Trump vil at Russland, India og Pakistan kjemper i Afghanistan

Trump mener at USA bør gi opp kampen mot ISIS og la dem kjempe mot Iran, Russland og Syrias Al-Assad i stedet. Dessuten bør India og Pakistan også være med og krige, mener han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kunne ha hatt et mye lettere presidentskap hvis jeg satt her og ikke gjorde noe, men nå er jeg her og jeg vil gjøre det riktig, sa Trump under møtet med pressen i etterkant av kabinettmøtet i Det hvite hus 2. januar.

Der la han blant annet fram sine tanker om Midtøsten. Tidligere har Trump varslet tilbaketrekning av styrker fra både Syria og Afghanistan. Det er ikke noe vits i å være der lenger, mener han.

– Jeg har gitt generalene våre alle pengene de ønsket seg, og de har ikke gjort noen særlig god jobb i Afghanistan. De har kjempet der i 19 år. General Mattis kunne ikke tro hva han fikk av midler. Men hva har gjort for meg?, spurte Trump.

Forsvarsminister James Mattis sammen med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
Forsvarsminister James Mattis sammen med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

– Jeg er ikke fornøyd.

– Barack Obama ga Mattis sparken, påpekte Donald Trump. – Og i bunn og grunn gjorde jeg det også.

General James Mattis ledet styrker både i Afghanistan, Irak og Syria før Obama fjernet ham fra stillingen på grunn av at Obama ikke ønsket konfrontasjoner med Iran.

Mattis ble forsvarsminister under Trump men gikk av på grunn av Trumps planer om å trekke styrker ut av Syria.

Les også: Trump tar europeisk misnøye som en bekreftelse

Trump: – Jeg har fått et viktig brev fra Kim Jong-un

Vil la alle slåss mot hverandre

– Taliban er våre fiender. ISIS (nå Den islamske staten IS eller Daesh, journ.anm.) er våre fiender. Jeg tok fram et område for våre generaler for fem-seks uker siden, da Taliban var her, og ISIS var der, og de sloss mot hverandre. Hvorfor bare ikke la dem slåss? Hvorfor skal vi havne i midten av dette, spurte jeg.

– «Jo, sir, vi skal inn dit», sa de.

– Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet, sier Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB scanpix
– Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet, sier Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm / AFP / NTB scanpix

– Og så gikk generalene inn dit og endte opp med å slåss mot dem begge. Det er det sprøeste jeg har sett, sa Trump. – Jeg trodde jeg ville ha blitt en bra general, men hvem vet.

Trump siktet muligens til islamistgruppen Talibans fremvekst i Afghanistan. Siden 2001 har USA prøvd å bekjempe Taliban sammen med allierte som Norge, med blandet hell.

I august overga 200 IS-krigere seg etter kamper mot Taliban i Mazar-i-Sharif.

Nå er det på tide å la Taliban og IS slåss og på tide at andre land går inn hvis de vil, mener Trump.

Les også: Trump trekker på skuldrene av Romney-kritikk

Romney: – Trump har rystet verden

Greit med «noen få prosent» IS-terrorister til USA

Afghanistan grenser til både Iran, Pakistan og tidligere sovjetrepublikker.

– Hvorfor er ikke Russland der, hvorfor er ikke Pakistan der og hvorfor er ikke India der, og hvorfor er vi der? Vi er 6000 mil unna. Men det går greit. Vi vil hjelpe andre land. Det er jo terrorister der, for det meste Taliban og noe ISIS, sa Trump.

Trump satte spørsmålstegn ved poenget å i det hele tatt fortsette å kjempe mot IS (ISIS)

– Enkelte sier at hvis ikke, så kommer terroristene hit til USA. Det er mulig noen få prosent av dem kommer. Men vet du hvor de ellers vil dra? Til Iran. Som hater ISIS mer enn vi gjør. Til Russland. Som hater ISIS mer enn vi gjør.

Syria beskrev Trump konsekvent som et land laget av «sand og død». Trumps kritikere mener det blir feil å la Russland og Iran få fritt spillerom i Syria. Dette bryr ikke Trump seg om. Han sa Iran kan være i Syria hvis de vil.

– Mediene liker ikke å skrive fakta. Sannheten er at Russland ikke vil like at USA trekker seg ut av Syria, siden USA dreper ISIS for Russland, Al-Assad og Iran, sa han.

Les også: Trump revurderer tilbaketrekning fra Syria

Stadig større press mot Trump

– Sovjetunionen gikk konkurs i Afghanistan

Også India, som grenser mot Pakistan og lenge har hatt en bitter strid om grenser, bør kaste seg inn.

– Jeg har et flott forhold til statsminister Modi, han er en stor gentleman, en stor mann. Og han gjør en fantastisk jobb.

