Meny

Senator Warrens kandidatur:

USA: – God sjanse for demokratisk seier i presidentvalget 2020

Senator Elizabeth Warren under en pressekonferanse utenfor sitt hjem i Cambridge, Massachusetts 31. desember. NTB Scanpix/AFP.
Startskuddet har gått for Demokratenes presidentnominasjon, med Elizabeth Warrens (69) erklæring om sitt mulige kandidatur mandag. Har partiets kandidater noen sjanse mot Trump?

Senatoren fra delstaten Massachusetts er den første betydelige kandidat for Demokratene i USA som har kommet med et slikt tydelig signal i forkant av presidentvalget i 2020. Hun appellerer til venstresiden i partiet, med skarp kritikk av amerikanske banker og politikken i Washington.

I en video mandag denne uken sa Warren at hun har nedsatt en forberedende komité for sitt kandidatur.

– Warren er blant de mest populære demokratiske kandidatene på meningsmålinger nå, også blant kandidatene som ligger lengst til venstre politisk ved primærvalgene. Det vil bli en fordel siden mesteparten av aktivismen i det demokratiske partiet nå kommer fra den kanten, sier kommentator Henrik Heldahl i amerikanskpolitikk.no til ABC Nyheter.

Biden og Sanders mer populære

Ifølge målinger fra desember har 65 prosent av demokratiske velgere et positivt syn på Warren, men bare 8 prosent sier hun er deres førstevalg, bak tidligere visepresident John Biden med 32 prosent og senator Bernie Sanders med 19 prosent. Biden regnes som en mer tradisjonell demokrat, mens Sanders har en mer radikal retorikk etter amerikansk standard.

Både Biden og Sanders er ventet å legge frem eventuelle valgkampplaner i vinter. Begge vil være i slutten av 70-åra ved valget i 2020. Warren planlegger også å snart besøke andre delstater der Demokratenes nominasjonsprosess begynner tidlig.

Warrens angrep på Trump og Wall Street har gjort henne til favoritt blant grasrota til partiet, men møtes med skepsis blant mer etablerte demokrater. Det er store ideologisk spenninger internt i demokratenes parti frem mot valget, og en del betrakter Warren som en splittende kandidat.

Kommentator Henrik Heldahl i amerikanskpolitikk.no.

– Blant de viktigste spørsmålene i partiet frem mot valget er den ideologiske kampen mellom venstresiden og sentrum. Venstrefløyen hos Demokratene har blinket ut en del fanesaker lederskapet og mer moderate demokrater er imot, sier Heldahl.

Warren starter snart sin valgkamp i Iowa, den første delstaten som vil avholde nominasjonsmøter i februar 2020.

Les også: Elizabeth Warren vil utfordre Trump i 2020

Mange om beinet

Det er ventet at svært mange kandidater vil forsøke å sikre seg nominasjonen. Partiet har ingen tydelig leder, og ingen åpenbare kandidater til presidentvalget i 2020.

I mellomvalget gjorde mange kvinner, liberale, minoritetspersoner og yngre demokrater det skarpt. Også president Donald Trump vil måtte ta hensyn til forskjellige befolkningsgrupper ved neste valg i USA.

Familien Warrens hund Bailey var også med da Warren erklærte sitt kandidatur mandag. NTB Scanpix/AFP.

Warren er blant de mest kjente demokratene som ønsker å kappes med Trump, som hun tidligere har fordømt som en «tynnhudet rasistisk bølle». Trump spotter henne ofte som «Pochahontas» fordi hun har sagt hun har indianer-forfedre.

Warren har en sterk posisjon med høy oppslutning, et stort navn og betydelige valgkampmidler. Likevel:

– Warren har også fått mye negativ presse siste par år, ikke minst på grunn av «Pochahontas-saken». Det kan virke som hun har en fallende stjerne, og heller burde stilt for et par år siden, da hun stilte seg bak Clintons kandidatur.

