Trump vil at Russland, India og Pakistan kjemper i Afghanistan

Trump mener at USA bør gi opp kampen mot ISIS og la dem kjempe mot Iran, Russland og Syrias Al-Assad i stedet. Dessuten bør India og Pakistan også være med og krige, mener han.

– Jeg kunne ha hatt et mye lettere presidentskap hvis jeg satt her og ikke gjorde noe, men nå er jeg her og jeg vil gjøre det riktig, sa Trump under møtet med pressen i etterkant av kabinettmøtet i Det hvite hus 2. januar.

Der la han blant annet fram sine tanker om Midtøsten. Tidligere har Trump varslet tilbaketrekning av styrker fra både Syria og Afghanistan. Det er ikke noe vits i å være der lenger, mener han.

– Jeg har gitt generalene våre alle pengene de ønsket seg, og de har ikke gjort noen særlig god jobb i Afghanistan. De har kjempet der i 19 år. General Mattis kunne ikke tro hva han fikk av midler. Men hva har gjort for meg?, spurte Trump.

Forsvarsminister James Mattis sammen med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
Forsvarsminister James Mattis sammen med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

– Jeg er ikke fornøyd.

– Barack Obama ga Mattis sparken, påpekte Donald Trump. – Og i bunn og grunn gjorde jeg det også.

General James Mattis ledet styrker både i Afghanistan, Irak og Syria før Obama fjernet ham fra stillingen på grunn av at Obama ikke ønsket konfrontasjoner med Iran.

Mattis ble forsvarsminister under Trump men gikk av på grunn av Trumps planer om å trekke styrker ut av Syria.

Les også: Trump tar europeisk misnøye som en bekreftelse

Trump: – Jeg har fått et viktig brev fra Kim Jong-un

Vil la alle slåss mot hverandre

– Taliban er våre fiender. ISIS (nå Den islamske staten IS eller Daesh, journ.anm.) er våre fiender. Jeg tok fram et område for våre generaler for fem-seks uker siden, da Taliban var her, og ISIS var der, og de sloss mot hverandre. Hvorfor bare ikke la dem slåss? Hvorfor skal vi havne i midten av dette, spurte jeg.

– «Jo, sir, vi skal inn dit», sa de.

– Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet, sier Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB scanpix
– Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet, sier Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB scanpix

– Og så gikk generalene inn dit og endte opp med å slåss mot dem begge. Det er det sprøeste jeg har sett, sa Trump. – Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet.

Trump siktet muligens til islamistgruppen Talibans fremvekst i Afghanistan. Siden 2001 har USA prøvd å bekjempe Taliban sammen med allierte som Norge, med blandet hell.

I august overga 200 IS-krigere seg etter kamper mot Taliban i Mazar-i-Sharif.

Nå er det på tide å la Taliban og IS slåss og på tide at andre land går inn hvis de vil, mener Trump.

Les også: Trump trekker på skuldrene av Romney-kritikk

Romney: – Trump har rystet verden

Greit med «noen få prosent» IS-terrorister til USA

Afghanistan grenser til både Iran, Pakistan og tidligere sovjetrepublikker.

– Hvorfor er ikke Russland der, hvorfor er ikke Pakistan der og hvorfor er ikke India der, og hvorfor er vi der? Vi er 6000 mil unna. Men det går greit. Vi vil hjelpe andre land. Det er jo terrorister der, for det meste Taliban og noe ISIS, sa Trump.

Trump satte spørsmålstegn ved poenget å i det hele tatt fortsette å kjempe mot IS (ISIS)

– Enkelte sier at hvis ikke, så kommer terroristene hit til USA. Det er mulig noen få prosent av dem kommer. Men vet du hvor de ellers vil dra? Til Iran. Som hater ISIS mer enn vi gjør. Til Russland. Som hater ISIS mer enn vi gjør.

Syria beskrev Trump konsekvent som et land laget av «sand og død». Trumps kritikere mener det blir feil å la Russland og Iran få fritt spillerom i Syria. Dette bryr ikke Trump seg om. Han sa Iran kan være i Syria hvis de vil.

– Mediene liker ikke å skrive fakta. Sannheten er at Russland ikke vil like at USA trekker seg ut av Syria, siden USA dreper ISIS for Russland, Al-Assad og Iran, sa han.

Les også: Trump revurderer tilbaketrekning fra Syria

Stadig større press mot Trump

– Sovjetunionen gikk konkurs i Afghanistan

Også India, som grenser mot Pakistan og lenge har hatt en bitter strid om grenser, bør kaste seg inn.

– Jeg har et flott forhold til statsminister Modi, han er en stor gentleman, en stor mann. Og han gjør en fantastisk jobb.

– Men jeg mener India burde være involvert. India er der. Russland er der. Russland pleide å være Sovjetunionen. Afghanistan gjorde Sovjetunionen om til Russland. Sovjetunionen gikk konkurs av å kjempe i Afghanistan. Nå kalles de Russland, sa han.

Afghanistan 1987: Mujahedeen-geriljaen har kapret en russisk T-55 tanks. Foto: AP / NTB scanpix
Afghanistan 1987: Mujahedeen-geriljaen har kapret en russisk T-55 tanks. Foto: AP / NTB scanpix

Trump mener likevel at Russland bør tilbake dit. Sammen med India og Pakistan denne gangen.

