Trump vil at Russland, India og Pakistan kjemper i Afghanistan

Trump mener at USA bør gi opp kampen mot ISIS og la dem kjempe mot Iran, Russland og Syrias Al-Assad i stedet. Dessuten bør India og Pakistan også være med og krige, mener han.

– Jeg kunne ha hatt et mye lettere presidentskap hvis jeg satt her og ikke gjorde noe, men nå er jeg her og jeg vil gjøre det riktig, sa Trump under møtet med pressen i etterkant av kabinettmøtet i Det hvite hus 2. januar.

Der la han blant annet fram sine tanker om Midtøsten. Tidligere har Trump varslet tilbaketrekning av styrker fra både Syria og Afghanistan. Det er ikke noe vits i å være der lenger, mener han.

– Jeg har gitt generalene våre alle pengene de ønsket seg, og de har ikke gjort noen særlig god jobb i Afghanistan. De har kjempet der i 19 år. General Mattis kunne ikke tro hva han fikk av midler. Men hva har gjort for meg?, spurte Trump.

Forsvarsminister James Mattis sammen med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
Forsvarsminister James Mattis sammen med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

– Jeg er ikke fornøyd.

– Barack Obama ga Mattis sparken, påpekte Donald Trump. – Og i bunn og grunn gjorde jeg det også.

General James Mattis ledet styrker både i Afghanistan, Irak og Syria før Obama fjernet ham fra stillingen på grunn av at Obama ikke ønsket konfrontasjoner med Iran.

Mattis ble forsvarsminister under Trump men gikk av på grunn av Trumps planer om å trekke styrker ut av Syria.

Les også: Trump tar europeisk misnøye som en bekreftelse

Trump: – Jeg har fått et viktig brev fra Kim Jong-un

Vil la alle slåss mot hverandre

– Taliban er våre fiender. ISIS (nå Den islamske staten IS eller Daesh, journ.anm.) er våre fiender. Jeg tok fram et område for våre generaler for fem-seks uker siden, da Taliban var her, og ISIS var der, og de sloss mot hverandre. Hvorfor bare ikke la dem slåss? Hvorfor skal vi havne i midten av dette, spurte jeg.

– «Jo, sir, vi skal inn dit», sa de.

– Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet, sier Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB scanpix
– Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet, sier Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB scanpix

– Og så gikk generalene inn dit og endte opp med å slåss mot dem begge. Det er det sprøeste jeg har sett, sa Trump. – Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet.

Trump siktet muligens til islamistgruppen Talibans fremvekst i Afghanistan. Siden 2001 har USA prøvd å bekjempe Taliban sammen med allierte som Norge, med blandet hell.

I august overga 200 IS-krigere seg etter kamper mot Taliban i Mazar-i-Sharif.

Nå er det på tide å la Taliban og IS slåss og på tide at andre land går inn hvis de vil, mener Trump.

Les også: Trump trekker på skuldrene av Romney-kritikk

Romney: – Trump har rystet verden

Greit med «noen få prosent» IS-terrorister til USA

Afghanistan grenser til både Iran, Pakistan og tidligere sovjetrepublikker.

– Hvorfor er ikke Russland der, hvorfor er ikke Pakistan der og hvorfor er ikke India der, og hvorfor er vi der? Vi er 6000 mil unna. Men det går greit. Vi vil hjelpe andre land. Det er jo terrorister der, for det meste Taliban og noe ISIS, sa Trump.

Trump satte spørsmålstegn ved poenget å i det hele tatt fortsette å kjempe mot IS (ISIS)

– Enkelte sier at hvis ikke, så kommer terroristene hit til USA. Det er mulig noen få prosent av dem kommer. Men vet du hvor de ellers vil dra? Til Iran. Som hater ISIS mer enn vi gjør. Til Russland. Som hater ISIS mer enn vi gjør.

Syria beskrev Trump konsekvent som et land laget av «sand og død». Trumps kritikere mener det blir feil å la Russland og Iran få fritt spillerom i Syria. Dette bryr ikke Trump seg om. Han sa Iran kan være i Syria hvis de vil.

– Mediene liker ikke å skrive fakta. Sannheten er at Russland ikke vil like at USA trekker seg ut av Syria, siden USA dreper ISIS for Russland, Al-Assad og Iran, sa han.

Les også: Trump revurderer tilbaketrekning fra Syria

Stadig større press mot Trump

– Sovjetunionen gikk konkurs i Afghanistan

Også India, som grenser mot Pakistan og lenge har hatt en bitter strid om grenser, bør kaste seg inn.

– Jeg har et flott forhold til statsminister Modi, han er en stor gentleman, en stor mann. Og han gjør en fantastisk jobb.

– Men jeg mener India burde være involvert. India er der. Russland er der. Russland pleide å være Sovjetunionen. Afghanistan gjorde Sovjetunionen om til Russland. Sovjetunionen gikk konkurs av å kjempe i Afghanistan. Nå kalles de Russland, sa han.

Afghanistan 1987: Mujahedeen-geriljaen har kapret en russisk T-55 tanks. Foto: AP / NTB scanpix
Afghanistan 1987: Mujahedeen-geriljaen har kapret en russisk T-55 tanks. Foto: AP / NTB scanpix

Trump mener likevel at Russland bør tilbake dit. Sammen med India og Pakistan denne gangen.

