Senator Warrens kandidatur:

USA: – God sjanse for demokratisk seier i presidentvalget 2020

Senator Elizabeth Warren under en pressekonferanse utenfor sitt hjem i Cambridge, Massachusetts 31. desember. NTB Scanpix/AFP.
Senator Elizabeth Warren under en pressekonferanse utenfor sitt hjem i Cambridge, Massachusetts 31. desember. NTB Scanpix/AFP.

Startskuddet har gått for Demokratenes presidentnominasjon, med Elizabeth Warrens (69) erklæring om sitt mulige kandidatur mandag. Har partiets kandidater noen sjanse mot Trump?

Senatoren fra delstaten Massachusetts er den første betydelige kandidat for Demokratene i USA som har kommet med et slikt tydelig signal i forkant av presidentvalget i 2020. Hun appellerer til venstresiden i partiet, med skarp kritikk av amerikanske banker og politikken i Washington.

I en video mandag denne uken sa Warren at hun har nedsatt en forberedende komité for sitt kandidatur.

– Warren er blant de mest populære demokratiske kandidatene på meningsmålinger nå, også blant kandidatene som ligger lengst til venstre politisk ved primærvalgene. Det vil bli en fordel siden mesteparten av aktivismen i det demokratiske partiet nå kommer fra den kanten, sier kommentator Henrik Heldahl i amerikanskpolitikk.no til ABC Nyheter.

Biden og Sanders mer populære

Ifølge målinger fra desember har 65 prosent av demokratiske velgere et positivt syn på Warren, men bare 8 prosent sier hun er deres førstevalg, bak tidligere visepresident John Biden med 32 prosent og senator Bernie Sanders med 19 prosent. Biden regnes som en mer tradisjonell demokrat, mens Sanders har en mer radikal retorikk etter amerikansk standard.

Både Biden og Sanders er ventet å legge frem eventuelle valgkampplaner i vinter. Begge vil være i slutten av 70-åra ved valget i 2020. Warren planlegger også å snart besøke andre delstater der Demokratenes nominasjonsprosess begynner tidlig.

Warrens angrep på Trump og Wall Street har gjort henne til favoritt blant grasrota til partiet, men møtes med skepsis blant mer etablerte demokrater. Det er store ideologisk spenninger internt i demokratenes parti frem mot valget, og en del betrakter Warren som en splittende kandidat.

Kommentator Henrik Heldahl i amerikanskpolitikk.no.
Kommentator Henrik Heldahl i amerikanskpolitikk.no.

– Blant de viktigste spørsmålene i partiet frem mot valget er den ideologiske kampen mellom venstresiden og sentrum. Venstrefløyen hos Demokratene har blinket ut en del fanesaker lederskapet og mer moderate demokrater er imot, sier Heldahl.

Warren starter snart sin valgkamp i Iowa, den første delstaten som vil avholde nominasjonsmøter i februar 2020.

Les også: Elizabeth Warren vil utfordre Trump i 2020

Mange om beinet

Det er ventet at svært mange kandidater vil forsøke å sikre seg nominasjonen. Partiet har ingen tydelig leder, og ingen åpenbare kandidater til presidentvalget i 2020.

I mellomvalget gjorde mange kvinner, liberale, minoritetspersoner og yngre demokrater det skarpt. Også president Donald Trump vil måtte ta hensyn til forskjellige befolkningsgrupper ved neste valg i USA.

Familien Warrens hund Bailey var også med da Warren erklærte sitt kandidatur mandag. NTB Scanpix/AFP.
Familien Warrens hund Bailey var også med da Warren erklærte sitt kandidatur mandag. NTB Scanpix/AFP.

Warren er blant de mest kjente demokratene som ønsker å kappes med Trump, som hun tidligere har fordømt som en «tynnhudet rasistisk bølle». Trump spotter henne ofte som «Pochahontas» fordi hun har sagt hun har indianer-forfedre.

Warren har en sterk posisjon med høy oppslutning, et stort navn og betydelige valgkampmidler. Likevel:

– Warren har også fått mye negativ presse siste par år, ikke minst på grunn av «Pochahontas-saken». Det kan virke som hun har en fallende stjerne, og heller burde stilt for et par år siden, da hun stilte seg bak Clintons kandidatur.

Warrens bok «To-inntektsfellen» handlet om det økende presset mot familier i arbeid. Hun har lagt frem flere ideer om reform i regjeringen og Wall Street, og blant annet gått inn for skjerpet regelverk for landets banker etter finanskrisen i 2008.

– Mange velgere ønsker deler av venstrepolitikken, og stiller dette som et slags krav til kandidater i primærvalget. Det gjelder et godt offentlig helsetilbud, en mye mer liberal innvandringspolitikk og omfordelingspolitikk generelt, sier Heldahl.

Se video fra Warrens erklæring mandag:

Har brent seg på venstresiden

Det er noe skepsis til Warren blant de tradisjonelle delene av partiet, fordi Demokratene tidligere har brent seg på å nominere noen så langt til venstre.

– Det så man blant annet med presidentkandidater som George McGovern i 1972 og Walter Mondale i 1984, sier Heldahl.