– Pakistan er der. De burde kjempe, mener han.

Trumps historiske analyse er at grunnen til at Sovjetunionen engasjerte seg i Afghanistan var at terrorister fra Afghanistan strømmet inn over grensa til Sovjetunionen.

– Sovjetunionen hadde rett til å være der. Problemet er at det var en tøff kamp. Nå kalles de Russland. Mange steder du leser om i dag pleide å være en del av Russland, sa Trump.

Les også: Trump høster kritikk for Irak-besøk

Trump kan ha avslørt spesialstyrker i Irak

– Greit med trusler, men da må du følge opp

Trump sa at for hans del kan Russland og Iran gjerne være involvert i Syria.

– Vi vil ikke ha Syria. Obama har gitt opp Syria flere år siden der han ikke gikk over den røde linjen. Jeg gikk over den røde linjen da jeg skjøt inn 59 missiler. Men det er var en stund etter sa Trump.

Trump henviste til den «røde linje» som Obama trakk, der han sa at gassangrep på sivilbefolkningen i Syria fra Al-Assads regime ville føre til militær intervensjon. Det var en lovnad Obama ikke fulgte opp. Dette følte Trump han måtte gjøre noe med, selv om han egentlig ikke er så interessert i Syria.

– Det er greit å komme med trusler. Men du kan ikke følge opp med å ikke gjøre noe, sa Trump.

Syria var tapt for lenge siden. Men det er like greit, mente Trump.

– Syria er sand og død. Vi snakker ikke om store ressurser. Vi snakker om sand og død, sa Trump.

Les også: Erdogan inviterer Trump til Tyrkia i 2019

Trump: Tyrkia har lovet å utradere IS

– Iran vil bare overleve nå

Trump sa videre at takket være USAs sanksjoner og kansellering av atomavtalen er Iran et helt annet land enn før.

– Da jeg ble president, hadde jeg et møte i Pentagon med en rekke generaler. Det var som på film. De var kjekkere enn Tom Cruise og sterkere. Jeg hadde flere generaler enn jeg noensinne hadde sett.

Visepresident Mike Pence og Donald Trump på besøk i Pentagon. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
Visepresident Mike Pence og Donald Trump på besøk i Pentagon. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix

– Jeg så flere skjermer enn det er mulig å lage i dag. Og de viste at alle steder Midtøsten som er under angrep, er det på grunn av Iran.Og da sa jeg «WOW». Se på Jemen, Syria, Saudi-Arabia var beleiret. Og da spurte jeg «hvordan stopper man dem, de er overalt.» Obama ga dem (Iran) 150 milliarder dollar, inkludert 1,5 milliarder i kontanter som jeg fortsatt prøver å finne ut av. Men det var ikke nok kontanter i delstaten til å gi dem 1,5 milliarder, så de måtte bruke andre lands valuta. Med tanke på alt dette, så kansellerte jeg atomavtalen med Iran, sa Trump.

Dette fikk skikk på Iran, sa Trump. De er et helt annet land nå, mener Trump.

– De begynte å trekke folk ut av Syria. Selv om de like gjerne kan være der, for min del. De trakk folk ut av Jemen. Nå vil de bare overleve. Før ville de ta over hele Midtøsten og ødelegge Israel.

Les også: Trump har diskutert Syria-tilbaketrekning med Erdogan

Kilder: Trump trekker 7.000 soldater ut av Afghanistan

Vil ikke være i Syria for kurdernes skyld

Så gikk han over til å snakke om kurdere. Kurdere var USAs allierte i kampen mot IS (ISIS) i Syria, men er likevel under angrep av Tyrkia som ikke vil ha dem i organisert form i Syria.

Amerikansk kompani i Manjib, nordlige Syria, 30. desember. Trump vil trekke dem ut. Foto: Delil Souleiman / AFP
Amerikansk kompani i Manjib, nordlige Syria, 30. desember. Trump vil trekke dem ut. Foto: Delil Souleiman / AFP

– Tyrkia liker dem ikke. Andre gjøre det. Men de selger olje til Iran. Det liker jeg ikke. Vi vil beskytte kurdere. De sloss mye bedre når vi sender F-18-fly foran dem. Men jeg har ikke lyst å være i Syria for alltid. Det er sand og død, gjentok Trump.

Alene på julaften

Trump sa videre at én måneds militære utgifter i Afghanistan kan betale for det han krever av finansiering av muren mot Mexico, som er 5,6 milliarder dollar.

På julaften var Trump alene i Det hvite hus for å gjøre seg tilgjengelig for forhandlinger med Senatet og Republikanernes hus, men forgjeves.

– Jeg var helt for meg selv, bort sett fra alle de karene i hagen med maskingeværer. Jeg prøvde å vinke til dem, men de likte ikke å vinke. De tuller ikke, sa han. – De smiler ikke engang. Jeg følte meg veldig trygg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:09 Oljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over
Siste nytt
06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02NorgeFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05VerdenFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Norge352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51NorgeStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:09VerdenOljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over
Populært