Trump vil at Russland, India og Pakistan kjemper i Afghanistan

Trump mener at USA bør gi opp kampen mot ISIS og la dem kjempe mot Iran, Russland og Syrias Al-Assad i stedet. Dessuten bør India og Pakistan også være med og krige, mener han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kunne ha hatt et mye lettere presidentskap hvis jeg satt her og ikke gjorde noe, men nå er jeg her og jeg vil gjøre det riktig, sa Trump under møtet med pressen i etterkant av kabinettmøtet i Det hvite hus 2. januar.

Der la han blant annet fram sine tanker om Midtøsten. Tidligere har Trump varslet tilbaketrekning av styrker fra både Syria og Afghanistan. Det er ikke noe vits i å være der lenger, mener han.

– Jeg har gitt generalene våre alle pengene de ønsket seg, og de har ikke gjort noen særlig god jobb i Afghanistan. De har kjempet der i 19 år. General Mattis kunne ikke tro hva han fikk av midler. Men hva har gjort for meg?, spurte Trump.

Forsvarsminister James Mattis sammen med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
Forsvarsminister James Mattis sammen med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

– Jeg er ikke fornøyd.

– Barack Obama ga Mattis sparken, påpekte Donald Trump. – Og i bunn og grunn gjorde jeg det også.

General James Mattis ledet styrker både i Afghanistan, Irak og Syria før Obama fjernet ham fra stillingen på grunn av at Obama ikke ønsket konfrontasjoner med Iran.

Mattis ble forsvarsminister under Trump men gikk av på grunn av Trumps planer om å trekke styrker ut av Syria.

Les også: Trump tar europeisk misnøye som en bekreftelse

Trump: – Jeg har fått et viktig brev fra Kim Jong-un

Vil la alle slåss mot hverandre

– Taliban er våre fiender. ISIS (nå Den islamske staten IS eller Daesh, journ.anm.) er våre fiender. Jeg tok fram et område for våre generaler for fem-seks uker siden, da Taliban var her, og ISIS var der, og de sloss mot hverandre. Hvorfor bare ikke la dem slåss? Hvorfor skal vi havne i midten av dette, spurte jeg.

– «Jo, sir, vi skal inn dit», sa de.

– Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet, sier Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB scanpix
– Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet, sier Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB scanpix

– Og så gikk generalene inn dit og endte opp med å slåss mot dem begge. Det er det sprøeste jeg har sett, sa Trump. – Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet.

Trump siktet muligens til islamistgruppen Talibans fremvekst i Afghanistan. Siden 2001 har USA prøvd å bekjempe Taliban sammen med allierte som Norge, med blandet hell.

I august overga 200 IS-krigere seg etter kamper mot Taliban i Mazar-i-Sharif.

Nå er det på tide å la Taliban og IS slåss og på tide at andre land går inn hvis de vil, mener Trump.

Les også: Trump trekker på skuldrene av Romney-kritikk

Romney: – Trump har rystet verden

Greit med «noen få prosent» IS-terrorister til USA

Afghanistan grenser til både Iran, Pakistan og tidligere sovjetrepublikker.

– Hvorfor er ikke Russland der, hvorfor er ikke Pakistan der og hvorfor er ikke India der, og hvorfor er vi der? Vi er 6000 mil unna. Men det går greit. Vi vil hjelpe andre land. Det er jo terrorister der, for det meste Taliban og noe ISIS, sa Trump.

Trump satte spørsmålstegn ved poenget å i det hele tatt fortsette å kjempe mot IS (ISIS)

– Enkelte sier at hvis ikke, så kommer terroristene hit til USA. Det er mulig noen få prosent av dem kommer. Men vet du hvor de ellers vil dra? Til Iran. Som hater ISIS mer enn vi gjør. Til Russland. Som hater ISIS mer enn vi gjør.

Syria beskrev Trump konsekvent som et land laget av «sand og død». Trumps kritikere mener det blir feil å la Russland og Iran få fritt spillerom i Syria. Dette bryr ikke Trump seg om. Han sa Iran kan være i Syria hvis de vil.

– Mediene liker ikke å skrive fakta. Sannheten er at Russland ikke vil like at USA trekker seg ut av Syria, siden USA dreper ISIS for Russland, Al-Assad og Iran, sa han.

Les også: Trump revurderer tilbaketrekning fra Syria

Stadig større press mot Trump

– Sovjetunionen gikk konkurs i Afghanistan

Også India, som grenser mot Pakistan og lenge har hatt en bitter strid om grenser, bør kaste seg inn.

– Jeg har et flott forhold til statsminister Modi, han er en stor gentleman, en stor mann. Og han gjør en fantastisk jobb.

– Men jeg mener India burde være involvert. India er der. Russland er der. Russland pleide å være Sovjetunionen. Afghanistan gjorde Sovjetunionen om til Russland. Sovjetunionen gikk konkurs av å kjempe i Afghanistan. Nå kalles de Russland, sa han.

