Meny

Turistperler rammes av voldsomt uvær i Thailand

Det blåser opp til tropisk storm i Thailand og myndighetene advarer turister om uværet som kommer. Se video.
Den tropiske stormen «Pabuk» vil ramme populære turistperler som Phuket, Koh Samui og Krabi og kan bli den verste i regionen på nesten 60 år.

Med enorme nedbørsmengder og vindstyrker på 25 meter per sekund er den tropiske stormen «Pabuk» ventet å kunne føre til store ødeleggelser sør i Thailand, skriver al-Jazeera.

I landsbyer og feriesteder langs kysten på øyene venter folk nervøst på at stormen skal treffe.

Fredag morgen ba myndighetene i Nakhon Si Thammarat i Thailandbukta oppfordret myndigheten folk til å komme seg unna før veiene blir stengt.

På de populære turistperlene som Phuket, Phi Phi, Koh Samui og Krabi forbereder både lokalbefolkning og tilreisende seg.

Den marine nasjonalparken Ang Thong, som består av 42 øyer, vil bli stengt mellom 3. og 5. januar. Thailands tredje største øy, Koh Samui, har bestemt seg for å stenge fergetrafikken til og fra fastlandet fra og med torsdag ettermiddag, lokal tid.

– I dag (onsdag) var første dag med badeforbud. Det var ganske høye bølger, og de var veldig strenge med å holde folk unna vannet. Siden ble bølgene større og større. Begynner det å komme bølger på 4-4,5 meter, som de advarer mot, vil de definitivt slå inn over basseng og restauranter, sier den 29 år gamle svenske turisten Michael Hellberg til Aftonbladet. Hellberg er sammen med samboeren på ferie på Koh Samui og forteller at det verste uværet er ventet å ramme torsdags kveld og natt til fredag.

– Da advares det mot en vindstyrke opp mot 45 meter per sekund i kastene.

Saken fortsetter under bildet

På de populære turistperlene som Phuket, Phi Phi, Koh Samui og Krabi forbereder både lokalbefolkning og tilreisende uværet som er ventet å treffe torsdag. Her advarer et rødt flagg mot bading på øya Koh Samui. Foto: AP / NTB scanpix.

Forsikring

Thailand er et populært reisemål for mange nordmenn, særlig i perioden rundt jul og nyttår. Norges ambassade i Bangkok skriver på sine nettsider at det forventes kraftig regn og en storm som kan påvirke transporten. De anbefaler nordmenn som ferierer i området om å følge råd og anvisninger fra reisebyrå, hotell og lokale myndigheter.

Også forsikringsbransjen følger med på den tropiske stormen og anbefaler reisende å være spesielt oppmerksomme på myndighetenes informasjon og anvisninger.

– Vi erstatter ekstra kostnader ved evakuering til nærmeste trygge plass. Det er for eksempel transport og overnatting i forbindelse med denne forflyttingen, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til ABC Nyheter.

– Om kunden allerede er på en annen plass, men hadde booket hotell i de berørte områdene, så erstatter vi merutgifter for å bli værende på den sikre plassen, sier Rysstad.

Han legger til at om det skulle dukke opp helt spesielle behov, så vil det bli vurdert på individuell basis.

Verste siden 1962

Uværet Pabuk vil fortsette sin ferd helt til nord i landet i løpet av de neste dagene.

– Pabuk kommer trolig til å bli den mest ødeleggende stormen i regionen siden 1962, sier Seree Supratid ved senter for klimaforandringer og katastrofe ved Rangsit-universitetet, ifølge al-Jazeera.

935 personer mistet livet i den tropiske stormen Harriet i oktober 1962, mens 602 personer omkom i den tropiske stormen Gays herjinger i november 1989.

Det meteorologiske instituttet i Thailand har sendt ut farevarsel for flere områder for de neste to dagene.

Torsdag vil Pabuk ramme Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarart, Phatthalung, Songkhla, Pattani, Yala, Narathiwat, Krabi, Trang og Satun.

Fredag og lørdag er det ventet at disse områdene vil bli rammet hardt:

Phetchaburi, Prachuap Khiri Khan, Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarart, Phatthalung, Songkhla, Pattani, Yala, Narathiwat, Ranong, Phangnga, Phuket, Krabi, Trang og Satu.

Vind, regn og stigende vann følger stormen Pabuk

Pabuk har kommer østfra og er ventet å nå land fredag kveld i nettopp Nakhon Si Thammarat. Provinsen ligger rett sør for de populære ferieøyene Ko Samui og Ko Pha Ngan.

Stormen bringer med seg store nedbørsmengder og kraftige vinder og er ventet å ramme flere enn tolv provinser. Fredag morgen ble det målt vindhastigheter på mot 22 meter per sekund i stormen.

Populært