«Problemet vi har i Washington i dag er at politikken fungerer utmerket for dem som har penger til å kjøpe seg innflytelse. Jeg kjemper mot dette», sa Warren da hun erklærte sitt kandidatur.

– Hun gjorde det svært dårlig da hun skulle bevise at hun er av indiansk herkomst, sa president Trump i et intervju med Fox News da kandidaturet ble kjent.

– Vi får se hvordan hun gjør det. Jeg ønsker henne alt godt, jeg håper hun gjør det bra. Jeg vil gjerne stille mot henne, sa Trump.

Yngre kandidater

Også Texas-representanten Beto O’Rourke regnes som en mulig kandidat for Demokratene i 2020.

Les også: Demokratenes håp mot Trump i 2020?

Blant potensielle yngre kandidater peker også senator Kamala Harris og tidligere boligminister Julian Castro seg ut. Men mange flere vurderer å stille.

«Nominasjonstriden blant demokratene vil bli ulikt noe vi har sett de siste årene», skriver Washington Post.

Warren har vært senator for Massachusetts siden 2013, og blir ofte intervjuet i amerikanske medier om amerikansk og privat økonomi. Hun har blant annet tjenestegjort som spesialrådgiver i Finansdepartementet under president Barack Obama. I presidentvalgkampen i 2016 støttet hun Hillary Clinton.

Mulige kandidater i 2020? Øverste fra venstre: USAs tidligere visepresident Joe Biden, senator Cory Booker, senator Kamala Harris, senator Elilzabeth Warren, senator Sherrod Brown, senator Bernie Sanders (uavhengig), Kongress-representant Beto O'Rourke, og mangemilliardær og Demokrat Michael Bloomberg. NTB Scanpix/AFP.
Mulige kandidater i 2020? Øverste fra venstre: USAs tidligere visepresident Joe Biden, senator Cory Booker, senator Kamala Harris, senator Elilzabeth Warren, senator Sherrod Brown, senator Bernie Sanders (uavhengig), Kongress-representant Beto O'Rourke, og mangemilliardær og Demokrat Michael Bloomberg. NTB Scanpix/AFP.

Stor usikkerhet

– Jeg er usikker på Warrens muligheter. Hun hadde en sterkere posisjon tidligere. Samtidig har hun et mer gjennomført budskap enn andre venstreorienterte kandidater. Det er ingen grunn til at hun kan vinne mange av de venstreorienterte demokratene i primærvalgene. Nå kommer det an på hvordan hun gjør det i debattene og den kommende valgkampen.

Den eneste som i dag blir respektert som en klar lederskikkelse i det demokratiske parti er Barack Obama, som ikke kan stille på nytt, og ikke har ønsket å utpeke en klar etterfølger.

– Primærvalget virker altså ganske åpent, sier Heldahl.

– Tror du demokratene vil vinne presidentvalget i 2020?

– Jeg tror det er en god sjanse for det, men skulle jeg tippe nå er det en fortsatt en viss sannsynlighet for at Trump vinner gjenvalg. Men det er foreløpig for usikkert å si noe om, sier Heldahl.

Kilder: New York Times , CNN.

Mandag signaliserte senator Elizabeth Warren tydelig at hun trolig stiller til nominasjonskampen i Demokratene i forkant av presidentvalget i USA 2020. NTB Scanpix/AFP.
Mandag signaliserte senator Elizabeth Warren tydelig at hun trolig stiller til nominasjonskampen i Demokratene i forkant av presidentvalget i USA 2020. NTB Scanpix/AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:30 Busser, butikker og skoler lammet av streiken i Bolivia03:57 Motorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn03:21 Store protester i Chile tross løfter om sosiale reformer03:00 Medvind for motstandere av vindkraft02:28 Sjeføkonom spår fall i boligmarkedet02:21 Seksualforbrytere saksøker politiet etter «knask-eller-knep»-nekt i USA01:46 Servitører betaler skatt av tips uten å få noe tilbake01:27 Trudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier00:37 Tesla leverte overraskende positivt resultat00:07 Skylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59 Sjaman Dureks bok stoppes23:34 Messi satte mesterligarekord i heldig seier23:04 Liverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00 Salzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53 Motorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38 Også Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48 Raja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31 SV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31 – Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19 Dødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap
Siste nytt
04:30VerdenBusser, butikker og skoler lammet av streiken i Bolivia03:57NorgeMotorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn03:21VerdenStore protester i Chile tross løfter om sosiale reformer03:00NorgeMedvind for motstandere av vindkraft02:28NorgeSjeføkonom spår fall i boligmarkedet02:21VerdenSeksualforbrytere saksøker politiet etter «knask-eller-knep»-nekt i USA01:46NorgeServitører betaler skatt av tips uten å få noe tilbake01:27VerdenTrudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier00:37VerdenTesla leverte overraskende positivt resultat00:07VerdenSkylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59NorgeSjaman Dureks bok stoppes23:34SportMessi satte mesterligarekord i heldig seier23:04SportLiverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00SportSalzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53NorgeMotorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38PengerOgså Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48PolitikkRaja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31MotorSV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31Norge– Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19VerdenDødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap
Populært