Meny

En person funnet død i uvær i Thailand

Se video.
En person er død og flere turister måtte reddes fra en øy nær Phuket i Thailand som følge av den tropiske stormen Pabuk. Reis vekk fra berørte områder, anbefaler forsikringsselskap.

En fisker ble funnet omkommet på en strand i provinsen Pattani fredag. Båten har trolig kantret som følge av kraftige bølger. En annen fisker er meldt savnet.

Over 100 turister måtte reddes i båt fra øya Koh Racha nært Phuket.

To av hovedflyplassene i området, på øya Koh Samui og i Nakhon Si Thammarat, er stengt og fergetrafikken til og fra øyene i provinsen er innstilt.

Stormen vil merkes på øyene

Pabuk er den første stormen på flere tiår som inntreffer i høysesongen for turister, og traff sørlige deler av Thailand torsdag kveld. Uværet er spådd å bli det verste som har truffet landet siden 1989, da 602 personer omkom i den tropiske stormen Gays herjinger.

Stormen var fredag morgen økende i styrke, og stormens øye er spådd å passere over Nakhon Si Thammarat i Thailandbukta, ifølge meteorologer i landet.

– De som befinner seg på øyene i Thailandbukta, inkludert Koh Samui, Koh Phangan og Koh Tao, vil merke stormen fordi Pabuk er stor, sa leder Phuwieng Prakhammintara i Thailands meteorologiske institutt fredag.

Bakgrunn: Turistperler rammes av voldsomt uvær i Thailand

Titusener av turister befinner seg på øya Koh Phangan, sier Krikkrai Songthanee, leder for de lokale myndighetene i distriktet.

I landsbyer og på feriesteder langs kysten på øyene venter folk nervøst på at stormen skal treffe.

En far og en sønn fylte eiendelene sine i en pickup og kjørte unna mens de fortalte journalister på stedet at taket på huset deres allerede var ødelagt. Tjenestemenn hjalp fiskere med å trekke båter opp fra stranden, der kraftige bølger slo inn.

Aktuelt: Den kraftigste stormen registrert i Finland

Stor hastighet

Pabuk beveger seg over havet med en hastighet på om lag 75 kilometer i timen, og vindene skaper opp mot 5 meter høye bølger.

Stormen bringer med seg store nedbørsmengder og kraftig vind og er ventet å ramme minst tolv provinser. Fredag morgen ble det målt vindkast på mot 22 meter per sekund i stormen.

Aktuelt: Vind, regn og stigende vann følger stormen Pabuk

Nordmenn

Thailand er et populært reisemål for mange nordmenn, særlig i perioden rundt jul og nyttår. DDE-vokalist Bjarne Brøndbo er en av dem som for tiden som befinner seg i ferieparadiset. Siden 28. desember har han og kona leid en villa ved stranden i Koh Samui. For å unngå uværet har paret nå flyktet opp i fjellene.

– Vi har fulgt godt med på værkanalene, og ble i dag anmodet om å flytte på oss. De var redde for at ting kunne fly fra båtene og inn gjennom vinduene, forteller Brøndbo til TV 2.

DDE-vokalisten forteller videre at de føler seg trygge på hotellet de er innlosjert på oppe i høyden, men at bølgene de kan se nede på stranden bare blir større og større.

Reiseråd

Norges ambassade i Bangkok anbefaler nordmenn som ferierer i området om å følge råd og anvisninger fra reisebyrå, hotell og lokale myndigheter.

Også forsikringsbransjen følger med på den tropiske stormen og anbefaler reisende å være spesielt oppmerksomme på myndighetenes informasjon og anvisninger.

– Vi erstatter ekstra kostnader ved evakuering til nærmeste trygge plass. Det er for eksempel transport og overnatting i forbindelse med denne forflyttingen, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til ABC Nyheter.

– Om kunden allerede er på en annen plass, men hadde booket hotell i de berørte områdene, så erstatter vi merutgifter for å bli værende på den sikre plassen, sier Rysstad.

Han legger til at om det skulle dukke opp helt spesielle behov, så vil det bli vurdert på individuell basis.

Populært