En person funnet død i uvær i Thailand

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En person er død og flere turister måtte reddes fra en øy nær Phuket i Thailand som følge av den tropiske stormen Pabuk. Reis vekk fra berørte områder, anbefaler forsikringsselskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En fisker ble funnet omkommet på en strand i provinsen Pattani fredag. Båten har trolig kantret som følge av kraftige bølger. En annen fisker er meldt savnet.

Over 100 turister måtte reddes i båt fra øya Koh Racha nært Phuket.

To av hovedflyplassene i området, på øya Koh Samui og i Nakhon Si Thammarat, er stengt og fergetrafikken til og fra øyene i provinsen er innstilt.

Stormen vil merkes på øyene

Pabuk er den første stormen på flere tiår som inntreffer i høysesongen for turister, og traff sørlige deler av Thailand torsdag kveld. Uværet er spådd å bli det verste som har truffet landet siden 1989, da 602 personer omkom i den tropiske stormen Gays herjinger.

Stormen var fredag morgen økende i styrke, og stormens øye er spådd å passere over Nakhon Si Thammarat i Thailandbukta, ifølge meteorologer i landet.

– De som befinner seg på øyene i Thailandbukta, inkludert Koh Samui, Koh Phangan og Koh Tao, vil merke stormen fordi Pabuk er stor, sa leder Phuwieng Prakhammintara i Thailands meteorologiske institutt fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Turistperler rammes av voldsomt uvær i Thailand

Titusener av turister befinner seg på øya Koh Phangan, sier Krikkrai Songthanee, leder for de lokale myndighetene i distriktet.

I landsbyer og på feriesteder langs kysten på øyene venter folk nervøst på at stormen skal treffe.

En far og en sønn fylte eiendelene sine i en pickup og kjørte unna mens de fortalte journalister på stedet at taket på huset deres allerede var ødelagt. Tjenestemenn hjalp fiskere med å trekke båter opp fra stranden, der kraftige bølger slo inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Den kraftigste stormen registrert i Finland

Stor hastighet

Pabuk beveger seg over havet med en hastighet på om lag 75 kilometer i timen, og vindene skaper opp mot 5 meter høye bølger.

Stormen bringer med seg store nedbørsmengder og kraftig vind og er ventet å ramme minst tolv provinser. Fredag morgen ble det målt vindkast på mot 22 meter per sekund i stormen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Vind, regn og stigende vann følger stormen Pabuk

Nordmenn

Thailand er et populært reisemål for mange nordmenn, særlig i perioden rundt jul og nyttår. DDE-vokalist Bjarne Brøndbo er en av dem som for tiden som befinner seg i ferieparadiset. Siden 28. desember har han og kona leid en villa ved stranden i Koh Samui. For å unngå uværet har paret nå flyktet opp i fjellene.

– Vi har fulgt godt med på værkanalene, og ble i dag anmodet om å flytte på oss. De var redde for at ting kunne fly fra båtene og inn gjennom vinduene, forteller Brøndbo til TV 2.

DDE-vokalisten forteller videre at de føler seg trygge på hotellet de er innlosjert på oppe i høyden, men at bølgene de kan se nede på stranden bare blir større og større.

Reiseråd

Norges ambassade i Bangkok anbefaler nordmenn som ferierer i området om å følge råd og anvisninger fra reisebyrå, hotell og lokale myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også forsikringsbransjen følger med på den tropiske stormen og anbefaler reisende å være spesielt oppmerksomme på myndighetenes informasjon og anvisninger.

– Vi erstatter ekstra kostnader ved evakuering til nærmeste trygge plass. Det er for eksempel transport og overnatting i forbindelse med denne forflyttingen, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til ABC Nyheter.

– Om kunden allerede er på en annen plass, men hadde booket hotell i de berørte områdene, så erstatter vi merutgifter for å bli værende på den sikre plassen, sier Rysstad.

Han legger til at om det skulle dukke opp helt spesielle behov, så vil det bli vurdert på individuell basis.