Meny

Trump vil at Russland, India og Pakistan kjemper i Afghanistan

Trump mener at USA bør gi opp kampen mot ISIS og la dem kjempe mot Iran, Russland og Syrias Al-Assad i stedet. Dessuten bør India og Pakistan også være med og krige, mener han.

– Jeg kunne ha hatt et mye lettere presidentskap hvis jeg satt her og ikke gjorde noe, men nå er jeg her og jeg vil gjøre det riktig, sa Trump under møtet med pressen i etterkant av kabinettmøtet i Det hvite hus 2. januar.

Der la han blant annet fram sine tanker om Midtøsten. Tidligere har Trump varslet tilbaketrekning av styrker fra både Syria og Afghanistan. Det er ikke noe vits i å være der lenger, mener han.

– Jeg har gitt generalene våre alle pengene de ønsket seg, og de har ikke gjort noen særlig god jobb i Afghanistan. De har kjempet der i 19 år. General Mattis kunne ikke tro hva han fikk av midler. Men hva har gjort for meg?, spurte Trump.

Forsvarsminister James Mattis sammen med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
Forsvarsminister James Mattis sammen med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

– Jeg er ikke fornøyd.

– Barack Obama ga Mattis sparken, påpekte Donald Trump. – Og i bunn og grunn gjorde jeg det også.

General James Mattis ledet styrker både i Afghanistan, Irak og Syria før Obama fjernet ham fra stillingen på grunn av at Obama ikke ønsket konfrontasjoner med Iran.

Mattis ble forsvarsminister under Trump men gikk av på grunn av Trumps planer om å trekke styrker ut av Syria.

Les også: Trump tar europeisk misnøye som en bekreftelse

Trump: – Jeg har fått et viktig brev fra Kim Jong-un

Vil la alle slåss mot hverandre

– Taliban er våre fiender. ISIS (nå Den islamske staten IS eller Daesh, journ.anm.) er våre fiender. Jeg tok fram et område for våre generaler for fem-seks uker siden, da Taliban var her, og ISIS var der, og de sloss mot hverandre. Hvorfor bare ikke la dem slåss? Hvorfor skal vi havne i midten av dette, spurte jeg.

– «Jo, sir, vi skal inn dit», sa de.

– Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet, sier Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB scanpix
– Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet, sier Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB scanpix

– Og så gikk generalene inn dit og endte opp med å slåss mot dem begge. Det er det sprøeste jeg har sett, sa Trump. – Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet.

Trump siktet muligens til islamistgruppen Talibans fremvekst i Afghanistan. Siden 2001 har USA prøvd å bekjempe Taliban sammen med allierte som Norge, med blandet hell.

I august overga 200 IS-krigere seg etter kamper mot Taliban i Mazar-i-Sharif.

Nå er det på tide å la Taliban og IS slåss og på tide at andre land går inn hvis de vil, mener Trump.

Les også: Trump trekker på skuldrene av Romney-kritikk

Romney: – Trump har rystet verden

Greit med «noen få prosent» IS-terrorister til USA

Afghanistan grenser til både Iran, Pakistan og tidligere sovjetrepublikker.

– Hvorfor er ikke Russland der, hvorfor er ikke Pakistan der og hvorfor er ikke India der, og hvorfor er vi der? Vi er 6000 mil unna. Men det går greit. Vi vil hjelpe andre land. Det er jo terrorister der, for det meste Taliban og noe ISIS, sa Trump.

Trump satte spørsmålstegn ved poenget å i det hele tatt fortsette å kjempe mot IS (ISIS)

– Enkelte sier at hvis ikke, så kommer terroristene hit til USA. Det er mulig noen få prosent av dem kommer. Men vet du hvor de ellers vil dra? Til Iran. Som hater ISIS mer enn vi gjør. Til Russland. Som hater ISIS mer enn vi gjør.

Syria beskrev Trump konsekvent som et land laget av «sand og død». Trumps kritikere mener det blir feil å la Russland og Iran få fritt spillerom i Syria. Dette bryr ikke Trump seg om. Han sa Iran kan være i Syria hvis de vil.

– Mediene liker ikke å skrive fakta. Sannheten er at Russland ikke vil like at USA trekker seg ut av Syria, siden USA dreper ISIS for Russland, Al-Assad og Iran, sa han.

Les også: Trump revurderer tilbaketrekning fra Syria

Stadig større press mot Trump

– Sovjetunionen gikk konkurs i Afghanistan

Også India, som grenser mot Pakistan og lenge har hatt en bitter strid om grenser, bør kaste seg inn.

– Jeg har et flott forhold til statsminister Modi, han er en stor gentleman, en stor mann. Og han gjør en fantastisk jobb.

– Men jeg mener India burde være involvert. India er der. Russland er der. Russland pleide å være Sovjetunionen. Afghanistan gjorde Sovjetunionen om til Russland. Sovjetunionen gikk konkurs av å kjempe i Afghanistan. Nå kalles de Russland, sa han.