– Pakistan er der. De burde kjempe, mener han.

Trumps historiske analyse er at grunnen til at Sovjetunionen engasjerte seg i Afghanistan var at terrorister fra Afghanistan strømmet inn over grensa til Sovjetunionen.

– Sovjetunionen hadde rett til å være der. Problemet er at det var en tøff kamp. Nå kalles de Russland. Mange steder du leser om i dag pleide å være en del av Russland, sa Trump.

Les også: Trump høster kritikk for Irak-besøk

Trump kan ha avslørt spesialstyrker i Irak

– Greit med trusler, men da må du følge opp

Trump sa at for hans del kan Russland og Iran gjerne være involvert i Syria.

– Vi vil ikke ha Syria. Obama har gitt opp Syria flere år siden der han ikke gikk over den røde linjen. Jeg gikk over den røde linjen da jeg skjøt inn 59 missiler. Men det er var en stund etter sa Trump.

Trump henviste til den «røde linje» som Obama trakk, der han sa at gassangrep på sivilbefolkningen i Syria fra Al-Assads regime ville føre til militær intervensjon. Det var en lovnad Obama ikke fulgte opp. Dette følte Trump han måtte gjøre noe med, selv om han egentlig ikke er så interessert i Syria.

– Det er greit å komme med trusler. Men du kan ikke følge opp med å ikke gjøre noe, sa Trump.

Syria var tapt for lenge siden. Men det er like greit, mente Trump.

– Syria er sand og død. Vi snakker ikke om store ressurser. Vi snakker om sand og død, sa Trump.

Les også: Erdogan inviterer Trump til Tyrkia i 2019

Trump: Tyrkia har lovet å utradere IS

– Iran vil bare overleve nå

Trump sa videre at takket være USAs sanksjoner og kansellering av atomavtalen er Iran et helt annet land enn før.

– Da jeg ble president, hadde jeg et møte i Pentagon med en rekke generaler. Det var som på film. De var kjekkere enn Tom Cruise og sterkere. Jeg hadde flere generaler enn jeg noensinne hadde sett.

Visepresident Mike Pence og Donald Trump på besøk i Pentagon. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
Visepresident Mike Pence og Donald Trump på besøk i Pentagon. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix

– Jeg så flere skjermer enn det er mulig å lage i dag. Og de viste at alle steder Midtøsten som er under angrep, er det på grunn av Iran.Og da sa jeg «WOW». Se på Jemen, Syria, Saudi-Arabia var beleiret. Og da spurte jeg «hvordan stopper man dem, de er overalt.» Obama ga dem (Iran) 150 milliarder dollar, inkludert 1,5 milliarder i kontanter som jeg fortsatt prøver å finne ut av. Men det var ikke nok kontanter i delstaten til å gi dem 1,5 milliarder, så de måtte bruke andre lands valuta. Med tanke på alt dette, så kansellerte jeg atomavtalen med Iran, sa Trump.

Dette fikk skikk på Iran, sa Trump. De er et helt annet land nå, mener Trump.

– De begynte å trekke folk ut av Syria. Selv om de like gjerne kan være der, for min del. De trakk folk ut av Jemen. Nå vil de bare overleve. Før ville de ta over hele Midtøsten og ødelegge Israel.

Les også: Trump har diskutert Syria-tilbaketrekning med Erdogan

Kilder: Trump trekker 7.000 soldater ut av Afghanistan

Vil ikke være i Syria for kurdernes skyld

Så gikk han over til å snakke om kurdere. Kurdere var USAs allierte i kampen mot IS (ISIS) i Syria, men er likevel under angrep av Tyrkia som ikke vil ha dem i organisert form i Syria.

Amerikansk kompani i Manjib, nordlige Syria, 30. desember. Trump vil trekke dem ut. Foto: Delil Souleiman / AFP
Amerikansk kompani i Manjib, nordlige Syria, 30. desember. Trump vil trekke dem ut. Foto: Delil Souleiman / AFP

– Tyrkia liker dem ikke. Andre gjøre det. Men de selger olje til Iran. Det liker jeg ikke. Vi vil beskytte kurdere. De sloss mye bedre når vi sender F-18-fly foran dem. Men jeg har ikke lyst å være i Syria for alltid. Det er sand og død, gjentok Trump.

Alene på julaften

Trump sa videre at én måneds militære utgifter i Afghanistan kan betale for det han krever av finansiering av muren mot Mexico, som er 5,6 milliarder dollar.

På julaften var Trump alene i Det hvite hus for å gjøre seg tilgjengelig for forhandlinger med Senatet og Republikanernes hus, men forgjeves.

– Jeg var helt for meg selv, bort sett fra alle de karene i hagen med maskingeværer. Jeg prøvde å vinke til dem, men de likte ikke å vinke. De tuller ikke, sa han. – De smiler ikke engang. Jeg følte meg veldig trygg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Politiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Melkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45 – Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Klart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt
Siste nytt
13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgePolitiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivMelkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45Norge– Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorKlart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt
Populært