Somalia kaster ut FN-utsending

FNs Somalia-utsending Nicholas Haysom.
FNs Somalia-utsending Nicholas Haysom. Foto: Massoud Hossaini / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Somalias regjering utviser FNs øverste utsending i landet, og anklager ham for å «bevisst forstyrre landets suverenitet».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjer etter at FNs spesialutsending til Somalia, Nicholas Haysom, uttrykte bekymring over den FN-støttede sikkerhetstjenestens håndtering av uro og demonstrasjoner den siste tiden. Flere personer har mistet livet.

I en uttalelse offentliggjort tirsdag skriver landets utenriksdepartement at Haysom «ikke lenger er velkommen i Somalia» og at han ikke kan arbeide i landet. Det har ikke kommet noen umiddelbar respons fra FN.

Somalias sikkerhetsstyrker brukte makt for å stanse demonstrasjoner som pågikk i tre dager i byen Baidoa sørvest i landet i desember. Ifølge FN ble minst 15 personer drept og 300 arrestert.

Demonstrantene var sinte etter arrestasjonen av den tidligere islamistlederen Muktar Robow, som stilte til valg som president i delstaten South West.

Robow, som hoppet av den islamistiske al-Shabaab-bevegelsen i 2017, ble pågrepet anklaget for å forsøke å «undergrave stabiliteten».

Haysom ba i et brev sendt til landets regjering om detaljer rundt det juridiske grunnlaget for arrestasjonen av Robow, og oppfordret til etterforskning av dødsfallene under demonstrasjonene.