Meny

De første bildene fra månens bakside

Kinas romsonde Chang'e-4 er den første som noen gang har landet kontrollert på baksiden av månen.

Den historiske landingen skjedde natt til torsdag norsk tid. Statlige kinesiske medier publiserte bilder, tatt av sonden, av et goldt landskap med et lite krater.

Romsonden skal gjennomføre eksperimenter og utforske det uberørte terrenget som en del av et tokt kineserne har planlagt i årevis.

Med torsdagens månelanding ønsker Kina å markere seg som et land med høy økonomisk vekst og teknologisk ekspertise, som et nytt bevis på at kommunistpartiet har klart å få landet ut av fattigdom.

Landet har i en årrekke prioritert romfartsprogrammet sitt, og president Xi Jinping har tidligere tatt til orde for å gjøre Kina til en supermakt i verdensrommet.

Tilbakeblikk: 50 år siden de første mennesker nådde månen

Fjellandskap

Jordens nærmeste nabo roterer rundt sin egen akse på en slik måte at nesten halvparten av den aldri er synlig her nede fra. Månens såkalte bakside består av fjellandskap og ujevnt terreng, noe som gjør en landing her komplisert.

Et av formålene med sonden Chang'e-4 er å bidra til studier av lavfrekvent elektromagnetisk stråling fra fjerne himmellegemer.

Dette er det første bildet fra månens bakside tatt av Kinas romsonde Chang'e-4. Foto: China National Space Administration / Xinhua News Agency via AP Foto: NTB scanpix

– Baksiden av månen er et sjeldent stille sted som ikke forstyrres av radiosignaler fra Jorden. Sonden kan gi viktig informasjon for studier av opprinnelsen til stjerner og stjernetåker, sier Yu Guobin, talsperson for oppdraget, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Flere planer

Amerikanerne er de eneste som har klart å sende mennesker til månen, men kinesiske eksperter har snakket om å gjøre det samme. De håper også å etablere en ny operativ romstasjon.

Første oppdrag ut er imidlertid å sende en ny sonde, Chang'e 5, til månen. Målet er å bringe tilbake prøver, noe som i så fall vil være første gang siden den daværende Sovjetunionen gjorde dette i 1976.

Les også: SpaceX signerer første turist som skal fly rundt månen

Japansk milliardær første SpaceX-turist til månen

Populært