Meny

Nord-Korea: – Prøvesprengning i 2017 utløste jordskjelv onsdag

24. mai 2018: Vaktposter ved Nord-Koreas atomprøvesprengingsområde Punggye-ri sprenges med representanter for internasjonale medier til stede. NTB Scanpix/AP.
Nord-Koreas sjette atomprøvesprengning i september 2017 var så kraftig at den fremdeles utløser jordskjelv over et år senere, ifølge seismologer.

Sør-Koreas meteorologiske administrasjon (KMA) sier et mindre skjelv på 2,8 rammet den nordkoreanske provinsen Nord-Hamgyong onsdag. Organisasjonen mener jordskjelvet skyldes atomprøvesprengningen i september 2017, melder CNN.

Landets sjette atomprøvesprengning i 2017 var den kraftigste Nord-Korea har gjennomført, med en kraft på 160 kilotonn. September-eksplosjonen utløste et skjelv som målte 6,3 - og en rekke etterskjelv.

NORSAR: – Gjør samme vurdering

Det norske seismiske observatoriet Norsar registrerte skjelvet onsdag kl 23.20 norsk tid.

– Vi gjør den samme vurderingen som sørkoreanerne. Dette området i Nord-Korea har få naturlige jordskjelv, så vi mener også at skjelvet kan ha sammenheng med den store prøvesprengningen i 2017, og at dette er et etterskjelv da fjellet lokalt setter seg, sier administrerende direktør i NORSAR, Anne Lycke, til ABC Nyheter.

TV-skjermer viser Trump og Kim, etter det som skal ha vært avviklingen av det nordkoreanske Punggye-ri-feltet i mai 2018. NTB Scanpix/Reuters.

Skjelvet onsdag startet 11 km øst for prøvesprengningsfeltet Punggye-ri, antatt å være det eneste området for atomprøvesprengninger i Nord-Korea.

Sørkoreanske KMA regner det som «nærmest helt sikkert» at det mindre skjelvet onsdag var naturlig, snarere enn at det skyldes en ny eksplosjon. Siden det ikke ligger større forkastninger under Nord-Korea og skjelvet ble registrert så nær Punggye-ri antar seismologene at skjelvet skyldes den sjette atomprøvesprengningen i september 2017.

Norske NORSAR registrerer seismisk aktivitet som følge av atomprøvesprengning på oppdrag for Utenriksdepartementet.

– Slike etterskjelv ble også registrert i overraskende lang tid etter prøvesprengninger i Novaja Semlja og Kasakhstan i det tidligere Sovjet og Nevada i USA, sier Lycke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En vakt ved en av tunnelene ved Punggye-ri-feltet før inngangen ble sprengt i mai 2018. NTB Scanpix/AP.

Holder tøværet?

Trump og Kim signerte et løfte om atomnedrustning av den koreanske halvøya i Singapore i juni i 2016, etter den første direkte samtalen mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un fremholdt i sin nyttårstale at landet fremdeles forplikter seg til stans i atomprøvesprengninger. NTB Scanpix/Reuters.

Nordkoreanske myndigheter har etter prøvesprengningen i 2017 og tøværet mellom Kim og Trump erklært at Punggye-ri er stengt for slik aktivitet.

I mai inviterte Nord-Korea internasjonale medier til å overvære sprengningen av inngangene til tre tunneler ved anlegget som brukes til slike tester. Det var ikke uavhengige våpeninspektører til stede.

I sin nyttårstale tirsdag erklærte Nord-Koreas leder Kim Jong-un at landet fortsatt forplikter seg til stans i «bygging, test, bruk og spredning» av atomvåpen.

Les også: Trump: – Jeg har fått et viktig brev fra KimJong-un

Prøvestansavtalen

Prøvestansavtalen for atomvåpen ble vedtatt i FN i 1996, og er i dag signert av 177 land og ratifisert av 138. Atomvåpenmaktene Israel, USA og Kina har signert, men ikke ratifisert avtalen. India, Nord-Korea og Pakistan har ikke signert den. Iran og Pakistan gjennomførte to sett tester i 1998. Nord-Korea har gjennomført seks prøvesprengninger i perioden 2006-2017.

– Nord-Korea er eneste land som har gjennomført slike tester siden 1998, sier Lycke.

NORSAR har seismiske lyttestasjoner tre steder i Norge og ett på Svalbard. En tredjedel av stiftelsens aktivitet går ut på å kontrollere at prøvestansavtalen overholdes. Den gjennomfører også andre forskningsoppdrag innen seismologi.

Nord-Koreas leder har krevde i sin nyttårstale også at USA og Sør-Korea avvikler sine felles militærøvelser for godt. Øvelsene har vært sterkt begrenset siden toppmøtet i Singapore.

Les også:

Populært