Meny

Cuba feiret 60 år siden revolusjonen med kritikk av Trump

Ekspresident Raul Castro er fortsatt leder av det cubanske kommunistpartiet. Under markeringen av 60-årsdagen for revolusjonen rettet han kritikk mot USAs president Donald Trump. Foto: Yamil Lage / AP
Ekspresident Raul Castro gikk hardt ut mot USAs president Donald Trump da Cuba feiret at det er 60 år siden den kommunistiske revolusjonen.

Trump har strammet inn på flere av handelsrestriksjonene som hans forgjenger Barack Obama lettet på i 2015. Det gikk ikke upåaktet hen da det cubanske kommunistpartiets leder og tidligere president Raul Castro talte ved graven til sin bror Fidel Castro tirsdag.

– Nok en gang ser USAs regjering ut til å velge konfrontasjonens vei overfor Cuba og fremstiller vårt fredfylte land som en trussel for regionen, sa Castro.

Dagens president Miguel Díaz-Canel var ikke født da Fidel Castro kunngjorde den kommunistiske revolusjon første nyttårsdag 1959. Raoul tok over da broren Fidel døde i 2016, og Días-Canel rykket opp som president i april 2018.

Høyresving isolerer

Cubas revolusjonsmarkering falt sammen med at høyrepopulistiske Jair Bolsonaro ble innsatt som Brasils president. Brasil følger dermed land som Argentina, Chile og Peru – som alle har byttet ut venstreorienterte med klart høyreorienterte ledere de siste årene.

Bolsonaro har blant annet gjort et poeng av at verken Díaz-Canel eller Venezuelas sosialistiske president Nicolás Maduro var invitert til innsettelsen hans.

Maduro har på sin side hyllet det «heroiske cubanske folk» i en tweet som fremhevet 60 års «verdig motstandskamp» mot blokade og oppofrelser.

Aktuelt: Romney: – Trump har rystet verden

Markedsåpning

Som et av få gjenværende kommuniststyrte land styrer Cuba mot en ny grunnlov som anerkjenner retten til privat eiendom, markedets rolle og viktigheten av utenlandske investeringer.

Begrepet kommunisme er riktignok fortsatt fremhevet i forslaget som sendes på folkeavstemning i februar, og kommunistpartiet er definert som det naturlige, eneste og mest enestående både for stat og samfunn.

På den annen side inngikk det cubanske baseballforbundet nylig en avtale med amerikanske Major League Baseball (MBL). Den gir cubanske spillere muligheten til å signere millionkontrakter med amerikanske proffklubber uten samtidig å måtte hoppe av.

Aktuelt: Cuba dropper kommunist-visjon

Mål om vekst

Endringer er med andre ord på gang i et av verdens siste gjenlevende kommunistregimer.

Og Cuba kan fortsatt regne Russland og Kina blant sine allierte, selv om ingen av dem har vist vilje til å støtte øystaten økonomisk, slik det tidligere Sovjetunionen gjorde gjennom 30 år.

President Díaz-Canel har flere ganger understreket at økonomisk vekst er avgjørende for Cuba framover. De siste årene har økonomien vokst med én prosent – halvparten av det regjeringen har hatt som mål.

Aktuelt: Cuba ber sin utvandrede befolkning om synspunkter på ny grunnlov

Populært