Afghanistan 1987: Mujahedeen-geriljaen har kapret en russisk T-55 tanks. Foto: AP / NTB scanpix
Afghanistan 1987: Mujahedeen-geriljaen har kapret en russisk T-55 tanks. Foto: AP / NTB scanpix

Trump mener likevel at Russland bør tilbake dit. Sammen med India og Pakistan denne gangen.

– Pakistan er der. De burde kjempe, mener han.

Trumps historiske analyse er at grunnen til at Sovjetunionen engasjerte seg i Afghanistan var at terrorister fra Afghanistan strømmet inn over grensa til Sovjetunionen.

– Sovjetunionen hadde rett til å være der. Problemet er at det var en tøff kamp. Nå kalles de Russland. Mange steder du leser om i dag pleide å være en del av Russland, sa Trump.

Les også: Trump høster kritikk for Irak-besøk

Trump kan ha avslørt spesialstyrker i Irak

– Greit med trusler, men da må du følge opp

Trump sa at for hans del kan Russland og Iran gjerne være involvert i Syria.

– Vi vil ikke ha Syria. Obama har gitt opp Syria flere år siden der han ikke gikk over den røde linjen. Jeg gikk over den røde linjen da jeg skjøt inn 59 missiler. Men det er var en stund etter sa Trump.

Trump henviste til den «røde linje» som Obama trakk, der han sa at gassangrep på sivilbefolkningen i Syria fra Al-Assads regime ville føre til militær intervensjon. Det var en lovnad Obama ikke fulgte opp. Dette følte Trump han måtte gjøre noe med, selv om han egentlig ikke er så interessert i Syria.

– Det er greit å komme med trusler. Men du kan ikke følge opp med å ikke gjøre noe, sa Trump.

Syria var tapt for lenge siden. Men det er like greit, mente Trump.

– Syria er sand og død. Vi snakker ikke om store ressurser. Vi snakker om sand og død, sa Trump.

Les også: Erdogan inviterer Trump til Tyrkia i 2019

Trump: Tyrkia har lovet å utradere IS

– Iran vil bare overleve nå

Trump sa videre at takket være USAs sanksjoner og kansellering av atomavtalen er Iran et helt annet land enn før.

– Da jeg ble president, hadde jeg et møte i Pentagon med en rekke generaler. Det var som på film. De var kjekkere enn Tom Cruise og sterkere. Jeg hadde flere generaler enn jeg noensinne hadde sett.

Visepresident Mike Pence og Donald Trump på besøk i Pentagon. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
Visepresident Mike Pence og Donald Trump på besøk i Pentagon. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix

– Jeg så flere skjermer enn det er mulig å lage i dag. Og de viste at alle steder Midtøsten som er under angrep, er det på grunn av Iran.Og da sa jeg «WOW». Se på Jemen, Syria, Saudi-Arabia var beleiret. Og da spurte jeg «hvordan stopper man dem, de er overalt.» Obama ga dem (Iran) 150 milliarder dollar, inkludert 1,5 milliarder i kontanter som jeg fortsatt prøver å finne ut av. Men det var ikke nok kontanter i delstaten til å gi dem 1,5 milliarder, så de måtte bruke andre lands valuta. Med tanke på alt dette, så kansellerte jeg atomavtalen med Iran, sa Trump.

Dette fikk skikk på Iran, sa Trump. De er et helt annet land nå, mener Trump.

– De begynte å trekke folk ut av Syria. Selv om de like gjerne kan være der, for min del. De trakk folk ut av Jemen. Nå vil de bare overleve. Før ville de ta over hele Midtøsten og ødelegge Israel.

Les også: Trump har diskutert Syria-tilbaketrekning med Erdogan

Kilder: Trump trekker 7.000 soldater ut av Afghanistan

Vil ikke være i Syria for kurdernes skyld

Så gikk han over til å snakke om kurdere. Kurdere var USAs allierte i kampen mot IS (ISIS) i Syria, men er likevel under angrep av Tyrkia som ikke vil ha dem i organisert form i Syria.

Amerikansk kompani i Manjib, nordlige Syria, 30. desember. Trump vil trekke dem ut. Foto: Delil Souleiman / AFP
Amerikansk kompani i Manjib, nordlige Syria, 30. desember. Trump vil trekke dem ut. Foto: Delil Souleiman / AFP

– Tyrkia liker dem ikke. Andre gjøre det. Men de selger olje til Iran. Det liker jeg ikke. Vi vil beskytte kurdere. De sloss mye bedre når vi sender F-18-fly foran dem. Men jeg har ikke lyst å være i Syria for alltid. Det er sand og død, gjentok Trump.

Alene på julaften

Trump sa videre at én måneds militære utgifter i Afghanistan kan betale for det han krever av finansiering av muren mot Mexico, som er 5,6 milliarder dollar.

På julaften var Trump alene i Det hvite hus for å gjøre seg tilgjengelig for forhandlinger med Senatet og Republikanernes hus, men forgjeves.

– Jeg var helt for meg selv, bort sett fra alle de karene i hagen med maskingeværer. Jeg prøvde å vinke til dem, men de likte ikke å vinke. De tuller ikke, sa han. – De smiler ikke engang. Jeg følte meg veldig trygg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:47 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje
Siste nytt
15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:47SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje
Populært