– Men jeg mener India burde være involvert. India er der. Russland er der. Russland pleide å være Sovjetunionen. Afghanistan gjorde Sovjetunionen om til Russland. Sovjetunionen gikk konkurs av å kjempe i Afghanistan. Nå kalles de Russland, sa han.

Afghanistan 1987: Mujahedeen-geriljaen har kapret en russisk T-55 tanks. Foto: AP / NTB scanpix
Afghanistan 1987: Mujahedeen-geriljaen har kapret en russisk T-55 tanks. Foto: AP / NTB scanpix

Trump mener likevel at Russland bør tilbake dit. Sammen med India og Pakistan denne gangen.

– Pakistan er der. De burde kjempe, mener han.

Trumps historiske analyse er at grunnen til at Sovjetunionen engasjerte seg i Afghanistan var at terrorister fra Afghanistan strømmet inn over grensa til Sovjetunionen.

– Sovjetunionen hadde rett til å være der. Problemet er at det var en tøff kamp. Nå kalles de Russland. Mange steder du leser om i dag pleide å være en del av Russland, sa Trump.

Les også: Trump høster kritikk for Irak-besøk

Trump kan ha avslørt spesialstyrker i Irak

– Greit med trusler, men da må du følge opp

Trump sa at for hans del kan Russland og Iran gjerne være involvert i Syria.

– Vi vil ikke ha Syria. Obama har gitt opp Syria flere år siden der han ikke gikk over den røde linjen. Jeg gikk over den røde linjen da jeg skjøt inn 59 missiler. Men det er var en stund etter sa Trump.

Trump henviste til den «røde linje» som Obama trakk, der han sa at gassangrep på sivilbefolkningen i Syria fra Al-Assads regime ville føre til militær intervensjon. Det var en lovnad Obama ikke fulgte opp. Dette følte Trump han måtte gjøre noe med, selv om han egentlig ikke er så interessert i Syria.

– Det er greit å komme med trusler. Men du kan ikke følge opp med å ikke gjøre noe, sa Trump.

Syria var tapt for lenge siden. Men det er like greit, mente Trump.

– Syria er sand og død. Vi snakker ikke om store ressurser. Vi snakker om sand og død, sa Trump.

Les også: Erdogan inviterer Trump til Tyrkia i 2019

Trump: Tyrkia har lovet å utradere IS

– Iran vil bare overleve nå

Trump sa videre at takket være USAs sanksjoner og kansellering av atomavtalen er Iran et helt annet land enn før.

– Da jeg ble president, hadde jeg et møte i Pentagon med en rekke generaler. Det var som på film. De var kjekkere enn Tom Cruise og sterkere. Jeg hadde flere generaler enn jeg noensinne hadde sett.

Visepresident Mike Pence og Donald Trump på besøk i Pentagon. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
Visepresident Mike Pence og Donald Trump på besøk i Pentagon. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix

– Jeg så flere skjermer enn det er mulig å lage i dag. Og de viste at alle steder Midtøsten som er under angrep, er det på grunn av Iran.Og da sa jeg «WOW». Se på Jemen, Syria, Saudi-Arabia var beleiret. Og da spurte jeg «hvordan stopper man dem, de er overalt.» Obama ga dem (Iran) 150 milliarder dollar, inkludert 1,5 milliarder i kontanter som jeg fortsatt prøver å finne ut av. Men det var ikke nok kontanter i delstaten til å gi dem 1,5 milliarder, så de måtte bruke andre lands valuta. Med tanke på alt dette, så kansellerte jeg atomavtalen med Iran, sa Trump.

Dette fikk skikk på Iran, sa Trump. De er et helt annet land nå, mener Trump.

– De begynte å trekke folk ut av Syria. Selv om de like gjerne kan være der, for min del. De trakk folk ut av Jemen. Nå vil de bare overleve. Før ville de ta over hele Midtøsten og ødelegge Israel.

Les også: Trump har diskutert Syria-tilbaketrekning med Erdogan

Kilder: Trump trekker 7.000 soldater ut av Afghanistan

Vil ikke være i Syria for kurdernes skyld

Så gikk han over til å snakke om kurdere. Kurdere var USAs allierte i kampen mot IS (ISIS) i Syria, men er likevel under angrep av Tyrkia som ikke vil ha dem i organisert form i Syria.

Amerikansk kompani i Manjib, nordlige Syria, 30. desember. Trump vil trekke dem ut. Foto: Delil Souleiman / AFP
Amerikansk kompani i Manjib, nordlige Syria, 30. desember. Trump vil trekke dem ut. Foto: Delil Souleiman / AFP

– Tyrkia liker dem ikke. Andre gjøre det. Men de selger olje til Iran. Det liker jeg ikke. Vi vil beskytte kurdere. De sloss mye bedre når vi sender F-18-fly foran dem. Men jeg har ikke lyst å være i Syria for alltid. Det er sand og død, gjentok Trump.

Alene på julaften

Trump sa videre at én måneds militære utgifter i Afghanistan kan betale for det han krever av finansiering av muren mot Mexico, som er 5,6 milliarder dollar.