Afghanistan 1987: Mujahedeen-geriljaen har kapret en russisk T-55 tanks. Foto: AP / NTB scanpix
Afghanistan 1987: Mujahedeen-geriljaen har kapret en russisk T-55 tanks. Foto: AP / NTB scanpix

Trump mener likevel at Russland bør tilbake dit. Sammen med India og Pakistan denne gangen.

– Pakistan er der. De burde kjempe, mener han.

Trumps historiske analyse er at grunnen til at Sovjetunionen engasjerte seg i Afghanistan var at terrorister fra Afghanistan strømmet inn over grensa til Sovjetunionen.

– Sovjetunionen hadde rett til å være der. Problemet er at det var en tøff kamp. Nå kalles de Russland. Mange steder du leser om i dag pleide å være en del av Russland, sa Trump.

Les også: Trump høster kritikk for Irak-besøk

Trump kan ha avslørt spesialstyrker i Irak

– Greit med trusler, men da må du følge opp

Trump sa at for hans del kan Russland og Iran gjerne være involvert i Syria.

– Vi vil ikke ha Syria. Obama har gitt opp Syria flere år siden der han ikke gikk over den røde linjen. Jeg gikk over den røde linjen da jeg skjøt inn 59 missiler. Men det er var en stund etter sa Trump.

Trump henviste til den «røde linje» som Obama trakk, der han sa at gassangrep på sivilbefolkningen i Syria fra Al-Assads regime ville føre til militær intervensjon. Det var en lovnad Obama ikke fulgte opp. Dette følte Trump han måtte gjøre noe med, selv om han egentlig ikke er så interessert i Syria.

– Det er greit å komme med trusler. Men du kan ikke følge opp med å ikke gjøre noe, sa Trump.

Syria var tapt for lenge siden. Men det er like greit, mente Trump.

– Syria er sand og død. Vi snakker ikke om store ressurser. Vi snakker om sand og død, sa Trump.

Les også: Erdogan inviterer Trump til Tyrkia i 2019

Trump: Tyrkia har lovet å utradere IS

– Iran vil bare overleve nå

Trump sa videre at takket være USAs sanksjoner og kansellering av atomavtalen er Iran et helt annet land enn før.

– Da jeg ble president, hadde jeg et møte i Pentagon med en rekke generaler. Det var som på film. De var kjekkere enn Tom Cruise og sterkere. Jeg hadde flere generaler enn jeg noensinne hadde sett.

Visepresident Mike Pence og Donald Trump på besøk i Pentagon. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
Visepresident Mike Pence og Donald Trump på besøk i Pentagon. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix

– Jeg så flere skjermer enn det er mulig å lage i dag. Og de viste at alle steder Midtøsten som er under angrep, er det på grunn av Iran.Og da sa jeg «WOW». Se på Jemen, Syria, Saudi-Arabia var beleiret. Og da spurte jeg «hvordan stopper man dem, de er overalt.» Obama ga dem (Iran) 150 milliarder dollar, inkludert 1,5 milliarder i kontanter som jeg fortsatt prøver å finne ut av. Men det var ikke nok kontanter i delstaten til å gi dem 1,5 milliarder, så de måtte bruke andre lands valuta. Med tanke på alt dette, så kansellerte jeg atomavtalen med Iran, sa Trump.

Dette fikk skikk på Iran, sa Trump. De er et helt annet land nå, mener Trump.

– De begynte å trekke folk ut av Syria. Selv om de like gjerne kan være der, for min del. De trakk folk ut av Jemen. Nå vil de bare overleve. Før ville de ta over hele Midtøsten og ødelegge Israel.

Les også: Trump har diskutert Syria-tilbaketrekning med Erdogan

Kilder: Trump trekker 7.000 soldater ut av Afghanistan

Vil ikke være i Syria for kurdernes skyld

Så gikk han over til å snakke om kurdere. Kurdere var USAs allierte i kampen mot IS (ISIS) i Syria, men er likevel under angrep av Tyrkia som ikke vil ha dem i organisert form i Syria.

Amerikansk kompani i Manjib, nordlige Syria, 30. desember. Trump vil trekke dem ut. Foto: Delil Souleiman / AFP
Amerikansk kompani i Manjib, nordlige Syria, 30. desember. Trump vil trekke dem ut. Foto: Delil Souleiman / AFP

– Tyrkia liker dem ikke. Andre gjøre det. Men de selger olje til Iran. Det liker jeg ikke. Vi vil beskytte kurdere. De sloss mye bedre når vi sender F-18-fly foran dem. Men jeg har ikke lyst å være i Syria for alltid. Det er sand og død, gjentok Trump.

Alene på julaften

Trump sa videre at én måneds militære utgifter i Afghanistan kan betale for det han krever av finansiering av muren mot Mexico, som er 5,6 milliarder dollar.

På julaften var Trump alene i Det hvite hus for å gjøre seg tilgjengelig for forhandlinger med Senatet og Republikanernes hus, men forgjeves.

– Jeg var helt for meg selv, bort sett fra alle de karene i hagen med maskingeværer. Jeg prøvde å vinke til dem, men de likte ikke å vinke. De tuller ikke, sa han. – De smiler ikke engang. Jeg følte meg veldig trygg.

Personvernpolicy