Warrens bok «To-inntektsfellen» handlet om det økende presset mot familier i arbeid. Hun har lagt frem flere ideer om reform i regjeringen og Wall Street, og blant annet gått inn for skjerpet regelverk for landets banker etter finanskrisen i 2008.

– Mange velgere ønsker deler av venstrepolitikken, og stiller dette som et slags krav til kandidater i primærvalget. Det gjelder et godt offentlig helsetilbud, en mye mer liberal innvandringspolitikk og omfordelingspolitikk generelt, sier Heldahl.

Se video fra Warrens erklæring mandag:

Har brent seg på venstresiden

Det er noe skepsis til Warren blant de tradisjonelle delene av partiet, fordi Demokratene tidligere har brent seg på å nominere noen så langt til venstre.

– Det så man blant annet med presidentkandidater som George McGovern i 1972 og Walter Mondale i 1984, sier Heldahl.

«Problemet vi har i Washington i dag er at politikken fungerer utmerket for dem som har penger til å kjøpe seg innflytelse. Jeg kjemper mot dette», sa Warren da hun erklærte sitt kandidatur.

– Hun gjorde det svært dårlig da hun skulle bevise at hun er av indiansk herkomst, sa president Trump i et intervju med Fox News da kandidaturet ble kjent.

– Vi får se hvordan hun gjør det. Jeg ønsker henne alt godt, jeg håper hun gjør det bra. Jeg vil gjerne stille mot henne, sa Trump.

Yngre kandidater

Også Texas-representanten Beto O’Rourke regnes som en mulig kandidat for Demokratene i 2020.

Les også: Demokratenes håp mot Trump i 2020?

Blant potensielle yngre kandidater peker også senator Kamala Harris og tidligere boligminister Julian Castro seg ut. Men mange flere vurderer å stille.

«Nominasjonstriden blant demokratene vil bli ulikt noe vi har sett de siste årene», skriver Washington Post.

Warren har vært senator for Massachusetts siden 2013, og blir ofte intervjuet i amerikanske medier om amerikansk og privat økonomi. Hun har blant annet tjenestegjort som spesialrådgiver i Finansdepartementet under president Barack Obama. I presidentvalgkampen i 2016 støttet hun Hillary Clinton.

Mulige kandidater i 2020? Øverste fra venstre: USAs tidligere visepresident Joe Biden, senator Cory Booker, senator Kamala Harris, senator Elilzabeth Warren, senator Sherrod Brown, senator Bernie Sanders (uavhengig), Kongress-representant Beto O'Rourke, og mangemilliardær og Demokrat Michael Bloomberg. NTB Scanpix/AFP.

Stor usikkerhet

– Jeg er usikker på Warrens muligheter. Hun hadde en sterkere posisjon tidligere. Samtidig har hun et mer gjennomført budskap enn andre venstreorienterte kandidater. Det er ingen grunn til at hun kan vinne mange av de venstreorienterte demokratene i primærvalgene. Nå kommer det an på hvordan hun gjør det i debattene og den kommende valgkampen.

Den eneste som i dag blir respektert som en klar lederskikkelse i det demokratiske parti er Barack Obama, som ikke kan stille på nytt, og ikke har ønsket å utpeke en klar etterfølger.

– Primærvalget virker altså ganske åpent, sier Heldahl.

– Tror du demokratene vil vinne presidentvalget i 2020?

– Jeg tror det er en god sjanse for det, men skulle jeg tippe nå er det en fortsatt en viss sannsynlighet for at Trump vinner gjenvalg. Men det er foreløpig for usikkert å si noe om, sier Heldahl.

Kilder: New York Times , CNN.

Mandag signaliserte senator Elizabeth Warren tydelig at hun trolig stiller til nominasjonskampen i Demokratene i forkant av presidentvalget i USA 2020. NTB Scanpix/AFP.
Populært