På julaften var Trump alene i Det hvite hus for å gjøre seg tilgjengelig for forhandlinger med Senatet og Republikanernes hus, men forgjeves.

– Jeg var helt for meg selv, bort sett fra alle de karene i hagen med maskingeværer. Jeg prøvde å vinke til dem, men de likte ikke å vinke. De tuller ikke, sa han. – De smiler ikke engang. Jeg følte meg veldig trygg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:08 Trump-plan vekker ingen jubel internasjonalt13:59 Steinmeier: Fortidas ondskap er tilbake13:27 NM i fare for Emil Iversen13:26 EU stenger ikke Huawei ute fra 5G-nettet13:17 Cowboy-Laila: – Jeg skjøt min egen voldtektsmann13:05 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel på planovergang12:35 Medier: Rösler overtar tysk bunnlag12:01 Tine tar opp kampen mot osteimport12:00 Avis: Haaland-klausulen er på 750 millioner kroner11:55 Radartrøbbel satte flytrafikken nord for Røros ut av spill11:47 Folkehelseinstituttets virusprøver var negative11:45 Tottenham styrker midtbanen11:19 Niåring siktet for drapsforsøk i USA11:19 Mann fikk betongblokk over foten - alvorlig skadd11:06 SV-politiker tatt med overgrepsbilder av barn11:06 Hvert år dør 50 millioner rensefisk i norske oppdrettsanlegg10:18 SAS stopper ikke Kina-flygninger09:36 Snø og kuldegrader på vei til ski-NM09:36 Færre anmeldte seksuallovbrudd i fjor09:28 Første spørretime etter regjeringskrisen09:11 Nordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45 Gjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23 Flyselskaper innstiller alle flygninger til Kina07:57 Medier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43 Høyere overskudd for Telenor07:32 Færre elever mobbes07:22 «Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00 To av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53 Danmark truer EU med veto06:28 Forskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16 Bergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00 Dette skjer i dag06:00 Forsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51 Snøskred stenger E6 i Finnmark05:45 Ap beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37 Apple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34 Norsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30 Dette skjedde i natt05:30 Pelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11 Høyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26 Norge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59 To til sykehus etter brann i Verdal03:58 Australske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17 Kulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09 Kraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsferie02:55 Sørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33 Bergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18 Perus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn handler varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 – Giverland ser ikke ut til å ha forstått at dette er verdens raskest voksende fluktkrise14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Helsedirektoratet anbefaler ikke helsesjekk ved innreise til Norge13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler
Siste nytt
14:08VerdenTrump-plan vekker ingen jubel internasjonalt13:59VerdenSteinmeier: Fortidas ondskap er tilbake13:27SportNM i fare for Emil Iversen13:26VerdenEU stenger ikke Huawei ute fra 5G-nettet13:17NorgeCowboy-Laila: – Jeg skjøt min egen voldtektsmann13:05NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel på planovergang12:35SportMedier: Rösler overtar tysk bunnlag12:01PengerTine tar opp kampen mot osteimport12:00SportAvis: Haaland-klausulen er på 750 millioner kroner11:55NorgeRadartrøbbel satte flytrafikken nord for Røros ut av spill11:47Helse og livsstilFolkehelseinstituttets virusprøver var negative11:45SportTottenham styrker midtbanen11:19VerdenNiåring siktet for drapsforsøk i USA11:19NorgeMann fikk betongblokk over foten - alvorlig skadd11:06PolitikkSV-politiker tatt med overgrepsbilder av barn11:06NorgeHvert år dør 50 millioner rensefisk i norske oppdrettsanlegg10:18ReiseSAS stopper ikke Kina-flygninger09:36SportSnø og kuldegrader på vei til ski-NM09:36NorgeFærre anmeldte seksuallovbrudd i fjor09:28PolitikkFørste spørretime etter regjeringskrisen09:11PengerNordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45NorgeGjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23ReiseFlyselskaper innstiller alle flygninger til Kina07:57PolitikkMedier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43PengerHøyere overskudd for Telenor07:32NorgeFærre elever mobbes07:22Verden«Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00NorgeTo av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53PengerDanmark truer EU med veto06:28Helse og livsstilForskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16NorgeBergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeForsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51NorgeSnøskred stenger E6 i Finnmark05:45PolitikkAp beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37PengerApple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34VerdenNorsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11PolitikkHøyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26NorgeNorge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59NorgeTo til sykehus etter brann i Verdal03:58VerdenAustralske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17NorgeKulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09PengerKraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsferie02:55NorgeSørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33NorgeBergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18PolitikkPerus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn handler varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57Verden– Giverland ser ikke ut til å ha forstått at dette er verdens raskest voksende fluktkrise14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilHelsedirektoratet anbefaler ikke helsesjekk ved innreise til Norge13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler
Populært