Meny

Somalia kaster ut FN-utsending

FNs Somalia-utsending Nicholas Haysom. Foto: Massoud Hossaini / AP
Somalias regjering utviser FNs øverste utsending i landet, og anklager ham for å «bevisst forstyrre landets suverenitet».

Det skjer etter at FNs spesialutsending til Somalia, Nicholas Haysom, uttrykte bekymring over den FN-støttede sikkerhetstjenestens håndtering av uro og demonstrasjoner den siste tiden. Flere personer har mistet livet.

I en uttalelse offentliggjort tirsdag skriver landets utenriksdepartement at Haysom «ikke lenger er velkommen i Somalia» og at han ikke kan arbeide i landet. Det har ikke kommet noen umiddelbar respons fra FN.

Somalias sikkerhetsstyrker brukte makt for å stanse demonstrasjoner som pågikk i tre dager i byen Baidoa sørvest i landet i desember. Ifølge FN ble minst 15 personer drept og 300 arrestert.

Demonstrantene var sinte etter arrestasjonen av den tidligere islamistlederen Muktar Robow, som stilte til valg som president i delstaten South West.

Robow, som hoppet av den islamistiske al-Shabaab-bevegelsen i 2017, ble pågrepet anklaget for å forsøke å «undergrave stabiliteten».

Haysom ba i et brev sendt til landets regjering om detaljer rundt det juridiske grunnlaget for arrestasjonen av Robow, og oppfordret til etterforskning av dødsfallene under demonstrasjonene.

Populært