollisjonen med skyen er at det vil utsette dommedag, da den forskyver Melkeveien en smule, noe som kan kjøpe oss et par miliarder år til.

Den magellanske sky er stor, men vil ikke ødelegge vår galakse fullstendig, sier han.

– Det blir et fantastisk fyrverkeri, men behøver ikke medføre store forstyrrelser. Sammenstøtet med Andromeda vil på sin side bli et faktisk armageddon. Det vil gjøre slutt på Melkeveien slik vi kjenner den.

Les også:

Oppdaget flere måner rundt Jupiter

Studerer merkelig, frittsvevende gigantplanet

Ny dvergplanet oppdaget: – Aller lengst fra solen

Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Detalj av spiralgalaksen Andromeda, som vil smadre Melkeveien fullstendig om cirka fire milliarder år. Foto: NASA.
Populært